Zelf bagels maken - makkelijk basisrecept
😍 2 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Zelf bagels maken veganistisch

Zelf bagels maken is ontzettend leuk om te doen met een heerlijk broodje als resultaat. Leuk voor de paasbrunch met bijvoorbeeld roomkaas en gerookte zalm voor een klassieke bagel.

1 uur 5 minuten
8 personen

Zelf bagels maken is niet per se moeilijk, maar je hebt er wel even geduld voor nodig. Het deeg dient namelijk twee keer te rijzen, vervolgens zijn er verschillende bereidingsmanieren waarbij het deeg meestal na het rijzen gekookt zal worden. Er zijn ook bereidingen waarbij het deeg niet gekookt zal worden.

Een bagel is een heerlijk rond broodje met een gat erin, deze worden vaak belegd met roomkaas en zalm, maar er bestaat heel veel soorten beleg die goed passen bij een bagel. 

Je denkt wellicht dat bagels uit Amerika komen, maar de bagel kent zijn oorsprong in Polen. Joodse immigranten hebben de bagel in de Verenigde Staten geïntroduceerd. 

Zelf bagels maken ingrediënten

Recept zelf bagels maken

Ingrediënten

8 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept zelf bagels maken allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 03-04-2025, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 5 minuten.

Bijgewerkt op: 10-04-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
45 minuten
Totale tijd
1 uur 5 minuten

Bagel deeg maken – 20 minuten + wachttijd

Zorg ervoor dat 300 ml water warm is, maar niet te heet. Meng hier suiker en gist doorheen en laat het mengsel 10 minuten staan tot het mooi gaat schuimen.

Meng bloem en zout en voeg langzaam het gistmengsel toe. Kneed tot een soepel en elastisch deeg, dit kun je met een elektrische mixer of met de hand doen.

Dek het deeg af met een schone theedoek en laat een uur rijzen tot het deeg is verdubbeld in volume.

Zelf bagels maken – 45 minuten + wachttijd

Verdeel het deeg in 8 gelijke delen en maak er bolletjes van. Dip je vinger in bloem en maak een gat in het midden, maak rondjes met je vinger in het deeg om het gat iets groter te maken.

Zelf bagels maken - stap 1
Zelf bagels maken - stap 1

Leg de bagels op een bakplaat bekleed met bakpapier. Verdeel een klein beetje olijfolie over een stuk huishoudfolie en dek hiermee de bagels af. Laat ze nogmaals een half uur rijzen, tot ze verdubbeld in volume zijn.

Zelf bagels maken - stap 2
Zelf bagels maken - stap 2

Breng ondertussen 1,5 liter water samen met 50 gram ahornsiroop (of honing) aan de kook in een middelgrote pan.

Zelf bagels maken - stap 3
Zelf bagels maken - stap 3

Kook de bagels 1,5 tot 2 minuten in het kokende water en draai ze halverwege voorzichtig om. Zorg ervoor dat je de bagels niet langer dan 2 minuten zal koken, hierdoor zullen ze namelijk taai worden. Kook niet teveel bagels tegelijk.

Haal de bagels uit het water en laat uitlekken op een schone theedoek. Leg de bagels vervolgens terug op de bakplaat bekleed met bakpapier.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

Klop 1 eiwit samen met 1 eetlepel water los en bestrijk hiermee de bagels. Bestrooi ze met sesamzaad of maanzaad als je wilt.

Zelf bagels maken - stap 4
Zelf bagels maken - stap 4

Bak de bagels mooi goudbruin in ongeveer 15 tot 20 minuten. De exacte tijd is afhankelijk van de oven, draai de bakplaat eventueel halverwege een keer om.

Zelf bagels maken - stap 5
Zelf bagels maken - stap 5

Laat ze afkoelen op een afkoelrek en serveer ze met je favoriete beleg. Geniet van je zelfgemaakte bagels!

Tips!

Hoe lang kan ik bagels bewaren?

Je kunt bagels enkele dagen op kamertemperatuur bewaren of een week lang in de koelkast.

Om ze langer te bewaren kun je ze goed inpakken met huishoudfolie en vervolgens in een hersluitbare zak of bak doen. Vries ze vervolgens tot wel 3 maanden in.

Om ze weer vers te maken laat je ze langzaam ontdooien, maak ze een beetje nat met een klein beetje water en verwarm ze vervolgens kort in de oven of airfryer.

Welk beleg voor bagels?

Voor klassieke bagels kies je voor roomkaas en gerookte zalm. Dit zijn nog enkele andere ideeën:

  • avocado en ei
  • gerookte kipfilet en ei
  • hummus en geroosterde groenten
  • ham en kaas
  • tomaat, mozzarella en basilicum

Wat vind je hiervan?

2 waarderingen
😍
2
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
282.13 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
51.55 g
8.64 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
2.61 g
0.36 g
Eiwitten
8.79 g
Vezels
2.36 g
Natrium
612.64 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
62.5 gram bloem voor witbrood gluten 227.50 43.63 g 0.94 g 0.94 g 0.13 g 7.13 g 1.75 g 1.25 mg 0.63 mg 12.50 mg 12.50 mg 112.50 mg 62.50 mg 0.19 mg 0.69 mg - - - - - 0.08 mg 0.06 mg 0.18 mg - 21.88 µg - - -
37.5 ml lauwwarm water - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
0.88 gram gist 3.55 0.30 g 0.30 g 0.04 g - 0.42 g 0.16 g 0.61 mg 0.04 mg 0.44 mg 1.40 mg 12.25 mg 1.05 mg 0.03 mg 0.07 mg - - - - - 0.11 mg 0.18 mg 0.04 mg - 25.38 µg - - -
0.13 eetlepel lichtbruine basterdsuiker 7.26 1.79 g 1.79 g - - - - 0.38 mg 0.02 mg - - 0.94 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
0.25 theelepeltjes zout - - - - - - - 600.00 mg - 0.15 mg 4.35 mg 0.08 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
0.13 eiwit ei 2.45 0.03 g - 0.01 g - 0.56 g - 8.50 mg 0.01 mg 0.55 mg 0.50 mg 7.75 mg 1.05 mg 0.01 mg - - 1.00 µg 0.02 mg - - - 0.02 mg - 0.01 µg 0.25 µg - - -
6.25 gram ahornsiroop 22.81 5.63 g 5.56 g - - - - 0.94 mg 0.08 mg 8.75 mg - 15.63 mg - - - - - - - - - - - - - - - -
0.13 handvol sesamzaad sesamzaad 10.89 0.11 g - 1.00 g 0.15 g 0.39 g 0.14 g 0.94 mg 0.17 mg 14.63 mg 6.56 mg 8.63 mg 11.25 mg 0.03 mg 0.10 mg - - - - - 0.02 mg - - - 1.31 µg - - -
0.13 handvol maanzaad 7.67 0.06 g 0.05 g 0.62 g 0.08 g 0.30 g 0.31 g 0.03 mg 0.15 mg 24.00 mg 5.40 mg 9.75 mg 12.75 mg - 0.08 mg - 0.30 µg - - - 0.01 mg - 0.01 mg - - - - -
    282.13 51.55 g 8.64 g 2.61 g 0.36 g 8.79 g 2.36 g 612.64 mg 1.09 mg 61.01 mg 30.71 mg 167.51 mg 88.60 mg 0.25 mg 0.95 mg - 1.30 µg 0.02 mg - - 0.21 mg 0.26 mg 0.22 mg 0.01 µg 48.81 µg - - -
0 reacties op "Zelf bagels maken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.