Welke voedingswaarden heeft venkel, hoe kun je venkel beste bewaren en wat kun je er allemaal mee?
Venkel is een groente met een anijs-achtige smaak en is daardoor bijzonder verfrissend. We eten de bol rauw, gekookt, zout of zoet.
Venkel staat vooral bekend om zijn spijsverteringseigenschappen, het helpt de spijsvertering door reflux en koliek te bestrijden. Bijzonder rijk aan kalium, natrium, fosfor en calcium, maar ook zeer rijk aan vezels die een goede darmtransit mogelijk maken. Het is een caloriearme groente. Het bevat ook anti-oxiderende en ontstekingsremmende flavonoïden die infecties helpen bestrijden.
Hoewel venkel het hele jaar door verkrijgbaar is, is het piekseizoen in juni.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
In de groentelade van je koelkast is venkel makkelijk een week houdbaar. Je kunt venkel ook invriezen, blancheer dit dan vooraf kort en verdeel het dan over diepvrieszakjes.
Kies venkelbollen die rond, wit, gaaf, zwaar en stevig zijn. Ze geven een karakteristieke geur van anijs af.
Gewone venkel of wilde venkel zijn de meest voorkomende soorten. De meeste venkelsoorten vormen een kleinere of grotere bol die als venkelknol gegeten wordt. Sommige venkelsoorten zijn vooral geschikt om de zaden van te oogsten om als specerij te gebruiken, deze bladvenkel vormt dan ook geen knol.
Voedingswaarde | Per 70 gram venkel |
---|---|
Energiewaarde | 12 kcal |
Vet | 0 gram |
Voedingsvezels | 1,7 gram |
Eiwitten | 0,7 gram plantaardig |
Koolhydraten | 1,4 gram |
Natrium/zout | 0,02 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Hoe snijd je venkel?
Snijd de groene stengels eraf en snijd de onderkant eraf. Snijd de venkel door de helft en verwijder de harde kern. Je kunt de venkel nu in stukjes snijden of flinterdun raspen.
Hoe eet je venkel?
Je kunt venkel rauw of gekookt eten. Als de venkel rauw is, is deze het allerlekkerse als deze flinterdun is geschaafd waardoor deze extra knapperig is.
Je kunt de venkel koken in water of stoven in bijvoorbeeld olie of boter. Ook kun je venkel bijvoorbeeld roosteren in de oven.
Maak tijdens warme dagen eens een frisse salade met parelcouscous, mozzarella en venkel als avondmaaltijd. Ook heerlijk als lunch of voorgerecht.
Lekker lichte venkelsalade met radijsjes en granaatappel die je in 10 minuten op tafel kunt zetten. Recept voor 2 personen.
Een venkelsalade met appel en ham is een heerlijke frisse salade met een zelfgemaakte honing mosterd dressing. Extra vullend met mozzarella en walnoten.
Een vegetarische traybake is een makkelijke doordeweekse maaltijd, want de oven doet het werk. Deze traybake met halloumi is extra lekker met pesto, knoflook en broccoli.
Deze venkelquiche is romig en krokant tegelijk, vol van smaak door het toevoegen van een scheutje drank en kwark.
Een risotto met venkel, courgette en zalm die boordevol smaken zit. Zonder gebruik van room of kaas en daardoor perfect voor de lente en zomer.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.