Ohmydish.nl


Oliebollen

Gelukkig nieuwjaar! Heerlijk recept voor traditionele oliebollen, ouderwetse lekkernij zoals oma ze maakt. Recept voor 15 oliebollen.

25 minuten 6 personen Hapjes en snacks
Oliebollen

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 250 ml melk
  • 20 gram verse gist (of 3,5e gram droge gist)
  • 2 eetlepels suiker
  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 100 gram rozijnen, krenten of fijne appelblokjes
  • poedersuiker
  • zonnebloemolie of andere neutrale olie om in te frituren
Oliebollen ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • grote kom
  • siliconen spatel
  • frituurpan of pan met dikke bodem
  • schuimspaan
  • keukenpapier
  • zeef
  • schone theedoek
  • ijslepel of gebruik 2 lepels

Bereiden


25 minuten 6 personen Hapjes en snacks

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/oliebollen


Voorbereiding -- 10 minuten + wachttijd

Verwarm de melk tot deze lauwwarm is. Los de gist op in de lauwe melk en voeg de suiker toe. De suiker zal ervoor zorgen dat de gist actief wordt, dus roer het goed door. 

Zodra het mengsel begint te schuimen, dit zal na ongeveer 5 minuten zo zijn, zeef je de bloem erbij. Meng goed en voeg dan het ei toe, meng tot een glad beslag en dek het dan af met een schone theedoek. Laat het deeg op een warme plek ongeveer een half uur rijzen. 

Oliebollen
Oliebollen

Oliebollen bakken -- 15 minuten

Verwarm de olie in een frituurpan of pan met dikke bodem. Je kunt heel makkelijk testen of de olie heet genoeg is door een stukje keukenpapier in de olie te dippen. Als er bubbels ontstaan, is de olie heet genoeg. Dit is heel belangrijk, als de olie niet heet genoeg is zullen de oliebollen zich volzuigen met vet tijdens het bakken. Let erop dat de olie niet te heet is, dan zullen de oliebollen te donker gaan kleuren. 

Als je rozijnen, krenten of appel toe wilt voegen kun je dit nu doen, wij deden dit enkel bij de helft van het beslag. Schep een lepel beslag uit de kom en laat dit voorzichtig in de olie zakken. Je kunt hiervoor een ijslepel gebruiken of 2 lepels, net wat je makkelijker vindt. 

Herhaal dit tot al het beslag is gebruikt, bak ze in een paar minuten mooi goudbruin. Bak niet teveel oliebollen tegelijk en draai ze indien nodig. Haal ze uit het vet en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveren met poedersuiker, geniet ervan! 

Aangeraden producten (8)


Wat vind jij van dit recept?
4 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Broodje pulled pork
Volgend recept →
Lamsrack met kruidenkorst

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten.