Olijvenbrood met zongedroogde tomaten

(18)

Dit heerlijke olijvenbrood met zongedroogde tomaten is zacht en luchtig met een krokante korst. Extra lekker met zwarte én groene olijven. Laat een reactie achter

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Ontbijt
Olijvenbrood met zongedroogde tomaten

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 150 ml lauwwarm water
  • 1 eetlepel droge gist
  • 1 theelepel suiker
  • 250 gram bloem
  • halve theelepel zout
  • 15 ontpitte zwarte olijven
  • 15 ontpitte groene olijven
  • 3 zongedroogde tomaten
  • 1 eetlepel olie van de zongedroogde tomaten
Olijvenbrood met zongedroogde tomaten Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • maatbeker
  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • snijplank & koksmes
  • schone theedoek
  • oven
  • bakplaat bekleed met bakpapier

Bereiding


Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Ontbijt

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/olijvenbrood-met-zongedroogde-tomaten


Voorbereiding – 15 minuten + wachttijd

Meng de gist samen met een theelepeltje suiker door 150 ml lauwwarm water. Zorg ervoor dat het water niet te warm is. Laat het gistmengsel ongeveer 10 minuten staan, tot het gaat schuimen.

Meng ondertussen de bloem samen met zout. Snijd de olijven in ringen en snijd de zongedroogde tomaten fijn. 

Je kunt het deeg met de hand of met een elektrische mixer kneden. Meng het gistmengsel langzaam bij de bloem samen met een eetlepel olie van de tomaten en kneed tot een elastisch deeg. 

Deegmengsel van het olijvenbrood met zongedroogde tomaten
Deegmengsel van het olijvenbrood met zongedroogde tomaten

Kneed de olijven en zongedroogde tomaten erdoor en vorm een deegbal. Dek deze af met een schone theedoek en laat het deeg een uur rijzen, of tot deze verdubbeld in formaat is.

Olijvenbrood met zongedroogde tomaten afmaken – 45 minuten

Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm de deegbal in een ovaal. Druk deze met je vingers een klein beetje platter en laat nogmaals 15 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.

Olijvenbrood met zongedroogde tomaten
Olijvenbrood met zongedroogde tomaten

Bak het brood mooi goudbruin in ongeveer 25 - 30 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van het brood. Controleer of het brood gaar is door aan de onderkant te tikken. Als het brood hol klinkt, is het gaar.

Serveer dit brood zonder iets of met een laagje roomboter en een beetje zeezout. Eet smakelijk!


Waardeer dit recept!
18 stemmen

Olijvenbrood met zongedroogde tomaten: Veel gestelde vragen

Welke olijven kun je het beste gebruiken voor olijvenbrood?

Je kunt alle soorten olijven gebruiken die je wilt, zolang ze maar ontpit zijn. Je kunt eventueel enkel zwarte of groene olijven gebruiken ipv een mix van beide. 

Hoe kun je olijvenbrood het beste bewaren?

Het olijvenbrood is het lekkerste als deze nog een beetje warm is, maar je kunt deze ook bewaren in een afgesloten zakje om de volgende dag op te eten.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.