Ohmydish.nl


Glühwein

(26)

Glühwein is een heerlijk drankje dat je op koude en winterse dagen kunt drinken. Deze kruidige warme rode wijn maak je heel simpel zelf met dit recept!

15 minuten 4 personen Drankjes 177 calorieën p.p.
Glühwein

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 liter rode wijn
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels suiker
  • 6 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 2 kaneelstokjes
  • Scheutje cognac
  • Scheutje rum
Glühwein ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Snijplank
  • Mes
  • Klein pannetje
  • Zeef
  • Soeplepel

Bereiden


15 minuten 4 personen Drankjes 177 calorieën p.p.

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gluhwein


De glühwein maken – 15 minuten

Open de fles rode wijn en voeg de inhoud toe aan een klein pannetje. Zet het pannetje op het kleinste pitje en laagste vuur. Voeg 2 eetlepels suiker toe en roer goed door.

Halveer de sinaasappel en snijd de ene helft in dunnere plakken. Prik in de andere helft 6 kruidnagels in het vruchtvlees en voeg deze met de platte kant naar beneden toe aan het pannetje.

Voeg nu ook de sinaasappelplakjes, 2 steranijs en 2 kaneelstokjes toe. Voeg een klein scheutje cognac en een klein scheutje rum toe. Roer alles goed door en laat rustig warm worden.

Zelf glühwein maken
Zelf glühwein maken

De alcohol zal uit de glühwein verdampen, laat het drankje dus heel rustig opwarmen. Zorg ervoor dat de glühwein niet gaat koken!

Zet het vuur uit zodra je ziet dat er kleine bubbels beginnen te ontstaan. Plaats de deksel op het pannetje en laat ongeveer 10 minuten lang de smaken in de wijn trekken.

Serveer de glühwein door de wijn met behulp van bijvoorbeeld een soeplepel uit het pannetje te halen. Garneer eventueel met een aantal dunne sinaasappelplakjes, takjes rozemarijn en een kaneelstokje. Geniet ervan!

Glühwein: veelgestelde vragen

Wat voor soort wijn kan ik het beste gebruiken?

Dit ligt helemaal aan je eigen voorkeuren. Zo is een Bordeaux wijn veel sterker dan bijvoorbeeld een Merlot. Je kunt ook kiezen voor een zoete wijnsoort, voeg dan eventueel wat minder suiker toe.

Kan ik glühwein eerder maken?

Dat kan zeker, bewaar de glühwein zonder de kruiden, anders gaat dit overheersen. Plaats de wijn in de koelkast in het pannetje met een deksel erop. Verwarm in het pannetje of per mok (geen glas!) in een magnetron.

Wat zijn andere benamingen voor deze wijn?

Glühwein is ook wel bekend als gluhwijn, gekruide wijn, warme wijn of bisschopswijn. Het komt van oorsprong uit Duitsland en heeft in de loop van de jaren een aantal vernederlandste namen gekregen.

Wat vind jij van dit recept?
26 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Puddingbroodjes
Volgend recept →
Kersen crumble

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.