Een plaattaart met zuurkool en gehakt is een heerlijke lunch met een romig laagje, knapperig bladerdeeg en het zoete van banaan en ketjap. Een makkelijke hartige taart bomvol smaak.
Krokant bladerdeeg met knapperige zuurkool, een romig laagje en het zoete van banaan en ketjap geven deze plaattaart met zuurkool en gehakt een perfecte smaak en textuur.
Je kunt zuurkool naar keuze gebruiken, zoals naturel, wijnzuurkool of kruidenzuurkool. Zelfgemaakte zuurkool, of verse zuurkool, is extra lekker omdat dit meestal knapperiger is dan fabriekszuurkool. Welke zuurkool je ook kiest, lekker en gezond is deze gefermenteerde witte kool sowieso!
Vind je het idee van banaan combineren in een hartig gerecht een beetje gek? Zonder banaan is deze plaattaart nog steeds erg lekker, en je kunt de banaan eventueel ook vervangen door ananas.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 05-02-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 05-02-2025
Pel de ui en snijd deze fijn. Verhit een scheut olie in een middelgrote bakpan en fruit hierin de ui tot deze glazig is geworden.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Breng op smaak met peper, zout en 3 eetlepels ketjap.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Laat de zuurkool uitlekken, zorg dat deze zo droog mogelijk is. Pel de bananen en snijd deze in plakjes.
Plaats de plak bladerdeeg op het bakpapier. Meng 2 eetlepels crème fraîche met een halve eetlepel mosterd en verdeel dit over het bladerdeeg, laat een dun randje vrij en vouw de randjes naar binnen.
Verdeel het gehakt over het bladerdeeg en vervolgens de uitgelekte zuurkool.
Leg hier de plakjes banaan op en maak af met een handvol geraspte kaas.
Bak de plaattaart mooi goudbruin in ongeveer 20 tot 30 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de plaattaart. Eet smakelijk!
Welk deeg voor een plaattaart?
Voor het maken van een plaattaart kun je het beste bladerdeeg gebruiken. Gebruik bij voorkeur een rechthoekige plak, maar je kunt eventueel ook zelf vierkantjes bladerdeeg (uit de vriezer) zelf aan elkaar plakken tot een rechthoek. Het lekkerste bladerdeeg wordt gemaakt van roomboter, maar je kunt eventueel ook goedkoper bladerdeeg gemaakt met olie gebruiken.
Naast bladerdeeg kun je ook deeg voor hartige taart gebruiken.
Hoe lang kun je een plaattaart bewaren?
Gerechten gemaakt met bladerdeeg kun je het beste direct serveren, aangezien bladerdeeg al vrij snel droog en oud zal smaken. Mocht je dit niet erg vinden, kun je een plaattaart tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt een plaattaart eventueel opnieuw verwarmen in een oven of airfryer.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.