Koeksisters zijn een zeer zoete lekkernij uit Zuid-Afrika, gevlochten deeg in een heerlijke siroop met een vleugje kaneel en gember. Het laat een beetje denken aan donuts, maar dan veel zoeter.
Dit authentieke recept van koeksisters is een oud familierecept van een Zuid-Afrikaanse vriendin. Hierin wordt gebruik gemaakt van 'cream of tartar' (wijnsteenzuur), maar vanwege verkrijgbaar gebruik ik citroensap en baksoda.
Dit wordt gebruikt in de suikersiroop om deze extra vol en romig te maken. Zonder baksoda en citroen in de siroop zal deze minder zacht en romig van textuur zijn, terwijl dat deze koeksisters juist zijn authentieke smaakbeleving geeft.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 18-11-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 20-11-2024
Begin met het maken van de siroop zodat deze volledig kan afkoelen.
Verwarm hiervoor 200 ml water samen met 400 gram suiker, 1 kaneelstok en een stuk verse gember.
Breng aan de kook en zet het vuur dan iets lager. Laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot het siroop is geworden.
Roer de baksoda samen met het citroensap erdoor en zet dan opzij om af te koelen.
Zodra de siroop iets is afgekoeld verplaatst je deze naar de koelkast om echt goed koud te worden. Doe dit niet als de siroop nog heet is, aangezien dat slecht voor je koelkast is.
Zeef het bakpoeder samen met bloem en zout. Kneed de boter erdoor en voeg dan geleidelijk de melk toe.
Kneed tot een deeg, maar kneed niet te lang aangezien het deeg dan taaier zal worden.
Zet het deeg opzij tot de siroop volledig koud is geworden.
Verdeel het deeg in 12 gelijke delen en rol deze uit tot een lange rol van ongeveer 1 cm dik.
Snijd de rol in 3 gelijke delen en maak hier een vlecht van. Zorg ervoor dat de uiteindes goed dichtgeknepen worden om te voorkomen dat de vlecht tijdens het frituren los gaat.
Verhit een flinke laag olie in een braadpan of andere pan met dikke bodem tot ongeveer 170 graden Celsius. Zorg ervoor dat de olie niet te heet zal worden.
Verwijder de kaneelstok en gember uit de koude siroop.
Frituur de koeksisters in de hete olie tot beide kanten mooi goudbruin zijn. Frituur niet teveel koeksisters tegelijk en verplaats deze naar een bord met keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
Plaats de gefrituurde en warme koeksisters dan direct in de koude siroop en laat ze een minuut liggen om de siroop op te nemen.
Verplaats de koeksisters naar een afkoelrek om overtollige siroop eraf te laten druppelen. Geniet ervan!
Hoe lang kan ik koeksisters bewaren?
Je kunt koeksisters tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren.
Kan ik koeksisters invriezen?
Je kunt koeksisters eventueel invriezen, ze zijn dan tot ongeveer 3 maanden houdbaar.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.