Een echte klassieker en favoriet van velen is een varkenshaas champignon-roomsaus. Mals varkensvlees dat mooi rose gebakken is in een romige saus van champignons en cognac.
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/varkenshaas-champignon-roomsaus
Tip: Haal de varkenshaas voordat je begint uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Maak 400 gram champignons schoon met behulp van een champignonborsteltje of een aantal velletjes keukenpapier.
Snijd de champignons in dunne plakjes. Pel en snijd 3 sjalotjes en 1 grote knoflookteen in zo klein mogelijke stukjes.
Verwijder met een fileermes eventueel overtollig vet of spierweefsel. Dep de varkenshaas aan beide kanten droog met keukenpapier. Bestrooi royaal met peper en zout.
Verhit een flinke klont roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de varkenshaas rondom goudbruin, of tot rosé.
De precieze baktijd is afhankelijk van de dikte van de varkenshaas, meestal is dit tussen de 8 en 12 minuten. Haal de varkenshaas uit de koekenpan en pak in met aluminiumfolie.
Verhit een extra klontje boter in de pan, laat smelten en bak de in plakjes gesneden champignons in enkele minuten bruin.
Voeg de fijngesnipperde sjalotjes en knoflook toe, bak een aantal minuten mee. Blus het geheel af met een scheutje (50 ml) cognac.
Voeg na enkele minuten 100 ml room toe, roer goed en breng op smaak met peper en zout. Plaats de varkenshaas terug in de pan en laat de saus in enkele minuten indikken.
Op deze manier verwarm je de varkenshaas opnieuw en zal deze mooi rosé blijven.
Serveer de varkenshaas champignon-roomsaus door deze in mooie evenredige plakken te snijden. Garneer met versnipperde / gescheurde verse peterselie. Eet smakelijk!
Wat vind jij van dit recept?
Hoe weet ik zeker dat de varkenshaas rosé gebakken is?
Een varkenshaas bak je tussen de 8 tot 12 minuten lang op middelhoog vuur. Je kunt een varkenshaas rosé eten. Snijd de varkenshaas doormidden en controleer de kleur.
Of controleer de kerntemperatuur van het vlees. Steek een vleesthermometer in het allerdikste gedeelde van de varkenshaas. Als deze een kerntemperatuur van 60 graden Celsius heeft, dan is deze mooi rose gebakken.
Je kunt de varkenshaas ook sousvide bereiden, gebruik hiervoor een stuk vlees van maximaal 2.5 centimeter dik en gaar deze in 90 minuten. Grill deze aan alle kanten voor een mooie bruine buitenkant.
Wat is varkenshaas?
Varkenshaas is een langwerpig stuk vlees dat schuin toeloopt. Het is de meest malse spier van een varken dat zich in de rug bevindt. Je kunt de varkenshaas in dikke plakken snijden om er varkensmedaillons van te maken.
Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.
Profiel aanmakenJe proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.