Deze Poolse pierogi zijn ontzettend lekker, ze zijn traditioneel gevuld met zuurkool en champignons. Een soort Poolse dumplings, zelfgemaakt met een simpel deeg.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 26-10-2021, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 20 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Maak eerst de vulling zodat deze kan afkoelen. Laat de zuurkool uitlekken en knijp zoveel mogelijk vocht eruit.
Pel de uien en snijd deze zo fijn mogelijk. Maak de champignons schoon met een borsteltje of keukenpapier. Snijd de champignons dan ook zo fijn mogelijk. Hak de uitgeknepen zuurkool fijn, zo kun je deze later makkelijk gebruiken als er geen sliertjes kunnen uitsteken.
Verhit boter samen met neutrale olie in een middelgrote bakpan en fruit hierin de ui enkele minuten. Voeg de champignons toe en bak tot deze mooi bruin zijn geworden en het vocht verdampt is.
Roer de zuurkool erdoor en breng op smaak met peper en zout. Zorg ervoor dat het mengsel zo droog mogelijk is en zet dan het vuur uit. Roer 30 gram zure room door de vulling en laat deze volledig afkoelen in de koelkast.
Meng bloem samen met zout. Meng het ei samen met water in een aparte kom en voeg het geleidelijk toe aan de bloem. Je kunt het deeg kneden met een elektrische mixer of met de hand. Kneed het deeg tot het elastisch is.
Als het deeg te droog is na een aantal minuten kneden, kun je eventueel een beetje water extra toevoegen. Als het deeg te plakkerig is kun je na een aantal minuten een beetje extra bloem toevoegen. Voeg in beide gevallen niet teveel toe.
Pak het deeg in met huishoudfolie en laat het een kwartiertje rusten.
Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit, het deeg moet niet te dun worden. Maak rondjes van ongeveer 7,5 cm. Dit kun je met een koekjesuitsteker of een glas doen. Leg de rondjes onder een schone theedoek, als ze namelijk uitdrogen kun je ze lastiger dicht knijpen.
Plaats een beetje vulling in het midden en leg het rondje deeg op je hand. Knijp het deeg rondom dicht, het is waarschijnlijk niet nodig om water te gebruiken om de pierogi dicht te plakken.
Plaats de pierogi op een groot bord, bestuif dit met een beetje bloem om plakken te voorkomen. Vul een grote pan met water en zout en breng aan de kook.
Herhaal bovenstaande stappen tot al het deeg en alle vulling gebruikt is. Zodra het water kookt kun je de pierogi in delen enkele minuten koken. Ze zijn klaar als ze boven komen drijven, verplaats ze dan met een schuimspaan naar een groot bord.
Pierogi worden na het koken aan beide kanten mooi krokant en goudbruin gebakken. Verhit hiervoor een klontje boter in een grote bakpan en bak de pierogi in delen enkele minuten aan beide kanten.
De pierogi worden vaak geserveerd met gebakken uien en zure room. Pel hiervoor de uien, snijd deze in (halve) ringen en bak deze zacht en bruin in een klont boter. Serveer direct over de pierogi, eet smakelijk!
Wat zijn pierogi?
Pierogi zijn deeg pakketjes, het heeft iets weg van dumplings. Ze worden ook wel perogi, perogy, pirohi, piroghi, pirogi, progen, pierogy, pidahih en pyrohy genoemd.
Waar komen pierogi vandaan?
Pierogi worden vooral gegeten in Polen, Rusland, Tsjechië en andere Slavische landen. Er bestaan in veel andere landen variaties op de pierogi.
Kun je de pierogi ook met iets anders vullen?
Er bestaan vele soorten vullingen, deze vulling met champignons en zuurkool heet in het Pools ‘pierogi z kapusta i grzybami’.
Andere vullingen zijn voorbeeld met aardappel, ui en kaas en heet in het Pools ‘pierogi ruskie’.
Per 1 persoonsportie:
Dankjewel, super om te horen! Veel liefs, Véronique
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.