Gelukkig nieuwjaar! Heerlijk recept voor traditionele oliebollen, ouderwetse lekkernij zoals oma ze maakt. Recept voor 15 oliebollen.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 31-12-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 25 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Verwarm de melk tot deze lauwwarm is. Los de gist op in de lauwe melk en voeg de suiker toe. De suiker zal ervoor zorgen dat de gist actief wordt, dus roer het goed door.
Zodra het mengsel begint te schuimen, dit zal na ongeveer 5 minuten zo zijn, zeef je de bloem erbij. Meng goed en voeg dan het ei toe, meng tot een glad beslag en dek het dan af met een schone theedoek. Laat het deeg op een warme plek ongeveer een half uur rijzen.
Verwarm de olie in een frituurpan of pan met dikke bodem. Je kunt heel makkelijk testen of de olie heet genoeg is door een stukje keukenpapier in de olie te dippen.
Als er bubbels ontstaan, is de olie heet genoeg. Dit is heel belangrijk, als de olie niet heet genoeg is zullen de oliebollen zich volzuigen met vet tijdens het bakken. Let erop dat de olie niet te heet is, dan zullen de oliebollen te donker gaan kleuren.
Als je rozijnen, krenten of appel toe wilt voegen kun je dit nu doen, wij deden dit enkel bij de helft van het beslag.
Schep een lepel beslag uit de kom en laat dit voorzichtig in de olie zakken. Je kunt hiervoor een ijslepel gebruiken of 2 lepels, net wat je makkelijker vindt.
Herhaal dit tot al het beslag is gebruikt, bak ze in een paar minuten mooi goudbruin. Bak niet teveel oliebollen tegelijk en draai ze indien nodig. Haal ze uit het vet en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Erg lekker om de oliebollen te serveren met flink wat poedersuiker, geniet ervan!
Hoe lang kun je oliebollen bewaren?
Bewaar de oliebollen in een afgesloten zak buiten de koelkast. Ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar.
Kan ik oliebollen invriezen?
Je kunt oliebollen invriezen, plaats deze in een afgesloten zak en vries ze zo in. Ze zijn dan ongeveer 3 maanden houdbaar.
Hoe kun je oliebollen opwarmen?
Je kunt oliebollen het beste opwarmen in de oven. Leg de oliebollen in een ovenschaal en bak deze ongeveer 10 minuten op 200 graden Celsius.
Welke olie voor oliebollen?
Oliebollen kun je het beste frituren in een neutrale olie zoals zonnebloemolie, arachideolie of maisolie.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.