Welke voedingswaarden heeft venkel, hoe kun je venkel beste bewaren en wat kun je er allemaal mee?
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 18-01-2023.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 18-01-2023
Venkel is een groente met een anijs-achtige smaak en is daardoor bijzonder verfrissend. We eten de bol rauw, gekookt, zout of zoet.
Venkel staat vooral bekend om zijn spijsverteringseigenschappen, het helpt de spijsvertering door reflux en koliek te bestrijden. Bijzonder rijk aan kalium, natrium, fosfor en calcium, maar ook zeer rijk aan vezels die een goede darmtransit mogelijk maken. Het is een caloriearme groente. Het bevat ook anti-oxiderende en ontstekingsremmende flavonoïden die infecties helpen bestrijden.
Hoewel venkel het hele jaar door verkrijgbaar is, is het piekseizoen in juni.
In de groentelade van je koelkast is venkel makkelijk een week houdbaar. Je kunt venkel ook invriezen, blancheer dit dan vooraf kort en verdeel het dan over diepvrieszakjes.
Kies venkelbollen die rond, wit, gaaf, zwaar en stevig zijn. Ze geven een karakteristieke geur van anijs af.
Gewone venkel of wilde venkel zijn de meest voorkomende soorten. De meeste venkelsoorten vormen een kleinere of grotere bol die als venkelknol gegeten wordt. Sommige venkelsoorten zijn vooral geschikt om de zaden van te oogsten om als specerij te gebruiken, deze bladvenkel vormt dan ook geen knol.
Hoe snijd je venkel?
Snijd de groene stengels eraf en snijd de onderkant eraf. Snijd de venkel door de helft en verwijder de harde kern. Je kunt de venkel nu in stukjes snijden of flinterdun raspen.
Hoe eet je venkel?
Je kunt venkel rauw of gekookt eten. Als de venkel rauw is, is deze het allerlekkerse als deze flinterdun is geschaafd waardoor deze extra knapperig is.
Je kunt de venkel koken in water of stoven in bijvoorbeeld olie of boter. Ook kun je venkel bijvoorbeeld roosteren in de oven.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.