Zelf pastadeeg maken is eenvoudiger dan je denkt, en de smaak van verse pasta overtreft al je verwachtingen!
Wat is er beter dan pasta? Verse pasta! Heb je ooit je eigen pastadeeg gemaakt? Als je dat nog niet hebt gedaan, dan mis je echt iets. Zelfgemaakt pastadeeg is niet alleen superlekker, maar ook nog eens een leuke activiteit om te doen, alleen of samen met vrienden of familie. En het mooiste is: het is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Dus, maak eens een keer je eigen huisgemaakte pastadeeg met behulp van onze makkelijk te volgen stap-voor-stap uitleg.
In maar 9 stappen maak jij zelf pastadeeg dat zó veel beter smaakt dan de gedroogde variant uit de supermarkt. Je hebt alleen wat tijd, geduld en liefde nodig! Het mooie van pastadeeg is dat je er alle kanten mee op kunt: van tagliatelle tot ravioli, en van spaghetti tot lasagnebladen. Het enige wat je nodig hebt, is een paar simpele ingrediënten en een beetje zin om iets nieuws te proberen.
Heb je geen keukenmachine? Geen probleem! Je kunt het pastadeeg ook met de hand kneden. Dat geeft je zelfs nog meer het gevoel dat je écht iets zelfgemaakt hebt. Plus, het is best een goede workout voor je armen. Dus rol die mouwen op en ga aan de slag!
Wat heb je nodig?
Om te beginnen, heb je eigenlijk alleen wat Italiaans bloem (type 00), eieren en een snufje zout nodig. Dat is het! Met deze basis kun je al een heerlijk deeg maken. Heb je een keukenmachine? Dan heb je geluk, want dat maakt het werk net iets makkelijker. Maar als je die niet hebt, geen zorgen: een beetje spierkracht en geduld zijn ook genoeg om een mooi deeg te krijgen.
Met de hand deeg kneden
Het kneden van het deeg is misschien wel het leukste gedeelte van het hele proces. Eerst voelt het deeg een beetje plakkerig aan, maar na een paar minuten kneden, verandert het in een glad en elastisch geheel. Dit is het moment waarop je weet dat je goed bezig bent. Blijf gewoon kneden totdat het deeg zacht aanvoelt en niet meer plakt aan je handen of aan het werkblad.
Je eigen pastadeeg gebruiken
Snijd het deeg in de gewenste vorm of gebruik een pastasnijder voor bijvoorbeeld tagliatelle of fettuccine. Als je ravioli wilt maken, kun je het deeg in vierkantjes snijden en vullen met een lekker mengsel van kaas, spinazie of wat je maar lekker vindt.
Kook de verse pasta maar een paar minuten in ruim kokend water met een snufje zout. Omdat het deeg vers is, heeft het niet veel tijd nodig om te garen. Zodra de pasta omhoog komt drijven, is hij klaar! Giet af, meng met je favoriete saus, en voilà: je hebt een heerlijke, zelfgemaakte maaltijd waar je trots op kunt zijn.
Er gaat echt niets boven de smaak en textuur van zelfgemaakte pasta. En het gevoel van voldoening als je iets helemaal zelf hebt gemaakt, maakt het alleen maar beter. Probeer het gewoon zelf een keertje en je zult merken hoe leuk het is om je eigen pastadeeg te maken is!
Tip: maak ook een keer je eigen pizzadeeg met behulp van ons makkelijke recept voor pizzadeeg!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 04-09-2024, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 10 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 27-09-2024
Begin door 300 gram Italiaans "00" bloem toe te voegen in de kom van de keukenmachine. Tik 3 eieren open en voeg deze ook toe aan de kom.
Voor deze stap maak je gebruik van de platte menghaak van de keukenmachine Meng het bloem en de eieren op een lage snelheid goed samen, totdat er een glad mengsel ontstaat.
Voeg een volle eetlepel olijfolie toe tijdens het mengen van het pastadeeg. Je zult merken dat het pastadeeg korrelig aan het worden is.
Verwijder de platte menghaak en plaats de standaard deeghaak aan de keukenmachine.
Verhoog de snelheid ietsjes en laat de machine tenminste 5 minuten lang mengen totdat er een deegbal ontstaat.
Je kunt op deze foto goed zien dat de deegbal zich aan het vormen is. Controleer nu hoe elastisch het deeg geworden is.
Dit doe je simpel door te voelen met je vingers of het deeg niet al te nat is, het deeg moet stevig en glad aanvoelen.
Snijd een flink vel huishoudfolie af en leg deze plat op je werkblad. Plaats daar de deegbal bovenop.
Pak de deegbal nu goed in en plaats in de koelkast. Laat het pastadeeg tenminste een uur lang rusten in de koelkast.
Haal het pastadeeg na een uur uit de koelkast. Bestuif een klein handvol type "00" Italiaans bloem op je werkblad en kneed het deeg met behulp van je handen.
Door de warmte van je handen zal het deeg rustig opwarmen en soepeler worden. Dit is handig, want dat vergemakkelijkt het vormen van het deeg enorm.
Kneed het een aantal minuten lang, todat het soepel aanvoelt.
Verdeel het pastadeeg in vier gelijke delen met behulp van een lang mes of een deegschraper.
Bestuif wat extra bloem op de deegroller en het deeg zelf. Rol het pastadeeg plat uit met behulp van de deegroller.
Probeer een evenredige druk uit te oefenen voor een gelijkmatige verspreiding van het deeg.
Voeg meer bloem toe zodra je merkt dat het deeg aan de deegroller begint te plakken. Bestuif het werkblad en de deegroller opnieuw en plaats het uitgerolde deeg daar bovenop.
Zodra je het deeg op gevoel hebt uitgerolt tot de gewenste dikte kun je deze gaan gebruiken om verschillende soorten pasta's te maken.
Je kunt gebruik maken van een (manuele) pastamachine zoals te zien is op de foto hierboven, maar ook met behulp van een goed scherp mes kun je zelf bijvoorbeeld mooie slierten snijden.
Wat voor soort pasta ga jij maken? Laat het ons weten door een reactie achter te laten, wij zijn benieuwd!
Wat is type 00 bloem?
Dit is een soort bloem dat ook wel bekend staat onder de naam grano duro meel.
Hoe bewaar ik het pastadeeg?
Je kunt na het maken van je eigen pastadeeg deze tot maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren in een metalen of houten kom. Bedek de kom dan wel met een vochtige keukendoek om uitdrogen te voorkomen.
Invriezen van het pastadeeg is ook erg handig, pak het deeg dan in huishoudfolie in en bewaar deze tot wel 6 maanden in de vriezer!
Hoe dik moet het uitgerolde pastadeeg zijn?
Afhankelijk van de soort pasta die je er mee wil gaan maken kun je het deeg het beste tussen de 1 en 3 milimeter dikte uitrollen. Als je gebruik maakt van een pastamachine is dit minder relevant, je gebruikt namelijk de machine om het pastadeeg nog dunner (en precies) uit te rollen.
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.