Een fantastische zalm van de BBQ met een heerlijke glazuur met o.a. sojasaus, gember en citroen. Een zachte zalm die perfect gaar is, makkelijk en snel te bereiden op een barbecue.
De roze peperkorrels geven de zalm een extra smaakexplosie, maar zonder is deze zalm nog steeds ontzettend smaakvol. Heerlijk in combinatie met de smaakvolle saus van honing, sojasaus, citroen, gember en meer.
Een gelakte zalm van de zalm kun je ook maken met stukken zalmfilet, of gebruik een hele zalmzijde. Dit kan zowel met als zonder huid, maar door de huid zal de zalm minder snel aan het rooster van de barbecue blijven plakken.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 06-05-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 17-05-2025
Verwarm de kolen barbecue alvast voor zodat deze goed heet is zodra de zalm en saus zijn voorbereid.
Schil ongeveer 2 cm gember en rasp deze fijn. Rasp de schil van de citroen fijn en pers het sap uit een halve citroen.
Plaats de geraspte gember samen met de citroenrasp, citroensap, sojasaus en honing in een kleine sauspan. Verwarm tot de gember zacht is geworden en de saus een beetje stroperig is geworden.
Controleer of de zalmfilet eventueel nog graten heeft en verwijder deze met een vispincet. Verwijder eventueel ook de schubben van de huid.
Kneus de roze peperkorrels lichtjes en zet opzij.
Besmeer de huid in met olijfolie en plaats de zalm met de huidkant op het rooster van de barbecue.
Gebruik een siliconen kwast om de zalm meermaals in te smeren met de saus. Herhaal dit gedurende een kwartier.
De zalm is klaar zodra deze net gaar is, grill deze niet te lang aangezien de zalm dan droog zal worden. Je kunt eventueel controleren met een kernthermometer, de kerntemperatuur van zalm behoort ongeveer 50 graden Celsius te zijn.
Besprenkel de zalm met maldon zout en gekneusde roze peperkorrels. Serveer direct, eet smakelijk!
Hoe lang moet zalm op de barbecue?
Hoe lang zalm exact op de barbecue moet is afhankelijk van meerdere factoren; o.a. welke soort barbecue gebruik je en hoe dik is de zalm.
Doorgaans kun je ongeveer 15 minuten aanhouden voor een barbecue zonder deksel.
Hoe weet je of zalm gaar is op de barbecue?
Je kunt een kernthermometer gebruiken om de controleren of de zalm gaar is, dit is het geval bij een kerntemperatuur van ongeveer 50 graden Celsius.
Je kunt ook voorzichtig met een spatel of vork op de zalm drukken, zodra de zalm gemakkelijk uit elkaar lijkt te vallen, is de zalm gaar genoeg. Zalm hoeft namelijk niet heel gaar te worden, een te gare zalm zal namelijk droog en daardoor minder lekker zijn.
Per 1 persoonsportie / stuk:
Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
150 | gram | zalmfilet | vis | 330.00 | - | - | 23.55 g | 4.95 g | 30.30 g | - | 225.00 mg | 1.50 mg | 30.00 mg | 45.00 mg | 600.00 mg | 300.00 mg | 0.30 mg | 1.20 mg | 37.50 µg | - | - | 13.50 mg | 0.15 mg | 0.24 mg | 0.45 mg | 0.52 mg | 4.50 µg | 18.00 µg | - | - | - |
0.75 | eetlepel | honing | 57.75 | 14.16 g | 14.08 g | - | - | 0.08 g | - | 1.31 mg | 0.24 mg | 0.94 mg | 0.38 mg | 9.38 mg | 3.75 mg | 0.02 mg | 0.11 mg | - | - | 0.60 mg | - | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | - | - | - | - | - | |
1.25 | eetlepel | sojasaus | soja, gluten | 32.00 | 5.00 g | 5.00 g | 0.03 g | - | 2.88 g | - | 1375.00 mg | 1.25 mg | 15.00 mg | - | 125.00 mg | 12.50 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 2.00 µg | - | - | - |
0.5 | cm | verse gember | 0.62 | 0.12 g | - | 0.01 g | - | 0.01 g | 0.01 g | 0.05 mg | 0.02 mg | 0.20 mg | 0.40 mg | 2.60 mg | 0.30 mg | - | 0.02 mg | - | - | 0.05 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.25 | citroen | 10.80 | 1.95 g | 0.90 g | 0.12 g | - | 0.15 g | 0.66 g | 0.60 mg | 0.03 mg | 3.00 mg | 3.00 mg | 45.00 mg | 6.00 mg | 0.02 mg | 0.03 mg | - | - | 13.50 mg | - | - | 0.02 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | - | 2.40 µg | - | - | - | ||
0.25 | scheutje | olijfolie | 17.66 | - | - | 2.00 g | 0.29 g | - | - | 0.02 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.13 | theelepel | maldon zout | - | - | - | - | - | - | - | 300.00 mg | - | 0.08 mg | 2.18 mg | 0.04 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
0.13 | theelepel | roze peperkorrels | 0.77 | 0.13 g | - | 0.01 g | - | 0.03 g | 0.05 g | 0.10 mg | 0.07 mg | 1.00 mg | - | 3.25 mg | 0.45 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
449.60 | 21.35 g | 19.98 g | 25.71 g | 5.24 g | 33.44 g | 0.72 g | 1902.08 mg | 3.12 mg | 50.21 mg | 50.95 mg | 785.26 mg | 323.00 mg | 0.33 mg | 1.37 mg | 37.50 µg | - | 14.15 mg | 13.50 mg | 0.15 mg | 0.26 mg | 0.46 mg | 0.55 mg | 4.50 µg | 22.40 µg | - | - | - |
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!