Bruine bolletjes gemaakte van volkorenmeel zijn heerlijke zachte broodjes die extra smaakvol zijn door het gebruik van roomboter. Heerlijk met een laagje maanzaadjes, maar dat is optioneel.
Zachte bruine broodjes zijn heerlijk om eens zelf te maken, extra luchtig en zacht door het gebruik van boter en melk. Gebruik bij voorkeur roomboter voor het beste resultaat.
Vaak wordt brood gebakken zonder toevoeging van boter, daarnaast wordt de melk vaak vervangen door water. Mocht je liever water gebruiken, zullen de broodjes niet zacht worden.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 03-09-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 50 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 09-09-2024
Meng 50 ml lauwwarme melk met 10 gram gist en 25 gram suiker. Zorg ervoor dat de melk niet te heet is, want dan zal de werking van de gist verminderen. Laat het gistmengsel 10 minuten staan tot deze gaat schuimen.
Je kunt het deeg met een elektrische mixer of met de hand kneden. Meng het volkorenmeel samen met 10 gram zout en voeg langzaam het gistmengsel en de resterende lauwwarme melk toe.
Voeg de zachte boter geleidelijk toe en blijf kneden tot een soepel en elastisch deeg. Dit zal met een elektrische mixer ongeveer 10 minuten duren.
Verdeel het deeg in 12 gelijke delen en draai er mooie bolletjes van.
Zorg ervoor dat de naad aan de onderkant zit en leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Dek af met een schone vochtige theedoek.
Laat het deeg ongeveer een uur op een warme plek rijzen, tot de bolletjes verdubbeld zijn. Je kunt de bolletjes eventueel in een oven van ongeveer 25 graden Celsius zetten zodat ze mooier zullen rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius (hetelucht).
Zodra de broodjes goed gerezen zijn, bak je deze mooi goudbruin in ongeveer 10 tot 15 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de grootte van de broodjes.
Haal de broodjes uit de oven en besmeer ze direct met een laag boter terwijl ze nog heet zijn en besprenkel direct met maanzaad. Door de boter zullen de maanzaadjes blijven plakken, doe dit dus direct.
Laat de broodjes volledig afkoelen en plaats ze in een plastic zak zodat ze zacht zullen blijven. Geniet ervan!
Hoe krijg ik mijn broodjes zacht?
Bewaar de broodjes na het bakken in een plastic zak om te zorgen dat ze zacht zullen blijven.
Mijn broodjes rijzen niet goed, hoe komt dit?
Wanneer het deeg niet goed zal rijzen kan dit meerdere oorzaken hebben. Dit kan komen doordat de melk te heet was, hierdoor is de werking van de gist verminderd. Bij te koude melk zal de gist ook te weinig worden geactiveerd.
Daarnaast kan de omgevingstemperatuur te koud zijn, de vochtigheid van de omgeving is ook belangrijk of deeg goed zal rijzen of niet. Wat je kunt doen om de omgevingstemperatuur gelijk te houden, is het deeg laten rijzen in de oven. Zet de oven hiervoor op de laagste temperatuur, ongeveer 25 graden Celsius.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.