Ohmydish.nl


Parijse appelflan

Deze Parijse appelflan is super lekker met een romige vanillepudding. Ook wel bekend als flantaart, flan pâtissier of flan parisien. Een overheerlijke en klassieke Franse taart.

Parijse appelflan
1 uur 45 minuten 8 personen Taart en cake
Parijse appelflan

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 3 appels, bijvoorbeeld Jonagold of Elstar
  • citroensap
  • 1 eetlepel suiker of rietsuiker
  • 4 eetlepels abrikozenjam

Ingrediënten deeg

  • 250 gram bloem
  • 150 gram koude boter
  • 100 gram poedersuiker
  • snuf zout
  • 3 eidooiers
  • 3 eetlepels koud water

Ingrediënten pudding

  • 6 eidooiers
  • 120 gram suiker
  • 600 ml volle melk
  • 200 ml room
  • 50 gram maizena
  • 50 gram bloem
  • 1 vanillestokje of 1 eetlepel geconcentreerd vanille extract
Parijse appelflan ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • huishoudfolie
  • middelgrote pan
  • siliconen spatel
  • middelgrote kom
  • garde
  • fijne kleine zeef
  • taartvorm van 24 cm
  • deegroller
  • siliconen kwast
  • oven
  • dunschiller
  • snijplank & koksmes

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

1 uur 45 minuten 8 personen Taart en cake

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/parijse-appelflan


Het deeg maken – 15 minuten

Je kunt dit deeg kneden met de hand of gebruik een elektrische mixer.

Meng bloem samen met poedersuiker en een snuf zout. Snijd de koude boter in blokjes en voeg deze geleidelijk toe aan de bloem terwijl je mengt.

Voeg dan 3 eidooiers toe en blijf mengen. Voeg dan 3 eetlepels koud water toe en blijf kneden tot een deegbal. 

Pak de deegbal dan in met folie en plaats ongeveer een uur in de koelkast. Als het deeg kouder is, kun je deze namelijk makkelijker uitrollen. 

De pudding maken – 30 minuten

Verwarm de melk samen met vanille op laag vuur. Als je een vanillestokje gebruikt dien je het merg er eerst uit de schrapen. Zorg dat de melk niet gaat koken en niet te warm wordt.

Meng de eidooiers samen met 120 gram suiker in een middelgrote kom. Het is niet nodig om deze met een garde te kloppen tot de eidooiers wit zijn geworden.

Schenk dan langzaam een beetje van de warme melk erbij en blijf roeren. Roer de rest van de warme melk erbij en zeef dan de maizena en bloem erbij en roer weer glad.

Schenk het mengsel terug in de middelgrote pan, voeg de room toe en verwarm op laag vuur tot de pudding gaar is. Roer regelmatig om aanbranden en klontjes te voorkomen. De pudding is klaar als je een streep op de spatel kunt trekken en deze blijft zichtbaar.

Vet de taartvorm in met boter en bestuif het aanrecht en deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot het in de taartvorm past. Prik gaatjes in het deeg en zet de taartvorm in de koelkast,

Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius.

Parijse appelflan
Parijse appelflan

Parijse appelflan afmaken – 1 uur

Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in dunne plakjes. Besprenkel deze met citroensap om verkleuren te voorkomen.

 Schenk de pudding op de taartbodem. Je kunt eventueel een paar eetlepels pudding bewaren om later in het midden te verdelen.

Plaats de dunne plakjes appel dakpansgewijs bovenop de pudding en schep eventueel de laatste lepels pudding in het midden. 

Parijse appelflan
Parijse appelflan

Verdeel een eetlepel rietsuiker of gewone suiker over de appels en bak de appelflan ongeveer 45 minuten. De pudding behoort volledig gaar te zijn en de appels mooi goudbruin en zacht.

Laat de appelflan een beetje afkoelen. Verwarm de abrikozenjam dan en bestrijk hiermee de bovenkant met een kwast. Geniet ervan! 


Wat vind jij van dit recept?
3 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


← Vorig recept
Vegetarische witlofgratin

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.