Pastéis de nata

(19)

Deze Portugese kleine gebakjes zijn populair, en dat is logisch. Deze pastéis de nata zijn dan ook méga lekker! Krokant bladerdeeg met een zachte en tikje frisse pudding.

Kooktijd 45 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Taart en cake Calorieën 147 calorieën p.p.
Pastéis de nata

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 rollen bladerdeeg
  • 500 ml volle melk
  • 1 vanillestok of 2 theelepels vanille extract
  • 1 ei
  • 4 eidooiers
  • 200 gram suiker
  • 35 gram bloem
  • snuf zout
  • 2 eetlepels citroensap
  • boter om in te vetten
Pastéis de nata Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)


Bereiding


Kooktijd 45 minuten Aantal personen 6 personen Categorie Taart en cake Calorieën 147 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/pasteis-de-nata


Voorbereiding – 15 minuten

Verwarm de melk samen met vanille, als je een stokje gebruikt snijd je deze eerst door de helft en schraap het merg eruit. Voeg de peul en het merg toe aan de melk en verwarm dit op laag vuur.

Vet ondertussen de kleine vormpjes, zoals een muffinvorm, in met boter.

Meng suiker, bloem en zout in een middelgrote kom. Verwijder eventueel het vanillestokje uit de melk en schenk de warme melk beetje bij beetje bij het suikermengsel. Roer telkens opnieuw glad om klontjes te voorkomen.

Voeg één voor één de eidooiers en het ei toe aan het melkmengsel en roer opnieuw direct glad. Zet de vulling opzij en verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

Pastéis de nata
Pastéis de nata

Pastéis de nata afmaken – 30 minuten

Gebruik een ronde uitsteker zoals een koekjes uitsteker of glas om rondjes uit het bladerdeeg te steken. Je hebt ongeveer 20 rondjes nodig voor deze hoeveelheid vulling.

Maak deze zo groot zodat ze in de ronde vormpjes passen, rol de rondjes heel lichtjes uit zodat het bladerdeeg niet te dik zal worden tijdens het bakken. 

Druk de rondjes goed in de vormpjes en verdeel de vulling over de bladerdeeg bakjes. Maak ze niet te vol, maar bijna tot de rand van het bladerdeeg mag.

Bak ze gaar en mooi bruin in ongeveer 20 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven, bij een pastéis de nata is het juist de bedoeling dat je her en der een beetje ‘verbrande’ stukjes ziet. 

Laat ze een beetje afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt, ze zijn het lekkerste als ze nog een beetje warm zijn. Geniet ervan!

Wat vind jij van dit recept?

19 stemmen

Pastéis de nata: Veel gestelde vragen

Waar kan ik de echte pastéis de nata bakjes kopen?

Een muffinvorm geeft niet helemaal hetzelfde effect als de echte mini vormpjes, maar wel een stuk makkelijker verkrijgbaar in Nederland. Je kunt de echte bakjes eventueel wel bestellen via een on-line webshop zoals Bol.com of Amazon.

Kan ik de pastéis de nata invriezen?

Je kunt ze na het afkoelen invriezen, als je ze dan later laat ontdooien kun je ze nog kort verwarmen in een voorverwarmde oven.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.