Zelf hangop maken is heel makkelijk, het kost alleen tijd. De romige dikke yoghurt is heerlijk als dessert, maar je kunt ook een hartige hangop maken. Een ouderwets Nederlands toetje, nostalgie voor velen.
Voor het zelf maken van hangop heb je enkel een schone theedoek en yoghurt nodig. Gebruik hiervoor een naturel yoghurt zonder toevoegingen.
Hangop heeft een vol romige smaak doordat het vocht uit de yoghurt is gelekt door het ophangen van de theedoek. Hangop wordt meestal als dessert gegeten, met een beetje honing of andere zoetstof en vaak met een beetje fruit.
Deze romige yoghurt is lekker met bijvoorbeeld abrikozen, perziken, rood fruit of banaan. Een hartige hangop is ook erg lekker, zoals bijvoorbeeld met komkommer of in een salade met rode bieten en appel. Een hangop met komkommer kun je makkelijk maken door de zaadlijsten van komkommer te pureren en mee te laten ophangen met de yoghurt. De zaadlijsten heb je immers regelmatig over nadat je een gerecht hebt gemaakt waar deze eruit gehaald moeten worden.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 21-09-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 5 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Zet een vergiet of zeef op een kom. Maak een schone theedoek of kaasdoek nat en leg deze in het vergiet of de zeef.
Schenk hier de yoghurt in, je kunt ervoor kiezen om de doek dicht te binden met een stukje touw, maar dit is niet per se noodzakelijk.
Je kunt het touw eventueel ook in de koelkast ophangen, mocht dit kunnen in jouw koelkast.
Zet de yoghurt een nacht in de koelkast en controleer af en toe of het uitgelekte vocht de doek niet aanraakt. Gooi het vocht weg en schep de romige yoghurt, ofwel de hangop, in een bakje.
Je kunt de hangop na een nacht eventueel op smaak brengen met suiker, honing, agavesiroop of een andere zoetstof.
Tip: je kunt bijvoorbeeld ook een vanille hangop maken door een beetje vanille merg, vanille suiker of vanille extract toe te voegen.
Of maak eens een citroen hangop, door naast een beetje zoetstof ook citroenrasp en een beetje citroensap toe te voegen. Je kunt eindeloos variëren met hangop, zowel als toetje en als ontbijt is hangop erg lekker.
Maak er bijvoorbeeld een volledig dessert mee door er verkruimelde koekjes en fruit bij te serveren. Geniet ervan!
Waar komt hangop vandaan?
De naam hangop komt van het letterlijk ophangen van yoghurt in een doek. Daarnaast is hangop een ouderwets en typisch Nederlands toetje.
Hoe lang kan ik hangop bewaren?
Je kunt verse hangop tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren, maar let vooral op de houdbaarheidsdatum van de yoghurt die je hebt gebruikt.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.