Witte bonen in tomatensaus

(5)

Witte bonen in tomatensaus zelf maken is niet moeilijk. Deze 'British baked beans' worden tijdens het ontbijt geserveerd op toast, in combinatie met een 'Full English Breakfast' voor de echte liefhebber.

Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Ontbijt Calorieën 155 calorieën p.p.
Witte bonen in tomatensaus

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 gram gedroogde witte bonen
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 100 ml ketchup
  • 2 eetlepels azijn
  • 125 ml cola
  • 350 ml kippenbouillon
  • 1 eetlepel mosterdpoeder
  • peper en zout naar smaak
  • klontje boter
  • 2 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels water
  • witte boterhammen om erbij te serveren
Witte bonen in tomatensaus Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • middelgrote kom
  • middelgrote pan met deksel
  • vergiet
  • snijplank & koksmes
  • houten lepel
  • klein kommetje
  • lepel

Bereiding


Kooktijd 1 uur 30 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Ontbijt Calorieën 155 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/witte-bonen-in-tomatensaus


Voorbereiding – 1 uur + wachttijd

Laat de gedroogde witte bonen een nacht weken in ruim water. Plaats deze vervolgens in een middelgrote pan met water en breng aan de kook.

Zet het vuur lager zodra het water kookt en laat de bonen gaar koken. De exacte tijd is afhankelijk van de bonen die je gebruikt, oudere bonen hebben bijvoorbeeld ook een langere kooktijd.

Kook de bonen heel erg gaar, Britse witte bonen in tomatensaus zijn namelijk vrij zacht. Giet de bonen af en zet opzij.

Pel ondertussen de ui en knoflooktenen en snijd deze zo fijn mogelijk.

Witte bonen in tomatensaus
Witte bonen in tomatensaus

Witte bonen in tomatensaus afmaken – 30 minuten

Verhit een klein klontje boter in een middelgrote pan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. Zodra de ui glazig is geworden voeg je 2 eetlepels azijn samen met 100 ml ketchup toe.

Voeg een eetlepel mosterdpoeder samen met 125 ml cola en 350 ml kippenbouillon toe en breng aan de kook.

Voeg de gekookte bonen toe en laat de witte bonen in tomatensaus 15 minuten zachtjes koken. Maak een papje van 2 eetlepels maizena en 2 eetlepels water en bindt hiermee de saus.

Breng op smaak met peper en zout en roer er een klontje boter doorheen. 

Rooster een aantal sneetjes witte boterhammen en serveer de witte bonen in tomatensaus op de toast of als onderdeel van een Full English breakfast, eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

5 stemmen

Witte bonen in tomatensaus: Veel gestelde vragen

Zijn witte bonen in tomatensaus gezond?

Witte bonen zijn ontzettend gezond, ze bevatten veel eiwitten, vezels en vitaminen. De saus bevat suiker van de ketchup en cola en/of toegevoegde suikers. Dit maakt witte bonen in tomatensaus minder gezond. 

Kan ik ook witte bonen uit pot gebruiken?

Je kunt voor een snellere versie witte bonen uit pot gebruiken, deze zullen wel een stuk zachter zijn en minder textuur hebben dan gedroogde bonen.

Gebruik dan 500 gram witte bonen uit pot. De gedroogde bonen zullen na het koken verdubbelen, waardoor 250 gram gedroogde witte bonen uiteindelijk 500 gram bonen zal worden.

Waarom gaat er cola in witte bonen in tomatensaus?

Vaak wordt er suiker gebruikt om de zoete smaak van Heinz baked beans na te maken, maar volgens een Britse vriend zit het geheim juist in de cola.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.