Een vegetarische witlofgratin is een makkelijk bijgerecht. Heerlijk romig met gebakken witlof, aardappelschijfjes en kaas.
Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie
Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/vegetarische-witlofgratin
Ik deed mee met een initiatief op instagram waarin je een recept kiest van een andere site en deze namaakt met een twist. Wij houden van ovenschotels, witlof én aardappelen. Wij gingen daarom voor de vegetarische witlofgratin. Ik had nog crème fraîche en dat smaakte er heerlijk bij!
Vul een middelgrote pan met water en een flinke snuf zout en breng aan de kook. Was de aardappelen en snijd deze in dikke plakken. Het is niet nodig om de aardappelen te schillen.
Kook de aardappelen beetgaar in ongeveer 10 minuten. Ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn aangezien ze nog verder garen in de oven.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een grote ovenschaal in met boter.
Verwijder ondertussen de harde kern van de witlof en snijd de witlof in lange repen.
Verhit een klont boter in een grote bakpan en bak hierin de witlof enkele minuten en zorg ervoor dat er zoveel mogelijk vocht verdampt. Als deze nog teveel vocht bevat, zal de gratin te nat worden.
Breng de witlof op smaak met peper en zout. Verdeel de witlof over de bodem van een ovenschaal en plaats de plakken aardappel dakpansgewijs bovenop.
Meng eieren samen met room, crème fraîche, een snuf nootmuskaat, peper en zout. Giet het mengsel voorzichtig over de aardappelen en witlof. Verdeel een handvol geraspte kaas over de bovenkant van de ovenschotel.
Bak de witlofgratin mooi goudbruin in ongeveer een half uur. Garneer eventueel met verse peterselie, eet smakelijk!
Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!
Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.