Zuid-Afrikaanse koeksisters
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zuid-Afrikaanse koeksisters vegetarisch

Koeksisters zijn een zeer zoete lekkernij uit Zuid-Afrika, gevlochten deeg in een heerlijke siroop met een vleugje kaneel en gember. Het laat een beetje denken aan donuts, maar dan veel zoeter.

Dit authentieke recept van koeksisters is een oud familierecept van een Zuid-Afrikaanse vriendin. Hierin wordt gebruik gemaakt van 'cream of tartar' (wijnsteenzuur), maar vanwege verkrijgbaar gebruik ik citroensap en baksoda. 

Dit wordt gebruikt in de suikersiroop om deze extra vol en romig te maken. Zonder baksoda en citroen in de siroop zal deze minder zacht en romig van textuur zijn, terwijl dat deze koeksisters juist zijn authentieke smaakbeleving geeft.

Zuid-Afrikaanse koeksisters ingrediënten

Recept zuid-afrikaanse koeksisters

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 18-11-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.

Bijgewerkt op: 20-11-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
25 minuten
Kooktijd
35 minuten
Totale tijd
1 uur

Siroop maken – 15 minuten + wachttijd

Begin met het maken van de siroop zodat deze volledig kan afkoelen.

Verwarm hiervoor 200 ml water samen met 400 gram suiker, 1 kaneelstok en een stuk verse gember.

Breng aan de kook en zet het vuur dan iets lager. Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot het siroop is geworden.

Roer de baksoda samen met het citroensap erdoor en zet dan opzij om af te koelen. 

Zodra de siroop iets is afgekoeld verplaatst je deze naar de koelkast om echt goed koud te worden. Doe dit niet als de siroop nog heet is, aangezien dat slecht voor je koelkast is.

Deeg maken – 10 minuten

Zeef het bakpoeder samen met bloem en zout. Kneed de boter erdoor en voeg dan geleidelijk de melk toe.

Kneed tot een deeg, maar kneed niet te lang aangezien het deeg dan taaier zal worden.

Zet het deeg opzij tot de siroop volledig koud is geworden.

Zuid-Afrikaanse koeksisters - zoete lekkernij

Koeksisters maken – 35 minuten

Verdeel het deeg in 12 gelijke delen en rol deze uit tot een lange rol van ongeveer 1 cm dik.

Zuid-Afrikaanse koeksisters voorbereiding - stap 1
Zuid-Afrikaanse koeksisters voorbereiding - stap 1

Snijd de rol in 3 gelijke delen en maak hier een vlecht van. Zorg ervoor dat de uiteindes goed dichtgeknepen worden om te voorkomen dat de vlecht tijdens het frituren los gaat.

Zuid-Afrikaanse koeksisters voorbereiding - stap 2
Zuid-Afrikaanse koeksisters voorbereiding - stap 2
Zuid-Afrikaanse koeksisters voorbereiding - stap 3
Zuid-Afrikaanse koeksisters voorbereiding - stap 3
Zuid-Afrikaanse koeksisters voorbereiding - stap 4
Zuid-Afrikaanse koeksisters voorbereiding - stap 4

Verhit een flinke laag olie in een braadpan of andere pan met dikke bodem tot ongeveer 170 graden Celsius. Zorg ervoor dat de olie niet te heet zal worden.

Verwijder de kaneelstok en gember uit de koude siroop.

Frituur de koeksisters in de hete olie tot beide kanten mooi goudbruin zijn. Frituur niet teveel koeksisters tegelijk en verplaats deze naar een bord met keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.

Plaats de gefrituurde en warme koeksisters dan direct in de koude siroop en laat ze een minuut liggen om de siroop op te nemen.

Zuid-Afrikaanse koeksisters voorbereiding - stap 5
Zuid-Afrikaanse koeksisters voorbereiding - stap 5

Verplaats de koeksisters naar een afkoelrek om overtollige siroop eraf te laten druppelen. Geniet ervan!

Tips!

Hoe lang kan ik koeksisters bewaren?

Je kunt koeksisters tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren.

Kan ik koeksisters invriezen?

Je kunt koeksisters eventueel invriezen, ze zijn dan tot ongeveer 3 maanden houdbaar.

Wat vind je van dit recept?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
448.03 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
95.58 g
67.53 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
3.39 g
1.87 g
Eiwitten
5.38 g
Vezels
1.26 g
Natrium
191.16 mg
Mineralen
Ijzer
0.67 mg
Calcium
39.56 mg
Magnesium
12.58 mg
Kalium
12.58 mg
Fosfor
61.75 mg
Koper
0.14 mg
Zink
0.58 mg
Jodium
0 µg
Selenium
0 µg
Vitamines
Vitamine C
1.02 mg
Vitamine D
0.05 mg
Vitamine A
0.03 mg
Vitamine B1
0.06 mg
Vitamine B2
0.08 mg
Vitamine B6
0.12 mg
Vitamine B12
0.08 µg
Foliumzuur
14.92 µg
Vitamine E
0 mg
Vitamine K
0 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Zuid-Afrikaanse koeksisters"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.