Een echte klassieker en favoriet van velen is een varkenshaas champignon-roomsaus. Mals varkensvlees dat mooi rose gebakken is in een romige saus van champignons en cognac.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 17-06-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 25 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Tip: Haal de varkenshaas voordat je begint uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Maak 400 gram champignons schoon met behulp van een champignonborsteltje of een aantal velletjes keukenpapier.
Snijd de champignons in dunne plakjes. Pel en snijd 3 sjalotjes en 1 grote knoflookteen in zo klein mogelijke stukjes.
Verwijder met een fileermes eventueel overtollig vet of spierweefsel. Dep de varkenshaas aan beide kanten droog met keukenpapier. Bestrooi royaal met peper en zout.
Verhit een flinke klont roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de varkenshaas rondom goudbruin, of tot rosé.
De precieze baktijd is afhankelijk van de dikte van de varkenshaas, meestal is dit tussen de 8 en 12 minuten. Haal de varkenshaas uit de koekenpan en pak in met aluminiumfolie.
Verhit een extra klontje boter in de pan, laat smelten en bak de in plakjes gesneden champignons in enkele minuten bruin.
Voeg de fijngesnipperde sjalotjes en knoflook toe, bak een aantal minuten mee. Blus het geheel af met een scheutje (50 ml) cognac.
Voeg na enkele minuten 100 ml room toe, roer goed en breng op smaak met peper en zout. Plaats de varkenshaas terug in de pan en laat de saus in enkele minuten indikken.
Op deze manier verwarm je de varkenshaas opnieuw en zal deze mooi rosé blijven.
Serveer de varkenshaas champignon-roomsaus door deze in mooie evenredige plakken te snijden. Garneer met versnipperde / gescheurde verse peterselie. Eet smakelijk!
Hoe weet ik zeker dat de varkenshaas rosé gebakken is?
Een varkenshaas bak je tussen de 8 tot 12 minuten lang op middelhoog vuur. Je kunt een varkenshaas rosé eten. Snijd de varkenshaas doormidden en controleer de kleur.
Of controleer de kerntemperatuur van het vlees. Steek een vleesthermometer in het allerdikste gedeelde van de varkenshaas. Als deze een kerntemperatuur tussen 55 - 60 graden Celsius heeft, dan is deze mooi rose gebakken.
Je kunt de varkenshaas ook sousvide bereiden, gebruik hiervoor een stuk vlees van maximaal 2.5 centimeter dik en gaar deze in 90 minuten. Grill deze aan alle kanten voor een mooie bruine buitenkant.
Wat is varkenshaas?
Varkenshaas is een langwerpig stuk vlees dat schuin toeloopt. Het is de meest malse spier van een varken dat zich in de rug bevindt. Je kunt de varkenshaas in dikke plakken snijden om er varkensmedaillons van te maken.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.