Ribollita - Toscaanse soep

(8)

Een Ribollita is een Toscaanse maaltijdsoep bomvol groenten en kruiden. Deze groentesoep met bonen en brood is een heerlijke vegetarische soep.

Kooktijd 2 uur 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Soep recepten
Ribollita - Toscaanse soep

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 400 gram cannellini bonen
  • 500 gram kool
  • 150 gram oud brood
  • 1 grote vastkokende aardappel
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 1 grote wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • paar takjes verse rozemarijn
  • paar takjes verse tijm
  • 1,5e liter groentebouillon
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak
Ribollita - Toscaanse soep Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • keukentouw
  • grote pan met deksel
  • houten lepel
  • kleine blender of vijzel

Bereiding


Kooktijd 2 uur 30 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Soep recepten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/ribollita-toscaanse-soep


Voorbereiding – 15 minuten

Pel de ui en snijd deze fijn. Pel de wortel en snijd de wortel en bleekselderij in stukjes. Was de kool en snijd deze in stukken, niet te groot maar ook niet te klein. 

Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Snijd de tomaten in stukken. Gebruik een stukje keukentouw om de tijm en rozemarijn aan elkaar te binden.

Ribollita - Toscaanse soep
Ribollita - Toscaanse soep

De Ribollita - Toscaanse soep afmaken – 2 uur + 15 minuten

Verhit een scheut olijfolie in een grote pan. Fruit de ui enkele minuten en voeg dan ook de wortel, bleekselderij en aardappel toe. Bak nog enkele minuten langer en voeg dan het kruidenpakketje toe.

Zodra alles een beetje begint te kleuren voeg je de stukken tomaat toe.

Voeg de kool toe en bak nog enkele minuten langer. Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het ongeveer 1,5 uur zachtjes sudderen.

Pureer ondertussen de helft van de bonen samen met het vocht uit het blik in een kleine blender of eventueel met een vijzel. Voeg de bonenpuree en de bonen toe aan de soep en kook nog ongeveer een half uur.

Breng de soep op smaak met zout, verwijder de kruiden en serveer de soep met in stukken gesneden oud brood. Eet smakelijk!

Wat vind jij van dit recept?

8 stemmen

Ribollita - Toscaanse soep: Veel gestelde vragen

Welke kool voor Ribollita?

Traditioneel wordt er voor deze Toscaanse broodsoep palmkool gebruikt, ofwel cavolo nero. Deze palmkool is niet altijd verkrijgbaar, daarom kun je deze vervangen door savooiekool of andere groene kool. 

Er wordt vaak ook een deel snijbiet toegevoegd aan deze Toscaanse soep.

Waar kan ik cannellini bonen kopen?

Je kunt gedroogde cannellini bonen kopen, deze dien je 12 uur in koud water te leggen en erna gaar te koken in ruim water. Het kookwater kun je dan deels gebruiken i.p.v. bouillon.

Je kunt ook cannellini bonen uit pot of blik kopen, deze zijn bij de meeste supermarkten te koop.

Kan ik ook andere bonen gebruiken voor Ribollita?

Je kunt de cannellini bonen eventueel vervangen door witte bonen.

Welk brood voor Ribollita?

Traditioneel wordt er Tuscaans / Italiaans brood gebruikt voor een Ribollita, maar een rustiek ander brood kan ook.

Wat is het verschil tussen minestrone en ribollita?

Minestrone en ribollita worden beide gemaakt met tomaten, bonen, wortel, bleekselderij en ui. Een minestrone kenmerkt zich door de toevoeging van pasta. Een ribollita wordt gegeten met brood en wordt daarom ook wel “Toscaanse minestrone” genoemd.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.