Ribollita - Toscaanse soep
😍 17Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Ribollita - Toscaanse soep veganistisch

Een Ribollita is een Toscaanse maaltijdsoep bomvol groenten en kruiden. Deze groentesoep met bonen en brood is een heerlijke vegetarische soep.

2 uur 30 minuten
6 personen
Ribollita - Toscaanse soep ingrediënten
Recept ribollita - toscaanse soep

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 07-01-2022, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 03-05-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
2 uur 15 minuten
Totale tijd
2 uur 30 minuten

Voorbereiding – 15 minuten

Pel de ui en snijd deze fijn. Pel de wortel en snijd de wortel en bleekselderij in stukjes. Was de kool en snijd deze in stukken, niet te groot maar ook niet te klein. 

Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Snijd de tomaten in stukken. Gebruik een stukje keukentouw om de tijm en rozemarijn aan elkaar te binden.

Ribollita - Toscaanse soep
Ribollita - Toscaanse soep

De Ribollita - Toscaanse soep afmaken – 2 uur + 15 minuten

Verhit een scheut olijfolie in een grote pan. Fruit de ui enkele minuten en voeg dan ook de wortel, bleekselderij en aardappel toe. Bak nog enkele minuten langer en voeg dan het kruidenpakketje toe.

Zodra alles een beetje begint te kleuren voeg je de stukken tomaat toe.

Voeg de kool toe en bak nog enkele minuten langer. Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het ongeveer 1,5 uur zachtjes sudderen.

Pureer ondertussen de helft van de bonen samen met het vocht uit het blik in een kleine blender of eventueel met een vijzel. Voeg de bonenpuree en de bonen toe aan de soep en kook nog ongeveer een half uur.

Breng de soep op smaak met zout, verwijder de kruiden en serveer de soep met in stukken gesneden oud brood. Eet smakelijk!

Tips!

Welke kool voor Ribollita?

Traditioneel wordt er voor deze Toscaanse broodsoep palmkool gebruikt, ofwel cavolo nero. Deze palmkool is niet altijd verkrijgbaar, daarom kun je deze vervangen door savooiekool of andere groene kool. 

Er wordt vaak ook een deel snijbiet toegevoegd aan deze Toscaanse soep.

Waar kan ik cannellini bonen kopen?

Je kunt gedroogde cannellini bonen kopen, deze dien je 12 uur in koud water te leggen en erna gaar te koken in ruim water. Het kookwater kun je dan deels gebruiken i.p.v. bouillon.

Je kunt ook cannellini bonen uit pot of blik kopen, deze zijn bij de meeste supermarkten te koop.

Kan ik ook andere bonen gebruiken voor Ribollita?

Je kunt de cannellini bonen eventueel vervangen door witte bonen.

Welk brood voor Ribollita?

Traditioneel wordt er Tuscaans / Italiaans brood gebruikt voor een Ribollita, maar een rustiek ander brood kan ook.

Wat is het verschil tussen minestrone en ribollita?

Minestrone en ribollita worden beide gemaakt met tomaten, bonen, wortel, bleekselderij en ui. Een minestrone kenmerkt zich door de toevoeging van pasta. Een ribollita wordt gegeten met brood en wordt daarom ook wel “Toscaanse minestrone” genoemd.

Wat vind je van dit recept?

17 waarderingen
😍
17
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
377.65 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
66.45 g
6.32 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
3.46 g
1.22 g
Eiwitten
22.13 g
Vezels
23.17 g
Natrium
1337.14 mg
Mineralen
Ijzer
6.74 mg
Calcium
288.25 mg
Magnesium
168.45 mg
Kalium
168.45 mg
Fosfor
435.81 mg
Koper
0.8 mg
Zink
2.82 mg
Jodium
0.34 µg
Selenium
4.1 µg
Vitamines
Vitamine C
108.16 mg
Vitamine D
0 mg
Vitamine A
570.02 mg
Vitamine B1
0.47 mg
Vitamine B2
0.29 mg
Vitamine B6
0.54 mg
Vitamine B12
0 µg
Foliumzuur
288.6 µg
Vitamine E
1.68 mg
Vitamine K
692.53 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Ribollita - Toscaanse soep"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.