Zelf tomatenjam maken is helemaal niet moeilijk. Met sappige en zoete tomaten krijg je het allerbeste resultaat.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 11-10-2021, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 14-10-2024
Vul een grote pan met water en breng aan de kook.
Was de tomaten en snijd een kruisje aan de onderkant met een scherp mesje. Verwijder de kroontjes door deze er met het scherpe mesje uit te snijden.
Zet een grote kom met water en ijsblokjes klaar. Plaats de tomaten in het kokende water en verplaats deze na ongeveer 20 seconden naar het koude water.
Op deze manier kun je de tomaten het snelste en makkelijkste ontvellen, ofwel plisseren. Nu kun je het vel er makkelijk af halen met het kleine mesje.
Snijd de ontvelde tomaten in grove stukken en plaats deze samen met 200 ml water, het sap van een halve citroen en 300 gram geleisuiker in een grote pan.
Laat dit op laag vuur ongeveer 3 kwartier zachtjes koken, je zult merken dat de geleisuiker de jam siroopachtig maakt. Roer regelmatig en zorg ervoor dat de tomaten volledig kapot koken.
Gebruik eventueel een staafmixer om de tomatenjam gladder te maken, maar je kunt deze ook grover laten.
Waar kun je tomatenjam bij gebruiken?
Je kunt tomatenjam bij zowel hartige als zoete gerechten gebruiken. Denk hierbij aan tomatenjam op een boterham of cracker met kaas. Of bijvoorbeeld door de yoghurt, over pannenkoeken, als dip voor rauwe groenten, als vervanger voor ketchup en meer.
Welke tomaten kan ik gebruiken om tomatenjam te maken?
Je kunt in principe alle tomaten gebruiken die je wilt. Dit hoeven niet alleen trostomaten te zijn, dit kunnen ook gele tomaten of andere soorten tomaten zijn. Gebruik bij voorkeur wel lekkere sappige tomaten vol smaak.
Moet ik de tomaten ontvellen om tomatenjam te maken?
Het is niet per se noodzakelijk om de tomaten eerst te ontvellen, ik vind het lekkerder om geen kleine velletjes in mijn jam te hebben en daarom doe ik het wel.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.