Zelf ketchup maken
😍 16Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zelf ketchup maken veganistisch

Zelf ketchup maken is niet alleen makkelijker dan je misschien zou denken, maar je kunt de ketchup ook nog naar eigen smaak aanpassen.

1 uur 20 minuten
6 personen
Zelf ketchup maken ingrediënten
Recept zelf ketchup maken

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-10-2021, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 29-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
1 uur
Totale tijd
1 uur 20 minuten

Voorbereiding – 20 minuten

Vul een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Zet een grote kom met koud water en ijsblokjes klaar. 

Was de tomaten, verwijder de kroontjes met een klein mesje en snijd een kruis aan de onderkant. Plaats de tomaten in delen in het kokende water voor ongeveer 20 seconden en verplaats ze dan meteen naar het koude water.

Herhaal voor alle tomaten en gebruik een klein mesje om alle tomaten te ontvellen (plisseren). Snijd de ontvelde tomaten in grove stukken.

Pel de rode ui en knoflooktenen en snijd deze fijn, dit hoeft niet heel precies omdat we de ketchup gaan pureren.

Zelf ketchup maken
Zelf ketchup maken

Zelf ketchup maken – 1 uur

Verhit een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook enkele minuten aan. Voeg de tomatenstukjes samen met het laurierblad toe en bak nog enkele minuten langer.

Voeg de suiker samen met de azijn toe en zet dan het vuur laag. Laat de tomaten zonder deksel ongeveer 3 kwartier zachtjes pruttelen.

Roer af en toe om verbranden te voorkomen en pureer de ketchup dan met een staafmixer tot deze glad is. Als je de tomatenzaadjes niet in de ketchup wilt, kun je deze eventueel eruit zeven.

Als de ketchup nog te dun is, omdat je bijvoorbeeld extra sappige tomaten hebt gebruikt, kun je deze nog iets langer laten inkoken. Breng op smaak met peper en zout. Gebruik bij voorkeur zwarte peper, dit geeft de ketchup een warme smaak.

Tips!

Hoe lang kan ik zelfgemaakte ketchup bewaren?

Als je de ketchup in een goed afgesloten steriele pot of fles bewaard kun je deze maandenlang in de koelkast bewaren.

Kan ik ketchup maken van tomaten uit blik?

Je kunt eventueel ook tomaten uit blik gebruiken om zelf ketchup te maken, maar deze hebben over het algemeen een minder volle smaak dan verse tomaten.

Is tomaten ketchup vegan?

Ja, deze tomaten ketchup is vegan. Er zitten geen dierlijke producten in.

Wat vind je van dit recept?

16 waarderingen
😍
16
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
110.91 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
22.8 g
22.05 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
0.54 g
0.05 g
Eiwitten
2.07 g
Vezels
2.28 g
Natrium
419.52 mg
Mineralen
Ijzer
0.42 mg
Calcium
36.34 mg
Magnesium
22.82 mg
Kalium
22.82 mg
Fosfor
56.11 mg
Koper
0.13 mg
Zink
0.39 mg
Jodium
0.04 µg
Selenium
0 µg
Vitamines
Vitamine C
36.76 mg
Vitamine D
0 mg
Vitamine A
0.07 mg
Vitamine B1
0.08 mg
Vitamine B2
0.04 mg
Vitamine B6
0.17 mg
Vitamine B12
0 µg
Foliumzuur
14.14 µg
Vitamine E
0.85 mg
Vitamine K
12.5 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Zelf ketchup maken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.