Zelf ketchup maken

(15)

Zelf ketchup maken is niet alleen makkelijker dan je misschien zou denken, maar je kunt de ketchup ook nog naar eigen smaak aanpassen. Laat een reactie achter

Kooktijd 1 uur 20 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Sauzen
Zelf ketchup maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 kg tomaten
  • 1 rode ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 laurierblad
  • 100 gram (licht)bruine basterdsuiker
  • 60 ml witte wijnazijn
  • olijfolie
  • zwarte peper naar smaak
  • zout naar smaak
Zelf ketchup maken Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote pan
  • grote kom (met ijsblokjes)
  • schuimspaan
  • klein mesje
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan met dikke bodem
  • staafmixer

Bereiding


Kooktijd 1 uur 20 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Sauzen

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-ketchup-maken


Voorbereiding – 20 minuten

Vul een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Zet een grote kom met koud water en ijsblokjes klaar. 

Was de tomaten, verwijder de kroontjes met een klein mesje en snijd een kruis aan de onderkant. Plaats de tomaten in delen in het kokende water voor ongeveer 20 seconden en verplaats ze dan meteen naar het koude water.

Herhaal voor alle tomaten en gebruik een klein mesje om alle tomaten te ontvellen (plisseren). Snijd de ontvelde tomaten in grove stukken.

Pel de rode ui en knoflooktenen en snijd deze fijn, dit hoeft niet heel precies omdat we de ketchup gaan pureren.

Zelf ketchup maken
Zelf ketchup maken

Zelf ketchup maken – 1 uur

Verhit een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook enkele minuten aan. Voeg de tomatenstukjes samen met het laurierblad toe en bak nog enkele minuten langer.

Voeg de suiker samen met de azijn toe en zet dan het vuur laag. Laat de tomaten zonder deksel ongeveer 3 kwartier zachtjes pruttelen.

Roer af en toe om verbranden te voorkomen en pureer de ketchup dan met een staafmixer tot deze glad is. Als je de tomatenzaadjes niet in de ketchup wilt, kun je deze eventueel eruit zeven.

Als de ketchup nog te dun is, omdat je bijvoorbeeld extra sappige tomaten hebt gebruikt, kun je deze nog iets langer laten inkoken. Breng op smaak met peper en zout. Gebruik bij voorkeur zwarte peper, dit geeft de ketchup een warme smaak.


Waardeer dit recept!
15 stemmen

Zelf ketchup maken: Veel gestelde vragen

Hoe lang kan ik zelfgemaakte ketchup bewaren?

Als je de ketchup in een goed afgesloten steriele pot of fles bewaard kun je deze maandenlang in de koelkast bewaren.

Kan ik ketchup maken van tomaten uit blik?

Je kunt eventueel ook tomaten uit blik gebruiken om zelf ketchup te maken, maar deze hebben over het algemeen een minder volle smaak dan verse tomaten.

Is tomaten ketchup vegan?

Ja, deze tomaten ketchup is vegan. Er zitten geen dierlijke producten in.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.