Ohmydish.nl


Vegetarische witlofgratin

Een vegetarische witlofgratin is een makkelijk bijgerecht. Heerlijk romig met gebakken witlof, aardappelschijfjes en kaas.

Vegetarische witlofgratin
1 uur 4 personen Hoofdgerechten
Vegetarische witlofgratin

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 500 gram witlof
  • 600 gram vastkokende aardappelen
  • 150 gram crème fraîche
  • 100 ml room
  • 2 eieren
  • handvol geraspte kaas
  • klont boter
  • peper en zout naar smaak
  • snuf nootmuskaat
  • optioneel: verse peterselie
Vegetarische witlofgratin ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • oven
  • grote ovenschaal
  • grote bakpan
  • spatel
  • middelgrote kom
  • garde

Bereiden


1 uur 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/vegetarische-witlofgratin


Ik deed mee met een initiatief op instagram waarin je een recept kiest van een andere site en deze namaakt met een twist. Wij houden van ovenschotels, witlof én aardappelen. Wij gingen daarom voor de vegetarische witlofgratin. Ik had nog crème fraîche en dat smaakte er heerlijk bij!

Voorbereiding – 20 minuten

Vul een middelgrote pan met water en een flinke snuf zout en breng aan de kook. Was de aardappelen en snijd deze in dikke plakken. Het is niet nodig om de aardappelen te schillen. 

Kook de aardappelen beetgaar in ongeveer 10 minuten. Ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn aangezien ze nog verder garen in de oven.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een grote ovenschaal in met boter.

Vegetarische witlofgratin
Vegetarische witlofgratin

Vegetarische witlofgratin afmaken – 40 minuten

Verwijder ondertussen de harde kern van de witlof en snijd de witlof in lange repen.

Verhit een klont boter in een grote bakpan en bak hierin de witlof enkele minuten en zorg ervoor dat er zoveel mogelijk vocht verdampt. Als deze nog teveel vocht bevat, zal de gratin te nat worden.

Breng de witlof op smaak met peper en zout. Verdeel de witlof over de bodem van een ovenschaal en plaats de plakken aardappel dakpansgewijs bovenop. 

Meng eieren samen met room, crème fraîche, een snuf nootmuskaat, peper en zout. Giet het mengsel voorzichtig over de aardappelen en witlof. Verdeel een handvol geraspte kaas over de bovenkant van de ovenschotel.

Bak de witlofgratin mooi goudbruin in ongeveer een half uur. Garneer eventueel met verse peterselie, eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
5 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Paksoi uit de wok
Volgend recept →
Chiang Mai curry noedelsoep

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.