Deze Parijse appelflan is super lekker met een romige vanillepudding. Ook wel bekend als flantaart, flan pâtissier of flan parisien. Een overheerlijke en klassieke Franse taart.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 23-02-2021, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Je kunt dit deeg kneden met de hand of gebruik een elektrische mixer.
Meng bloem samen met poedersuiker en een snuf zout. Snijd de koude boter in blokjes en voeg deze geleidelijk toe aan de bloem terwijl je mengt.
Voeg dan 3 eidooiers toe en blijf mengen. Voeg dan 3 eetlepels koud water toe en blijf kneden tot een deegbal.
Pak de deegbal dan in met folie en plaats ongeveer een uur in de koelkast. Als het deeg kouder is, kun je deze namelijk makkelijker uitrollen.
Verwarm de melk samen met vanille op laag vuur. Als je een vanillestokje gebruikt dien je het merg er eerst uit de schrapen. Zorg dat de melk niet gaat koken en niet te warm wordt.
Meng de eidooiers samen met 120 gram suiker in een middelgrote kom. Het is niet nodig om deze met een garde te kloppen tot de eidooiers wit zijn geworden.
Schenk dan langzaam een beetje van de warme melk erbij en blijf roeren. Roer de rest van de warme melk erbij en zeef dan de maizena en bloem erbij en roer weer glad.
Schenk het mengsel terug in de middelgrote pan, voeg de room toe en verwarm op laag vuur tot de pudding gaar is. Roer regelmatig om aanbranden en klontjes te voorkomen. De pudding is klaar als je een streep op de spatel kunt trekken en deze blijft zichtbaar.
Vet de taartvorm in met boter en bestuif het aanrecht en deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot het in de taartvorm past. Prik gaatjes in het deeg en zet de taartvorm in de koelkast,
Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius.
Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in dunne plakjes. Besprenkel deze met citroensap om verkleuren te voorkomen.
Schenk de pudding op de taartbodem. Je kunt eventueel een paar eetlepels pudding bewaren om later in het midden te verdelen.
Plaats de dunne plakjes appel dakpansgewijs bovenop de pudding en schep eventueel de laatste lepels pudding in het midden.
Verdeel een eetlepel rietsuiker of gewone suiker over de appels en bak de appelflan ongeveer 45 minuten. De pudding behoort volledig gaar te zijn en de appels mooi goudbruin en zacht.
Laat de appelflan een beetje afkoelen. Verwarm de abrikozenjam dan en bestrijk hiermee de bovenkant met een kwast. Geniet ervan!
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.