Zachte volkoren bolletjes
😍 10Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zachte volkoren bolletjes vegetarisch

Bruine bolletjes gemaakte van volkorenmeel zijn heerlijke zachte broodjes die extra smaakvol zijn door het gebruik van roomboter. Heerlijk met een laagje maanzaadjes, maar dat is optioneel.

50 minuten
6 personen

Zachte bruine broodjes zijn heerlijk om eens zelf te maken, extra luchtig en zacht door het gebruik van boter en melk. Gebruik bij voorkeur roomboter voor het beste resultaat.

Vaak wordt brood gebakken zonder toevoeging van boter, daarnaast wordt de melk vaak vervangen door water. Mocht je liever water gebruiken, zullen de broodjes niet zacht worden.

Zachte volkoren bolletjes ingrediënten

Recept zachte volkoren bolletjes

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 03-09-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 50 minuten.

Bijgewerkt op: 09-09-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
20 minuten
Totale tijd
50 minuten

Deeg maken – 30 minuten + wachttijd

Meng 50 ml lauwwarme melk met 10 gram gist en 25 gram suiker. Zorg ervoor dat de melk niet te heet is, want dan zal de werking van de gist verminderen. Laat het gistmengsel 10 minuten staan tot deze gaat schuimen.

Je kunt het deeg met een elektrische mixer of met de hand kneden. Meng het volkorenmeel samen met 10 gram zout en voeg langzaam het gistmengsel en de resterende lauwwarme melk toe.

Voeg de zachte boter geleidelijk toe en blijf kneden tot een soepel en elastisch deeg. Dit zal met een elektrische mixer ongeveer 10 minuten duren.

Verdeel het deeg in 12 gelijke delen en draai er mooie bolletjes van.

Zachte volkoren bolletjes voorbereiden
Zachte volkoren bolletjes voorbereiden

Zorg ervoor dat de naad aan de onderkant zit en leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Zachte volkoren bolletjes voorbereiden - stap 2
Zachte volkoren bolletjes voorbereiden - stap 2

Dek af met een schone vochtige theedoek.

Zachte volkoren bolletjes voorbereiden - stap 3
Zachte volkoren bolletjes voorbereiden - stap 3

Laat het deeg ongeveer een uur op een warme plek rijzen, tot de bolletjes verdubbeld zijn. Je kunt de bolletjes eventueel in een oven van ongeveer 25 graden Celsius zetten zodat ze mooier zullen rijzen.

Zachte volkoren bolletjes bakken – 20 minuten

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius (hetelucht).

Zodra de broodjes goed gerezen zijn, bak je deze mooi goudbruin in ongeveer 10 tot 15 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de grootte van de broodjes.

Zachte volkoren bolletjes
Zachte volkoren bolletjes

Haal de broodjes uit de oven en besmeer ze direct met een laag boter terwijl ze nog heet zijn en besprenkel direct met maanzaad. Door de boter zullen de maanzaadjes blijven plakken, doe dit dus direct.

Laat de broodjes volledig afkoelen en plaats ze in een plastic zak zodat ze zacht zullen blijven. Geniet ervan!

Tips!

Hoe krijg ik mijn broodjes zacht?

Bewaar de broodjes na het bakken in een plastic zak om te zorgen dat ze zacht zullen blijven.

Mijn broodjes rijzen niet goed, hoe komt dit?

Wanneer het deeg niet goed zal rijzen kan dit meerdere oorzaken hebben. Dit kan komen doordat de melk te heet was, hierdoor is de werking van de gist verminderd. Bij te koude melk zal de gist ook te weinig worden geactiveerd.

Daarnaast kan de omgevingstemperatuur te koud zijn, de vochtigheid van de omgeving is ook belangrijk of deeg goed zal rijzen of niet. Wat je kunt doen om de omgevingstemperatuur gelijk te houden, is het deeg laten rijzen in de oven. Zet de oven hiervoor op de laagste temperatuur, ongeveer 25 graden Celsius.

Wat vind je van dit recept?

10 waarderingen
😍
10
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
402.1 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
58.57 g
7.99 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
11.13 g
6.54 g
Eiwitten
12.06 g
Vezels
9.47 g
Natrium
692.67 mg
Mineralen
Ijzer
0.75 mg
Calcium
73.97 mg
Magnesium
112.37 mg
Kalium
112.37 mg
Fosfor
382.71 mg
Koper
0.31 mg
Zink
2.79 mg
Jodium
0 µg
Selenium
0 µg
Vitamines
Vitamine C
0.92 mg
Vitamine D
0.17 mg
Vitamine A
0.11 mg
Vitamine B1
0.55 mg
Vitamine B2
0.45 mg
Vitamine B6
0.28 mg
Vitamine B12
0.18 µg
Foliumzuur
79.33 µg
Vitamine E
0 mg
Vitamine K
0 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Zachte volkoren bolletjes"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.