Vegetarische witlofgratin

(45)

Een vegetarische witlofgratin is een makkelijk bijgerecht. Heerlijk romig met gebakken witlof, aardappelschijfjes en kaas.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 18-02-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-01-2024

Ik deed mee met een initiatief op instagram waarin je een recept kiest van een andere site en deze namaakt met een twist. Wij houden van ovenschotels, witlof én aardappelen. Wij gingen daarom voor een vegetarische witlofgratin. Ik had nog crème fraîche over, en dat smaakte er heerlijk bij!

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Vegetarische witlofgratin

Ingrediënten


  • 500 gram witlof
  • 600 gram vastkokende aardappelen
  • 150 gram crème fraîche
  • 100 ml room
  • 2 eieren
  • handvol geraspte kaas
  • klont boter
  • peper en zout naar smaak
  • snuf nootmuskaat
  • optioneel: verse peterselie

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • oven
  • grote ovenschaal
  • grote bakpan
  • spatel
  • middelgrote kom
  • garde

Vegetarische witlofgratin Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/vegetarische-witlofgratin


Voorbereiding – 20 minuten

Vul een middelgrote pan met water en een flinke snuf zout en breng aan de kook. Was de aardappelen en snijd deze in dikke plakken. Het is niet nodig om de aardappelen te schillen. 

Kook de aardappelen beetgaar in ongeveer 10 minuten. Ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn aangezien ze nog verder garen in de oven.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een grote ovenschaal in met boter.

Vegetarische witlofgratin
Vegetarische witlofgratin

Vegetarische witlofgratin afmaken – 40 minuten

Verwijder ondertussen de harde kern van de witlof en snijd de witlof in lange repen.

Verhit een klont boter in een grote bakpan en bak hierin de witlof enkele minuten en zorg ervoor dat er zoveel mogelijk vocht verdampt.

Tip: Als de witlof nog teveel vocht bevat zal de gratin te nat worden.

Breng de witlof op smaak met peper en zout. Verdeel de witlof over de bodem van een ovenschaal en plaats de plakken aardappel dakpansgewijs bovenop. 

Meng eieren samen met room, crème fraîche, een snuf nootmuskaat, peper en zout. Giet het mengsel voorzichtig over de aardappelen en witlof.

Verdeel een handvol geraspte kaas over de bovenkant van de ovenschotel.

Bak de witlofgratin mooi goudbruin in ongeveer een half uur. Garneer eventueel met verse peterselie, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 18-02-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-01-2024


Waardeer dit recept!
45 stemmen

0 reacties op Vegetarische witlofgratin

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.