Een echte Texaanse klassieker van de smoker. Het is een heerlijk stuk vlees dat úrenlang langzaam gerookt is voor die echte diepe rooksmaak!
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 15-03-2021, dit recept is voor 6 personen en duurt 8 uur 15 minuten.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Begin met het verwijderen van het vlies, je kunt dit ook aan je slager vragen. Snijd het overtollige of hele dikke lagen vet van de brisket af.
Bedek nu de gehele brisket aan beide kanten met 3:1 zout en peper. Wrijf het er goed in met je handen. Voor elke 3 delen zout voeg je dus 1 deel gemalen peper toe.
Leg alvast minimaal 30 minuten lang de houtsnippers in een bakje met water.
Maak je smoker klaar voor gebruik. Voeg een grote bak of ovenschaal vol met water toe aan de onderkant van je smoker. Zorg ervoor dat deze bak groot genoeg is, zodat de brisket die daar precies boven komt sappig blijft.
Begin met het aanmaken van de kolen in de offset smoker. Zodra de kolen heet zijn voeg je een aantal nieuwe kooltjes toe.
Voeg nu een handvol houtsnippers toe op de kolen, zorg ervoor dat er geen vlammen zichtbaar zijn.
Leg de brisket op het rooster aan de koude zijde van de smoker, maar wel boven de bak met water. Doe de smoker dicht en controleer de thermostaat, het beste is om de temperatuur niet hoger dan 100 - 110 graden Celsius te laten komen.
Je kunt met behulp van de zuurstoftoevoer de temperatuur van de smoker beheersen. Voeg af en toe 1 of 2 kooltjes toe als je merkt dat dit nodig is. Voeg ook tussentijds een handvol (natte) rookhout toe.
Herhaal bovenstaande stappen ongeveer 3 uur lang. Maak de koude kant van de smoker niet of nauwelijks open! Na 3 uur besproei je de brisket met wat water, sluit de smoker dan weer en ga verder met dezelfde stappen.
Na ongeveer 8 uur tijd zul je op een brisket van 2 kilo een mooie rode rand in het vlees krijgen. Controleer met behulp van een vleesthermostaat of de interne temperatuur van het vlees goed is.
De interne temperatuur moet tenminste een temperatuur van 75 graden Celsius bereikt hebben.
Heb je een grotere brisket? Tel dan ongeveer anderhalf uur per kilo vlees erbij, of totdat de kerntemperatuur bereikt is. Zo duurde het minimaal 13 uur voordat onze brisket van 5 kilo gaar geworden was.
De rooktijd heeft ook te maken met de dikte van het vlees. Hoe dikker het vlees, des te langer het duurt voordat deze gaar is.
Haal de brisket van de smoker af en verpak deze in aluminiumfolie met een klein scheutje water erin. Verhit de oven voor tot een temperatuur van 140 graden Celsius en verhit de brisket een 10 minuten lang.
Haal de brisket dan uit de oven, snijd deze in mooie reepjes en serveer direct. Het lekkerste is om een brisket dezelfde dag te eten, je kunt de brisket ook invriezen, maar dan zal het vlees veel taaier worden.
Serveer de brisket op de Amerikaanse wijze door er gefrituurde aardappelpartjes en een klassieke coleslaw bij te serveren. Eet smakelijk!
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.