Zelf ketchup maken is niet alleen makkelijker dan je misschien zou denken, maar je kunt de ketchup ook nog naar eigen smaak aanpassen.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 15-10-2021, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 09-09-2024
Vul een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Zet een grote kom met koud water en ijsblokjes klaar.
Was de tomaten, verwijder de kroontjes met een klein mesje en snijd een kruis aan de onderkant. Plaats de tomaten in delen in het kokende water voor ongeveer 20 seconden en verplaats ze dan meteen naar het koude water.
Herhaal voor alle tomaten en gebruik een klein mesje om alle tomaten te ontvellen (plisseren). Snijd de ontvelde tomaten in grove stukken.
Pel de rode ui en knoflooktenen en snijd deze fijn, dit hoeft niet heel precies omdat we de ketchup gaan pureren.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook enkele minuten aan. Voeg de tomatenstukjes samen met het laurierblad toe en bak nog enkele minuten langer.
Voeg de suiker samen met de azijn toe en zet dan het vuur laag. Laat de tomaten zonder deksel ongeveer 3 kwartier zachtjes pruttelen.
Roer af en toe om verbranden te voorkomen en pureer de ketchup dan met een staafmixer tot deze glad is. Als je de tomatenzaadjes niet in de ketchup wilt, kun je deze eventueel eruit zeven.
Als de ketchup nog te dun is, omdat je bijvoorbeeld extra sappige tomaten hebt gebruikt, kun je deze nog iets langer laten inkoken. Breng op smaak met peper en zout. Gebruik bij voorkeur zwarte peper, dit geeft de ketchup een warme smaak.
Hoe lang kan ik zelfgemaakte ketchup bewaren?
Als je de ketchup in een goed afgesloten steriele pot of fles bewaard kun je deze maandenlang in de koelkast bewaren.
Kan ik ketchup maken van tomaten uit blik?
Je kunt eventueel ook tomaten uit blik gebruiken om zelf ketchup te maken, maar deze hebben over het algemeen een minder volle smaak dan verse tomaten.
Is tomaten ketchup vegan?
Ja, deze tomaten ketchup is vegan. Er zitten geen dierlijke producten in.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.