Venkelsalade met appel en ham

(8)

Een venkelsalade met appel en ham is een heerlijke frisse salade met een zelfgemaakte honing mosterd dressing. Extra vullend met mozzarella en walnoten. Laat een reactie achter

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 12-09-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 27-09-2023

Een rauwe venkelsalade is een ontzettend goede manier om venkel te eten. De knapperige venkel geeft naast een heerlijke smaak ook een perfecte bite.

Deze venkelsalade met appel en ham combineert perfect met hartige walnoten en scherpe honing mosterd dressing. Het zachte van de mozzarella en het zoute van de rauwe ham maken deze salade perfect in balans.

Venkel is een groente met een anijs achtige smaak en is o.a. goed voor onze spijsvertering. Je kunt venkel op veel verschillende manieren bereiden, zo ook in een gratin of uit de oven.

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Lunch
Venkelsalade met appel en ham

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 venkel
  • 1 appel
  • 150 gram mini mozzarella
  • 125 gram gemengde sla
  • handvol walnoten
  • 12 plakken rauwe ham
  • halve citroen
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper en zout naar smaak
Venkelsalade met appel en ham Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • optioneel: sla centrifuge
  • snijmachine of mandoline
  • kleine kom
  • garde of lepel
  • snijplank & koksmes
  • optioneel: notenkraker

Bereiding


Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Lunch

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/venkelsalade-met-appel-en-ham


Voorbereiding – 10 minuten

Was de sla indien nodig en verwijder overtollig water met een sla centrifuge. Verwijder de harde kern van de venkel en snijd deze in dunne plakjes. Dit kun je het makkelijkste met een snijmachine of mandoline doen.

Maak een simpele dressing door het sap van een halve citroen te mengen samen met 1 eetlepel honing en 1 eetlepel mosterd. Meng goed en breng op smaak met peper en zout.

Venkelsalade met appel en ham
Venkelsalade met appel en ham

De venkelsalade met appel en ham afmaken – 10 minuten

Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze vervolgens in stukjes. Laat de mini mozzarella uitlekken en hak de walnoten grof.

Verdeel de sla, venkel, mozzarella en appel over borden. Maak af met honing mosterd dressing, walnoten en 3 plakjes rauwe ham per persoon. Eet smakelijk!


Waardeer dit recept!
8 stemmen

Venkelsalade met appel en ham: Veel gestelde vragen

Welke ham past goed bij een venkelsalade?

Rauwe ham past het beste bij een rauwe venkelsalade, je kunt hiervoor bijvoorbeeld Serrano ham of Prosciutto gebruiken. 

Hoe kun je venkel flinterdun snijden?

Venkel voor een venkelsalade is het lekkerste als deze flinterdun is gesneden. Dit kun je doen met een snijmachine of een mandoline, mocht je deze niet hebben kun je eventueel ook een dunschiller of een koksmes gebruiken.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.