Ohmydish.nl


Zoete aardappelpuree

Een simpele zoete aardappelpuree is een heerlijk en makkelijk bijgerecht dat snel klaar is. Extra lekker met verse kruiden en gebakken sjalotjes.

45 minuten 4 personen Bijgerechten
Zoete aardappelpuree

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 grote zoete aardappelen
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 3 sjalotjes
  • kleine handvol verse salie
  • peper en zout naar smaak
Zoete aardappelpuree ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • aardappelstamper
  • kleine bakpan
  • houten lepel

Bereiden


45 minuten 4 personen Bijgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zoete-aardappelpuree


Voorbereiding – 15 minuten

Schil de zoete aardappelen en snijd deze in stukken. Dit hoeft niet heel precies, maar zorg er wel voor dat ze ongeveer even groot zijn zodat ze tegelijk gaar zullen worden.

Vul een middelgrote pan met water, de bouillonblokjes en de stukken zoete aardappel en breng dit aan de kook. 

Pel de sjalotjes en snijd deze in dunne (halve) ringen. Was de salie en snijd een kleine handvol salie fijn.

Zoete aardappelpuree
Zoete aardappelpuree

Zoete aardappelpuree afmaken – 30 minuten

Zet het vuur laag zodra het water kookt en kook de zoete aardappel tot deze zacht is geworden. Dit zal ongeveer een kwartier duren, maar de exacte kooktijd is afhankelijk van de grootte van de zoete aardappel stukken.

Verhit een beetje olijfolie in een kleine bakpan en fruit hierin de sjalotjes enkele minuten tot ze zacht zijn geworden.

Giet de zoete aardappel af en stamp deze fijn met een aardappelstamper. Roer de gebakken sjalotjes samen met de fijngesneden salie erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Serveer eventueel met de rest van de verse salie, eet smakelijk!

Zoete aardappelpuree: veelgestelde vragen

Is zoete aardappelpuree gezond?

De zoete aardappel, ofwel bataat, zit vol met fosfor, koper, selenium, zink, jodium, B-vitaminen en vitamine E.

Daarbij bevatten zoete aardappels minder snelle koolhydraten en meer vezels dan de gewone pieper. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers en bij elkaar opgeteld bevat de zoete aardappel minder van deze koolhydraten dan de witte aardappel. Daarentegen bevat de zoete aardappel ruim 1,5 keer zoveel voedingsvezels in vergelijking met de gewone pieper. 

Kun je zoete aardappelpuree invriezen?

Je kunt zoete aardappelpuree invriezen, je kunt deze dan weer makkelijk opwarmen in een pan. Laat deze dan eerst ontdooien en roer er dan wel een scheutje melk doorheen zodat deze weer opnieuw smeuïg zal zijn.

Kun je zoete aardappelpuree van te voren maken?

Puree kun je van te voren maken, je kunt deze dan weer makkelijk opwarmen in een pan. Roer er dan wel een scheutje melk doorheen zodat deze weer opnieuw smeuïg zal zijn.

Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Zwarte kip
Volgend recept →
Tomatenjam

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.