Ohmydish.nl


Zweeds dillebrood

Hartig Zweeds dillebrood is lekker als bijgerecht voor heel veel hoofdgerechten. Gemaakt met roomkaas, ui en dille. Recept voor 6 personen.

Zweeds dillebrood
1 uur 6 personen Lunch
Zweeds dillebrood

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 ui
  • 100 gram roomkaas
  • 125 ml lauwwarm water
  • 1 zakje droge gist van 7 gram
  • 1 ei
  • 500 gram bloem
  • Flinke hand gesneden verse dille
  • Snuf zout
  • 2 eetlepels olijfolie + extra om mee in te vetten
Zweeds dillebrood ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Koksmes en snijplank
  • Kleine bakpan
  • Schone en droge keukendoek
  • Keukenmachine met platte menghaak en deeghaak, handmixer of kneed met de hand.
  • Grote kom
  • Ronde ovenschaal of springvorm

Bereiden

1 uur 6 personen Lunch

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zweeds-dillebrood


Voorbereiding -- 30 minuten + wachttijd

Snijd de ui en verhit een kleine bakpan zonder er olie of boter aan toe te voegen. Fruit de stukjes ui een aantal minuten aan, totdat deze zacht en ietswat verkleurd is. Laat de gebakken ui afkoelen tot kamertemperatuur. Meng dan de roomkaas samen met de gebakken ui in de kom van je keukenmachine totdat de roomkaas zacht geworden is.

Los gist op in een bakje met 125 ml lauwwarm water, en wacht ongeveer 10 minuten totdat er een schuim ontstaan is.

Voeg bloem, ei, zout, dille, het gistmengsel en olijfolie toe aan de roomkaas. Meng op lage snelheid met de platte menghaak totdat er een deegbal ontstaat. Voeg bij een droog deeg eventueel een klein beetje water toe.

Zweeds dillebrood Zweeds dillebrood

Vervang de platte menghaak nu voor de deeghaak en kneed het deeg een aantal minuten, totdat het elastisch wordt. Bedek de binnenkant van een kom met olijfolie, zodat het deeg niet gaat plakken. Vorm het deeg in de vorm van een bal, plaats deze in de kom met olijfolie en dek deze af met een schone en droge keukendoek. Wacht nu tenminste een uur, laat de gist zijn werk doen en je zult zien dat het deeg in volume verdubbeld. Vet in de tussentijd de ovenschaal of springvorm met olie in.

Verdeel het deeg in evenredige kleinere ballen en plaats deze in een ronde ovenschaal of springvorm. Dek deze af met de droge en schone keukendoek en wacht totdat de deegballen wederom in volume verdubbeld zijn. Verhit in de tussentijd de oven voor tot een temperatuur van 175 graden Celsius.

Zweeds dillebrood Zweeds dillebrood

Het Zweeds dillebrood afbakken -- 30 minuten

Zodra de deegballen in grootte verdubbeld zijn kun je deze afbakken in de oven. Bak het Zweeds dillebrood in 30 minuten goudbruin en krokant aan de buitenkant.

Wij hebben dit Zweeds dillebrood gegeten met heerlijke Italiaanse mosselen. Waar vind jij dit brood het beste bij passen? Eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


Volgend recept →
Pompoenravioli met salieboter

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.