Ohmydish.nl


Zelf falafel maken

Wil je eens zelf falafel maken? Deze falafels zijn vol van smaak, vegetarisch en klaar in 45 minuten. Recept voor 6 personen.

45 minuten 6 personen Hoofdgerechten
Zelf falafel maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 240 gram gedroogde kikkererwten (let op: week de kikkererwten 12 tot 24 uur vooraf)
  • 1 grote rode ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 citroen (rasp)
  • 2 eetlepels gemalen korianderzaad
  • 1 eetlepel gemalen komijnzaad
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel baksoda
  • 3 eetlepels kikkererwtenmeel of gewone bloem
  • Zonnebloemolie om mee te frituren
  • Optioneel: geroosterde hele koriander- of komijnzaadjes
  • Optioneel: handvol verse korianderblaadjes
Zelf falafel maken ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Foodprocessor
  • Grote kom
  • Vergiet
  • Houten lepel
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Rasp
  • Frituurpan of pan met een dikke bodem

Bereiden


45 minuten 6 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/zelf-falafel-maken


De falafel voorbereiden -- 15 minuten + extra wachttijd

Week de gedroogde kikkererwten in voldoende koud water. Er zijn recepten die gebruik maken van kikkererwten uit blik, maar deze zijn erg nat en daardoor moeilijker om er een mooie bal van te maken die tijdens het bakken niet uit elkaar valt.

Giet de gewelde kikkererwten af en laat in het vergiet staan. Hierdoor zal nóg meer water uit de kikkererwten lekken. Pel de teentjes knoflook en rode ui, en snijd dan in grove stukken.

Snijd de zaadlijsten uit de rode peper en haal de korianderblaadjes van de stengels af. Doe de kikkererwten, knoflook, ui, rode peper en koriander in de food processor en pureer totdat de meeste stukjes verdwenen zijn.

Let wel dat het mengsel nooit echt glad zal worden. Doe de vulling in een grote kom en voeg de kruiden, baksoda, citroenrasp en bloem toe. 

Zelf falafel maken
Zelf falafel maken

De falafel bakken -- 30 minuten

Verhit de zonnebloemolie tot een temperatuur van 180 graden Celsius. Gebruik je handen om kleine balletjes van het falafel deeg te rollen. Dit is wat plakkerig, je kunt eventueel wat extra bloem toevoegen maar dat zal de falafel droger maken.

Frituur 3 minuten lang, of tot goudbruin. Serveer de falafel met een makkelijke yoghurtsaus.

Meng simpelweg wat gesneden verse knoflook en citroensap samen met naturel yoghurt en breng dit op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
1 stem

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Venkeltaartjes

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!