Plaattaart met zuurkool en gehakt - heerlijk met banaan
😍 14 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Plaattaart met zuurkool en gehakt

Een plaattaart met zuurkool en gehakt is een heerlijke lunch met een romig laagje, knapperig bladerdeeg en het zoete van banaan en ketjap. Een makkelijke hartige taart bomvol smaak.

45 minuten
4 personen

Krokant bladerdeeg met knapperige zuurkool, een romig laagje en het zoete van banaan en ketjap geven deze plaattaart met zuurkool en gehakt een perfecte smaak en textuur.

Je kunt zuurkool naar keuze gebruiken, zoals naturel, wijnzuurkool of kruidenzuurkool. Zelfgemaakte zuurkool, of verse zuurkool, is extra lekker omdat dit meestal knapperiger is dan fabriekszuurkool. Welke zuurkool je ook kiest, lekker en gezond is deze gefermenteerde witte kool sowieso!

Vind je het idee van banaan combineren in een hartig gerecht een beetje gek? Zonder banaan is deze plaattaart nog steeds erg lekker, en je kunt de banaan eventueel ook vervangen door ananas.

Plaattaart met zuurkool en gehakt ingrediënten

Recept plaattaart met zuurkool en gehakt

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Recept plaattaart met zuurkool en gehakt allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 05-02-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.

Bijgewerkt op: 27-02-2025

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale tijd
45 minuten

Plaattaart met zuurkool en gehakt maken – 45 minuten

Pel de ui en snijd deze fijn. Verhit een scheut olie in een middelgrote bakpan en fruit hierin de ui tot deze glazig is geworden.

Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Breng op smaak met peper, zout en 3 eetlepels ketjap.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Laat de zuurkool uitlekken, zorg dat deze zo droog mogelijk is. Pel de bananen en snijd deze in plakjes.

Plaattaart met zuurkool en gehakt - heerlijk met banaan
Plaattaart met zuurkool en gehakt - heerlijk met banaan

Plaats de plak bladerdeeg op het bakpapier. Meng 2 eetlepels crème fraîche met een halve eetlepel mosterd en verdeel dit over het bladerdeeg, laat een dun randje vrij en vouw de randjes naar binnen.

Verdeel het gehakt over het bladerdeeg en vervolgens de uitgelekte zuurkool.

Leg hier de plakjes banaan op en maak af met een handvol geraspte kaas.

Bak de plaattaart mooi goudbruin in ongeveer 20 tot 30 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de plaattaart. Eet smakelijk!

Tips!

Welk deeg voor een plaattaart?

Voor het maken van een plaattaart kun je het beste bladerdeeg gebruiken. Gebruik bij voorkeur een rechthoekige plak, maar je kunt eventueel ook zelf vierkantjes bladerdeeg (uit de vriezer) zelf aan elkaar plakken tot een rechthoek. Het lekkerste bladerdeeg wordt gemaakt van roomboter, maar je kunt eventueel ook goedkoper bladerdeeg gemaakt met olie gebruiken.

Naast bladerdeeg kun je ook deeg voor hartige taart gebruiken.

Hoe lang kun je een plaattaart bewaren?

Gerechten gemaakt met bladerdeeg kun je het beste direct serveren, aangezien bladerdeeg al vrij snel droog en oud zal smaken. Mocht je dit niet erg vinden, kun je een plaattaart tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt een plaattaart eventueel opnieuw verwarmen in een oven of airfryer.

Wat vind je hiervan?

14 waarderingen
😍
14
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie / stuk:

Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
Algemeen
Kcal
618.30 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
51.01 g
24.58 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
34.38 g
17.05 g
Eiwitten
25.08 g
Vezels
4.97 g
Natrium
1755.07 mg
Toon vitamines & mineralen
Handig! Scroll deze tabel horizontaal om alle voedingswaarden per ingrediënt te zien
Hoeveelheid Ingrediënt Allergenen Kcal Koolhydraten Koolhydraten waarvan suikers Vet Vet waarvan verzadigd Eiwit Vezels Natrium Ijzer Calcium Magnesium Kalium Fosfor Koper Zink Jodium Seleen Vitamine C Vitamine D Vitamine A Vitamine B1 Vitamine B2 Vitamine B6 Vitamine B12 Vitamine B11 Vitamine E Vitamine K Vitamine K1
0.25 rol bladerdeeg gluten 256.50 25.31 g 2.84 g 15.53 g 6.89 g 3.71 g 0.81 g 236.25 mg 0.20 mg 6.75 mg 2.70 mg 57.38 mg 40.50 mg - 0.14 mg - - - 0.34 mg 0.07 mg 0.20 mg 0.20 mg 0.07 mg - 3.38 µg - - -
62.5 gram zuurkool 10.63 0.63 g - - - 1.25 g 1.69 g 375.00 mg 0.19 mg 37.50 mg 6.25 mg 131.25 mg 18.75 mg 0.02 mg 0.06 mg - - 15.63 mg - - - 0.03 mg 0.06 mg - 5.63 µg - - -
75 gram gehakt 156.75 0.60 g - 10.95 g 5.55 g 14.33 g - 52.50 mg 0.30 mg 7.50 mg 15.00 mg 225.00 mg 135.00 mg - 3.60 mg - - 15.00 mg - - 0.02 mg 0.05 mg 0.13 mg - - - - -
0.25 ui 11.25 1.91 g 1.91 g 0.06 g 0.03 g 0.38 g 0.78 g 2.81 mg 0.16 mg 9.38 mg 3.13 mg 54.69 mg 13.13 mg 0.03 mg 0.25 mg - - 2.03 mg - - 0.01 mg 0.01 mg 0.04 mg - 3.13 µg - - -
0.75 eetlepel ketjap manis soja, gluten 39.90 9.30 g 8.40 g 0.02 g - 0.53 g - 660.00 mg 0.75 mg 9.00 mg 6.00 mg 75.00 mg 7.50 mg 0.02 mg 0.03 mg - - - - - 0.01 mg 0.01 mg - - 1.20 µg - - -
peper en zout 4.39 1.13 g 0.01 g 0.06 g 0.02 g 0.18 g 0.44 g 339.13 mg 0.09 mg 4.00 mg 1.33 mg 11.09 mg 1.51 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.52 µg 0.02 µg 1.34 mg - - - - 0.01 mg - 0.18 µg 0.08 mg 2.86 µg -
0.5 eetlepel crème fraîche melk 33.60 0.20 g 0.05 g 3.60 g 2.10 g 0.25 g - 2.50 mg - 7.00 mg 1.00 mg 10.00 mg 6.00 mg - 0.02 mg - - 0.10 mg 0.09 mg 0.03 mg - 0.01 mg - 0.02 µg 0.20 µg - - -
0.13 eetlepel mosterd mosterd 2.13 0.19 g - 0.10 g 0.03 g 0.13 g - 30.00 mg 0.05 mg 2.00 mg 2.00 mg 3.25 mg 1.75 mg 0.01 mg 0.03 mg - - - - - - - - - - - - -
0.5 rijpe bananen 53.75 11.75 g 11.38 g 0.13 g - 0.75 g 1.25 g 0.63 mg 0.38 mg 5.44 mg 18.75 mg 250.00 mg 17.50 mg 0.08 mg 0.14 mg 1.56 µg - 7.50 mg - 0.01 mg 0.03 mg 0.04 mg 0.23 mg - 9.38 µg - - -
0.25 handvol geraspte kaas melk 47.38 - - 3.71 g 2.40 g 3.59 g - 56.25 mg 0.04 mg 127.50 mg 5.00 mg 13.75 mg 80.00 mg 0.15 mg 0.58 mg - - 0.06 mg 0.08 mg 0.04 mg 0.01 mg 0.04 mg 0.01 mg 0.28 µg 1.88 µg - - -
olijfolie 2.03 - - 0.23 g 0.03 g - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    618.30 51.01 g 24.58 g 34.38 g 17.05 g 25.08 g 4.97 g 1755.07 mg 2.14 mg 216.06 mg 61.16 mg 831.40 mg 321.64 mg 0.30 mg 4.85 mg 2.08 µg 0.02 µg 41.66 mg 0.50 mg 0.14 mg 0.28 mg 0.39 mg 0.55 mg 0.30 µg 24.95 µg 0.08 mg 2.86 µg -
2 reacties op "Plaattaart met zuurkool en gehakt"
Carla zegt op 17-02-2025
Banaan met zuurkool is heerlijk ik maakte weleens in een ovenschaal laagje zuurkool (gekookt in appelsap), daarop plakjes rookworst verdelen en dan op elk plakje rookworst een dik plakje banaan, dan afdekken met aardappelpuree. Beetje paneermeel en vlokjes boter er overheen en dan in de oven een krokant laagje laten worden. Mijn kinderen waren er dol op.
Véronique zegt op 17-02-2025
Heerlijk Carla, een fantastische combinatie! Ik maak wel eens iets vergelijkbaars, met gehakt: https://ohmydish.nl/recept/kruidige-zuurkoolschotel-met-banaan Ook lekker met ananas trouwens, yum! Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recepten
Feestdagen
Diëten
Ingrediënten
Thema's
Seizoen
Keuken
Apparaat
Vlees, vis, vega(n)

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.