Siu Mai - Dim Sum

(8)

Siu Mai worden ook wel varkenspasteitjes genoemd, ze worden namelijk meestal gevuld met varkensgehakt. Deze gestoomde dim sum zijn makkelijk en snel te maken.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 21-03-2022, dit recept is voor 10 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 14-08-2022

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 10 personen Categorie Hapjes en snacks
Siu Mai - Dim Sum

Ingrediënten


  • 500 gram varkensgehakt
  • halve theelepel zout
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • ¼e blokje kippenbouillon
  • 2 lente uien
  • 2 eetlepels geraspte gemberwortel
  • 50 wontonvellen
  • 1 wortel of 1 eetlepel masago (viskuit)
Siu Mai - Dim Sum Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • fijne rasp
  • middelgrote kom
  • bakpapier
  • stoommand of vergiet met deksel
  • middelgrote pan - waar de stoommand in past

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 10 personen Categorie Hapjes en snacks

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/siu-mai-dim-sum


Voorbereiding – 30 minuten

Schil de gember en rasp deze fijn. Snijd de lente uien fijn en houd eventueel een beetje apart ter garnering.

Schil de wortel en snijd deze in kleine blokjes, deze zijn ter garnering maar hier wordt meestal ook masago (viskuit) voor gebruikt.

Meng het gehakt samen met geraspte gember, lente ui, verkruimelde kippenbouillonblokje, 1 eetlepel rijstazijn, 1 eetlepel sojasaus en een halve theelepel zout.

Leg een stuk bakpapier met een gaatje in het midden in een stoommand.

Dim sum vullen - stap 1
Dim sum vullen - stap 1

Plaats een wonton vel op je hand en plaats een eetlepel van de vulling in het midden. Maak een kuiltje met je hand en druk de vulling zo in het wonton vel. Druk deze rondom goed aan en zorg ervoor dat deze goed gevuld is.

Als je ronde wontonvellen gebruikt, zal de dim sum mooier worden omdat er dan geen randjes van het deeg uitsteken.

Dim sum vullen - stap 2
Dim sum vullen - stap 2

Plaats de siu mai in een stoommandje, zorg ervoor dat ze elkaar niet aanraken want dan zullen ze gaan plakken. Verdeel een beetje wortel of masago bovenop voor de kleur.

Dim sum
Dim sum

De dim sum afmaken – 15 minuten

Vul een pan met een laag water en zet hier het stoommandje op. Als je geen stoommandje hebt kun je ook een vergiet gebruiken met een deksel.

Stoom de dim sum's mooi gaar in ongeveer 5 tot 10 minuten. Ze zijn goed als het deeg zacht is geworden en de vulling gaar is. Lekker met chilisaus of een dip van sojasaus en bijvoorbeeld honing. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 21-03-2022, dit recept is voor 10 personen en duurt 45 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 14-08-2022


Waardeer dit recept!
8 stemmen

Siu Mai - Dim Sum: Veel gestelde vragen

Wat is dim sum?

Dim sum is niet één gerecht of de aanduiding voor een soort dumpling, maar het is de benaming voor ‘hapjes’. Dus dit kunnen deze Siu Mai zijn, maar bijvoorbeeld ook mini loempiaatjes of kleine broodjes.

Dim sum betekent letterlijk ‘het hart rakend’, van oudsher waren de hapjes namelijk bedoeld om indruk te maken. 

Hoe wordt Siu Mai nog meer genoemd?

Siu mai wordt soms ook wel sui mai, sieur mai, gestoomd varkenspasteitje, pork dumpling of shãomài genoemd.

Welke vellen voor dim sum?

Er bestaan vele soorten wonton vellen, gebruik een soort die geschikt is om te stomen. Als je ronde vellen gebruikt heb je minder deeg overlap dus zal de Siu Mai mooier worden.

Je kunt ook gebruik maken van gyoza/dumpling vellen, deze kun je ook makkelijk zelf maken.

0 reacties op Siu Mai - Dim Sum

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.