Zelf bagels maken is ontzettend leuk om te doen met een heerlijk broodje als resultaat. Leuk voor de paasbrunch met bijvoorbeeld roomkaas en gerookte zalm voor een klassieke bagel.
Zelf bagels maken is niet per se moeilijk, maar je hebt er wel even geduld voor nodig. Het deeg dient namelijk twee keer te rijzen, vervolgens zijn er verschillende bereidingsmanieren waarbij het deeg meestal na het rijzen gekookt zal worden. Er zijn ook bereidingen waarbij het deeg niet gekookt zal worden.
Een bagel is een heerlijk rond broodje met een gat erin, deze worden vaak belegd met roomkaas en zalm, maar er bestaat heel veel soorten beleg die goed passen bij een bagel.
Je denkt wellicht dat bagels uit Amerika komen, maar de bagel kent zijn oorsprong in Polen. Joodse immigranten hebben de bagel in de Verenigde Staten geïntroduceerd.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 03-04-2025, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 5 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 10-04-2025
Zorg ervoor dat 300 ml water warm is, maar niet te heet. Meng hier suiker en gist doorheen en laat het mengsel 10 minuten staan tot het mooi gaat schuimen.
Meng bloem en zout en voeg langzaam het gistmengsel toe. Kneed tot een soepel en elastisch deeg, dit kun je met een elektrische mixer of met de hand doen.
Dek het deeg af met een schone theedoek en laat een uur rijzen tot het deeg is verdubbeld in volume.
Verdeel het deeg in 8 gelijke delen en maak er bolletjes van. Dip je vinger in bloem en maak een gat in het midden, maak rondjes met je vinger in het deeg om het gat iets groter te maken.
Leg de bagels op een bakplaat bekleed met bakpapier. Verdeel een klein beetje olijfolie over een stuk huishoudfolie en dek hiermee de bagels af. Laat ze nogmaals een half uur rijzen, tot ze verdubbeld in volume zijn.
Breng ondertussen 1,5 liter water samen met 50 gram ahornsiroop (of honing) aan de kook in een middelgrote pan.
Kook de bagels 1,5 tot 2 minuten in het kokende water en draai ze halverwege voorzichtig om. Zorg ervoor dat je de bagels niet langer dan 2 minuten zal koken, hierdoor zullen ze namelijk taai worden. Kook niet teveel bagels tegelijk.
Haal de bagels uit het water en laat uitlekken op een schone theedoek. Leg de bagels vervolgens terug op de bakplaat bekleed met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Klop 1 eiwit samen met 1 eetlepel water los en bestrijk hiermee de bagels. Bestrooi ze met sesamzaad of maanzaad als je wilt.
Bak de bagels mooi goudbruin in ongeveer 15 tot 20 minuten. De exacte tijd is afhankelijk van de oven, draai de bakplaat eventueel halverwege een keer om.
Laat ze afkoelen op een afkoelrek en serveer ze met je favoriete beleg. Geniet van je zelfgemaakte bagels!
Hoe lang kan ik bagels bewaren?
Je kunt bagels enkele dagen op kamertemperatuur bewaren of een week lang in de koelkast.
Om ze langer te bewaren kun je ze goed inpakken met huishoudfolie en vervolgens in een hersluitbare zak of bak doen. Vries ze vervolgens tot wel 3 maanden in.
Om ze weer vers te maken laat je ze langzaam ontdooien, maak ze een beetje nat met een klein beetje water en verwarm ze vervolgens kort in de oven of airfryer.
Welk beleg voor bagels?
Voor klassieke bagels kies je voor roomkaas en gerookte zalm. Dit zijn nog enkele andere ideeën:
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
62.5 | gram | bloem voor witbrood | gluten | 227.50 | 43.63 g | 0.94 g | 0.94 g | 0.13 g | 7.13 g | 1.75 g | 1.25 mg | 0.63 mg | 12.50 mg | 12.50 mg | 112.50 mg | 62.50 mg | 0.19 mg | 0.69 mg | - | - | - | - | - | 0.08 mg | 0.06 mg | 0.18 mg | - | 21.88 µg | - | - | - |
37.5 | ml | lauwwarm water | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.88 | gram | gist | 3.55 | 0.30 g | 0.30 g | 0.04 g | - | 0.42 g | 0.16 g | 0.61 mg | 0.04 mg | 0.44 mg | 1.40 mg | 12.25 mg | 1.05 mg | 0.03 mg | 0.07 mg | - | - | - | - | - | 0.11 mg | 0.18 mg | 0.04 mg | - | 25.38 µg | - | - | - | |
0.13 | eetlepel | lichtbruine basterdsuiker | 7.26 | 1.79 g | 1.79 g | - | - | - | - | 0.38 mg | 0.02 mg | - | - | 0.94 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.25 | theelepeltjes | zout | - | - | - | - | - | - | - | 600.00 mg | - | 0.15 mg | 4.35 mg | 0.08 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.13 | eiwit | ei | 2.45 | 0.03 g | - | 0.01 g | - | 0.56 g | - | 8.50 mg | 0.01 mg | 0.55 mg | 0.50 mg | 7.75 mg | 1.05 mg | 0.01 mg | - | - | 1.00 µg | 0.02 mg | - | - | - | 0.02 mg | - | 0.01 µg | 0.25 µg | - | - | - | |
6.25 | gram | ahornsiroop | 22.81 | 5.63 g | 5.56 g | - | - | - | - | 0.94 mg | 0.08 mg | 8.75 mg | - | 15.63 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.13 | handvol | sesamzaad | sesamzaad | 10.89 | 0.11 g | - | 1.00 g | 0.15 g | 0.39 g | 0.14 g | 0.94 mg | 0.17 mg | 14.63 mg | 6.56 mg | 8.63 mg | 11.25 mg | 0.03 mg | 0.10 mg | - | - | - | - | - | 0.02 mg | - | - | - | 1.31 µg | - | - | - |
0.13 | handvol | maanzaad | 7.67 | 0.06 g | 0.05 g | 0.62 g | 0.08 g | 0.30 g | 0.31 g | 0.03 mg | 0.15 mg | 24.00 mg | 5.40 mg | 9.75 mg | 12.75 mg | - | 0.08 mg | - | 0.30 µg | - | - | - | 0.01 mg | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | |
282.13 | 51.55 g | 8.64 g | 2.61 g | 0.36 g | 8.79 g | 2.36 g | 612.64 mg | 1.09 mg | 61.01 mg | 30.71 mg | 167.51 mg | 88.60 mg | 0.25 mg | 0.95 mg | - | 1.30 µg | 0.02 mg | - | - | 0.21 mg | 0.26 mg | 0.22 mg | 0.01 µg | 48.81 µg | - | - | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!