Deze zelfgemaakte kipkroketten zijn lekker als snack, op een broodje of tijdens het avondeten met friet en een salade. Makkelijk én lekker!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 17-05-2021, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 25-11-2024
Vul een middelgrote pan met water en kook hierin de kipfilets ongeveer 15 minuten. De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de kipfilets, ze behoren volledig gaar te zijn.
Meet 300 ml van het water waarin de kip heeft gekookt af en voeg hier een kippenbouillonblokje aan toe. Gebruik 2 vorken om de kip in kleine stukjes te verdelen.
Pel de uien en snijd deze fijn. Leg de gelatineblaadjes in koud water.
Smelt de boter in een middelgrote pan, je kunt de pan van de kip hiervoor hergebruiken. Bak de fijngesneden uien hierin enkele minuten, tot deze glazig zijn. Voeg dan in één keer de bloem toe en roer goed. Gaar de roux enkele minuten om de bloemsmaak te verwijderen.
Voeg dan beetje bij beetje 300 ml kippenbouillon toe en roer steeds glad met een garde. Voeg 100 ml melk toe en roer wederom glad. Knijp het overtollige water uit de gelatine en los deze op in het warme mengsel.
Roer de stukjes kip erdoor en breng het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat het dan volledig afkoelen.
Zodra de vulling volledig is afgekoeld kun je hier kroketten van vormen. De mooiste dikte van een kroket krijg je als je 80 gram vulling per kroket gebruikt. Gebruik je handen om de kroketten te vormen.
Zet 3 diepe borden klaar, de eerste met bloem, de tweede met 4 losgeklopte eiwitten en de laatste met paneermeel. Haal de kroketten eerst door de bloem, dan de eiwitten en als laatste het paneermeel. Zorg er steeds voor dat de kroketten volledig bedekt zijn.
Je kunt de kroketten eventueel nogmaals paneren voor een dikkere korst. Leg de kroketten op een bord met een stuk bakpapier om plakken te voorkomen. Je kunt ze nu eerst invriezen, of direct frituren.
Verwarm de zonnebloem- of andere neutrale olie tot ongeveer 180 graden Celsius. Frituur de kroketten in delen tot ze mooi goudbruin zijn en serveer direct. Smakelijk!
Welke olie kun je het beste gebruiken om te frituren?
Je kunt het beste een olie gebruiken die neutraal van smaak is. Een zonnebloemolie is dit bijvoorbeeld en is daarnaast geschikt om te verwarmen tot hoge temperaturen. Arachideolie is hier ook een perfect voorbeeld van. Er bestaat ook frituurolie, dit is een samenstelling van verschillende soorten olie die bestand zijn tegen hoge temperaturen.
Kun je hele eieren gebruiken om te paneren?
Je kunt ook hele eieren gebruiken om te paneren, hierdoor krijg je een iets dikkere korst. Het gebruik van eiwit geeft een mooiere en dunnere korst.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.