Najaar BBQ inspiratie voor een barbecue in de herfst (en winter)
😍 1 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Najaar BBQ inspiratie voor een barbecue in de herfst (en winter)

Laat je niet tegenhouden door een beetje kou, het BBQ-seizoen is niet voorbij in september. Bekijk hier najaar BBQ inspiratie, want een barbecue in de herfst en winter is perfect voor slow-cooking en comfort food.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Gepubliceerd op 26-09-2025.

Bijgewerkt op: 26-09-2025

Najaar BBQ inspiratie voor een barbecue in de herfst (en winter)

De zomer heeft plaats gemaakt voor de herfst, waarin de avonden langzaamaan frisser worden en het vroeger donker wordt. Het najaar is het ideale seizoen om de barbecue aan te steken, aangezien het dan minder heet is om naast een hete grill te staan.

Bij velen wordt de barbecue opgeborgen en pas weer aangestoken zodra de temperaturen opnieuw beginnen te stijgen. Dat is begrijpelijk, maar eigenlijk ook zonde aangezien het juist gezellig is om met lagere temperaturen rond de barbecue te zitten.

Ideale herfst en winter BBQ

Gebruik bij voorkeur een barbecue met een deksel, want ook bij kouder weer en wind zal de temperatuur dan constant blijven. Er bestaan heel veel soorten barbecues met deksels zoals: Kamado, Big Green Egg en Bastard, maar ook andere en goedkopere modellen zijn geschikt voor een herfst barbecue.

Bij de herfst en winter horen zwaardere smaken, zoals diepe en aardse smaken. Dit kun je bij een barbecue met deksel gemakkelijk realiseren, want hier kun je stukken vlees langzaam op garen of maak eens een stoofpotje op de barbecue.

Denk ook eens aan het roosteren/poffen van kastanjes of noten, dit kun je het beste in een pan of hittebestendige schaal doen die je vervolgens op de barbecue zet.

Najaar BBQ inspiratie recepten

Voor een herfst of winter barbecue maak ik graag 1 groot stuk vlees, denk hierbij aan een varkenslende, gerookte brisket of een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek. Ook een hele forel, burgers met champignons en maiskolven doen het altijd goed.

Ga vooral voor seizoensgroenten, zoals wortel, pastinaak, knolselderij en verschillende koolsoorten. Deze kun je zowel op de barbecue grillen of langzaam garen, of maak ze als koud bijgerecht zoals een koolsalade.

Varkenslende

Deze varkenslende van de bbq heeft een heerlijke dry rub met de lekkerste kruiden. Dit kruidige varkensvlees is super mals door een indirecte garing op de barbecue.

  • 1 kg varkenslende (met bot)
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel pittig gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  • halve theelepel zout
Najaar BBQ inspiratie voor een barbecue in de herfst (en winter)
Varkenslende van de barbecue

Gerookte beef brisket

Een echte Texaanse klassieker van de smoker: gerookte beef brisket. Het is een heerlijk stuk vlees dat úrenlang langzaam gerookt is voor die echte diepe rooksmaak!

  • 2 kilo brisket
  • Peper
  • Zout
  • Water
  • Rookhout

Langzaam gegaard buikspek in pindakaas marinade

Dit langzaam gegaard buikspek in pindakaas marinade is niet duur en kun je serveren met lekkere (baby) maïs. Klaar in 1 uur en 20 minuten.

  • Halve kilo buikspek
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels rijstwijn (mirin)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel sambal
  • Peper naar smaak
  • 2 eetlepels donkere basterdsuiker
  • Optioneel: (baby) maïs om erbij te serveren

Forel met kruidenboter

Een ontzettend makkelijk en overheerlijk forel recept. Super lekker uitziende forel met kruidenboter, klaar in minder dan een half uur.

  • 2 forellen
  • 1 sjalot
  • 2 knoflooktenen
  • kleine bosje verse (platte) peterselie
  • 150 gram roomboter op kamertemperatuur + extra
  • 1 citroen
  • peper en zout naar smaak
Najaar BBQ inspiratie voor een barbecue in de herfst (en winter)
Forel met kruidenboter van de barbecue

Rode koolsalade met appel

Frisse rode koolsalade met appel is heerlijk als bijgerecht voor een barbecue of picknick. Met de lekkerste romige dressing is dit gerecht bij velen favoriet!

  • ½ rode kool
  • 1 zure appel
  • 4 takjes verse platte peterselie
  • 1 eetlepel volle yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels wittewijnazijn
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • Zout
Najaar BBQ inspiratie voor een barbecue in de herfst (en winter)
Barbecue bijgerecht: rode koolsalade met appel

Wanneer je veel gerechten tegelijk wilt bereiden op de barbecue is de Bastard VX Large absoluut een aanrader. Je kunt deze en meer barbecues zowel online als offline bekijken en vergeet dan ook de essentiële accessoires niet. Denk hierbij aan een thermometer, rookhout en nog veel meer.

Welke barbecue heb jij en gebruik je deze enkel in de zomer of het hele jaar door? Pak er een dekentje bij, een mooi glas rode wijn of glühwein en geniet er samen van!

Wat vind je hiervan?

1 waardering
😍
1
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Najaar BBQ inspiratie voor een barbecue in de herfst (en winter)"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.