Gerookte beef brisket

(11)

Een echte Texaanse klassieker van de smoker. Het is een heerlijk stuk vlees dat úrenlang langzaam gerookt is voor die echte diepe rooksmaak! Laat een reactie achter

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-03-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 8 uur 15 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 28-08-2022

Kooktijd 8 uur 15 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Barbecue recepten
Gerookte beef brisket

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

 • Minimaal 2 kilo brisket
 • Peper
 • Zout
 • Water
Gerookte beef brisket Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

 • Grote snijplank
 • Fileermes
 • Grote bak of ovenschaal
 • Smoker
 • Vleesthermostaat
 • Bakje
 • Houtsnippers om mee te roken, zoals bijvoorbeeld kersenhout
 • Barbecue kolen
 • Oven
 • Aluminiumfolie

Bereiding


Kooktijd 8 uur 15 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Barbecue recepten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gerookte-beef-brisket


Voorbereiding – 10 minuten

Begin met het verwijderen van het vlies, je kunt dit ook aan je slager vragen. Snijd het overtollige of hele dikke lagen vet van de brisket af.

Brisket bedekken met zout en peper
Brisket bedekken met zout en peper

Bedek nu de gehele brisket aan beide kanten met 3:1 zout en peper. Wrijf het er goed in met je handen. Voor elke 3 delen zout voeg je dus 1 deel gemalen peper toe.

Leg alvast minimaal 30 minuten lang de houtsnippers in een bakje met water.

Gerookte beef brisket
Gerookte beef brisket

De brisket roken – minimaal 8 uur

Maak je smoker klaar voor gebruik. Voeg een grote bak of ovenschaal vol met water toe aan de onderkant van je smoker. Zorg ervoor dat deze bak groot genoeg is, zodat de brisket die daar precies boven komt sappig blijft.

Begin met het aanmaken van de kolen in de offset smoker. Zodra de kolen heet zijn voeg je een aantal nieuwe kooltjes toe.

Starten van de smoker
Starten van de smoker

Voeg nu een handvol houtsnippers toe op de kolen, zorg ervoor dat er geen vlammen zichtbaar zijn.

Houtsnippers op de kolen
Houtsnippers op de kolen

Leg de brisket op het rooster aan de koude zijde van de smoker, maar wel boven de bak met water. Doe de smoker dicht en controleer de thermostaat, het beste is om de temperatuur niet hoger dan 100 - 110 graden Celsius te laten komen.

Je kunt met behulp van de zuurstoftoevoer de temperatuur van de smoker beheersen. Voeg af en toe 1 of 2 kooltjes toe als je merkt dat dit nodig is. Voeg ook tussentijds een handvol (natte) rookhout toe.

Herhaal bovenstaande stappen ongeveer 3 uur lang. Maak de koude kant van de smoker niet of nauwelijks open! Na 3 uur besproei je de brisket met wat water, sluit de smoker dan weer en ga verder met dezelfde stappen.

Na ongeveer 8 uur tijd zul je op een brisket van 2 kilo een mooie rode rand in het vlees krijgen. Controleer met behulp van een vleesthermostaat of de interne temperatuur van het vlees goed is.

De brisket na ongeveer 4 uur roken
De brisket na ongeveer 4 uur roken

De interne temperatuur moet tenminste een temperatuur van 75 graden Celsius bereikt hebben.

Heb je een grotere brisket? Tel dan ongeveer anderhalf uur per kilo vlees erbij, of totdat de kerntemperatuur bereikt is. Zo duurde het minimaal 13 uur voordat onze brisket van 5 kilo gaar geworden was. 

De rooktijd heeft ook te maken met de dikte van het vlees. Hoe dikker het vlees, des te langer het duurt voordat deze gaar is.

Serveren van de brisket

Haal de brisket van de smoker af en verpak deze in aluminiumfolie met een klein scheutje water erin. Verhit de oven voor tot een temperatuur van 140 graden Celsius en verhit de brisket een 10 minuten lang.

Beef brisket met goed zichtbare rookrand
Beef brisket met goed zichtbare rookrand

Haal de brisket dan uit de oven, snijd deze in mooie reepjes en serveer direct. Het lekkerste is om een brisket dezelfde dag te eten, je kunt de brisket ook invriezen, maar dan zal het vlees veel taaier worden.

Serveer de brisket op de Amerikaanse wijze door er gefrituurde aardappelpartjes en een klassieke coleslaw bij te serveren. Eet smakelijk!


Waardeer dit recept!
11 stemmen

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.