Witte bonen in tomatensaus zelf maken is niet moeilijk. Deze 'British baked beans' worden tijdens het ontbijt geserveerd op toast, in combinatie met een 'Full English Breakfast' voor de echte liefhebber.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 05-09-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Laat de gedroogde witte bonen een nacht weken in ruim water. Plaats deze vervolgens in een middelgrote pan met water en breng aan de kook.
Zet het vuur lager zodra het water kookt en laat de bonen gaar koken. De exacte tijd is afhankelijk van de bonen die je gebruikt, oudere bonen hebben bijvoorbeeld ook een langere kooktijd.
Kook de bonen heel erg gaar, Britse witte bonen in tomatensaus zijn namelijk vrij zacht. Giet de bonen af en zet opzij.
Pel ondertussen de ui en knoflooktenen en snijd deze zo fijn mogelijk.
Verhit een klein klontje boter in een middelgrote pan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. Zodra de ui glazig is geworden voeg je 2 eetlepels azijn samen met 100 ml ketchup toe.
Voeg een eetlepel mosterdpoeder samen met 125 ml cola en 350 ml kippenbouillon toe en breng aan de kook.
Voeg de gekookte bonen toe en laat de witte bonen in tomatensaus 15 minuten zachtjes koken. Maak een papje van 2 eetlepels maizena en 2 eetlepels water en bindt hiermee de saus.
Breng op smaak met peper en zout en roer er een klontje boter doorheen.
Rooster een aantal sneetjes witte boterhammen en serveer de witte bonen in tomatensaus op de toast of als onderdeel van een Full English breakfast, eet smakelijk!
Zijn witte bonen in tomatensaus gezond?
Witte bonen zijn ontzettend gezond, ze bevatten veel eiwitten, vezels en vitaminen. De saus bevat suiker van de ketchup en cola en/of toegevoegde suikers. Dit maakt witte bonen in tomatensaus minder gezond.
Kan ik ook witte bonen uit pot gebruiken?
Je kunt voor een snellere versie witte bonen uit pot gebruiken, deze zullen wel een stuk zachter zijn en minder textuur hebben dan gedroogde bonen.
Gebruik dan 500 gram witte bonen uit pot. De gedroogde bonen zullen na het koken verdubbelen, waardoor 250 gram gedroogde witte bonen uiteindelijk 500 gram bonen zal worden.
Waarom gaat er cola in witte bonen in tomatensaus?
Vaak wordt er suiker gebruikt om de zoete smaak van Heinz baked beans na te maken, maar volgens een Britse vriend zit het geheim juist in de cola.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.