Een Thaise papaya salade, ofwel som tam (som tum), is knapperig en een tikkeltje pittig. Een populaire en heerlijke salade die gemaakt wordt in een vijzel (pok pok).
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 24-08-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Schil de groene papaya met een dunschiller en snijd de papaya in slierten. Je kunt dit met een mandoline of snijmachine doen, maar ook met een koksmes. Snijd de papaya rondom tot aan de pitjes in het midden.
Schil de wortels en maak hier ook sliertjes (julienne) van.
Snijd de cherry tomaatjes door de helft. Pel de knoflookteen en verwijder eventueel de zaadlijsten van het pepertje voor een mildere variant.
Verwijder de uiteindes van de kousenband en snijd deze in stukjes van ongeveer 5 centimeter.
Pers het sap uit een limoen en snijd de tweede limoen in partjes of schijfjes ter garnering.
Plaats de knoflookteen samen met het pepertje in de vijzel (of pok pok) en stamp dit fijn. Voeg de stukken kousenband samen met palmsuiker toe en stamp dit kort.
Voeg dan ook de papaya en wortelsliertjes toe en stamp het geheel nog even verder. Voeg cherry tomaatjes en garnalen toe en stamp tot een geheel.
Breng de papaya salade op smaak met het sap van een limoen en een eetlepel vissaus. Serveer de Thaise papaya salade met de geroosterde pinda's, eet smakelijk!
Waar kan ik groene papaya kopen?
Een onrijpe groene papaya wordt in de Thaise keuken vaak gebruikt en is o.a. te koop bij de toko.
Hoe smaakt een groene papaya?
Een groene papaya is knapperig en vrij neutraal van smaak met een vleugje komkommer.
Kan ik de vissaus en garnalen vervangen?
In de klassieke som tam horen gedroogde garnalen en vissaus, maar je kunt de garnalen eventueel weglaten en de vissaus vervangen door sojasaus.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.