Een Mexicaanse bonenstoof met gehakt en mais heeft even tijd nodig, maar daardoor komen de smaken van chipotle peper, koffie en kruiden pas echt goed tot hun recht.
Deze Mexicaanse bonenstoof wordt gemaakt met pintobonen, deze worden ook wel kievitsbonen of borlottibonen genoemd ook al zijn dat niet exact dezelfde bonen. Wanneer je gedroogde pintobonen gebruikt dien je deze eerst een nacht te wellen in water. Je kunt ook pintobonen uit blik gebruiken, de bonenstoof hoeft dan niet lang te sudderen.
Chipotle pepers kun je in gedroogde vorm kopen, meestal bij de toko, deze moet je eerst zacht laten worden in heet water. Je kunt ook chipotle saus, chipotle in adobo saus of chipotle korrels kopen, dit is bij de meeste supermarkten te koop.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 03-09-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 06-10-2025
Indien je gedroogde pintobonen (kievitsbonen) gebruikt, dien je deze eerst een nacht in koud water te laten wellen.
Pel de uien en knoflooktenen en snijd deze fijn.
Leg de chipotle peper in heet water en laat deze zacht worden in ongeveer 15 minuten. Voor een pittige bonenstoof gebruik je 2 chipotle pepers.
Snijd de peper vervolgens fijn, je kunt eventueel de zaadlijsten verwijderen voor een mildere smaak.

Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en fruit hierin de ui en knoflooktenen tot de ui glazig is geworden.
Bak het gehakt rul in ongeveer 5 minuten. Bak vervolgens de tomatenpuree, 1,5e theelepel korianderzaad en 1 theelepel komijn nog een minuut mee.
Voeg de chipotle peper samen met het water toe. Voeg dan ook de tomatenblokjes, espresso en de bonen samen met het water toe.
Schenk extra water erbij om ervoor te zorgen dat de bonen ruim onder water staan en breng aan de kook.
Zet het vuur laag zodra het water kookt, plaats een deksel op de pan en laat de bonen zachtjes gaar worden in ongeveer 1 tot 1,5 uur.
De exacte kooktijd is o.a. afhankelijk van de leeftijd van de gedroogde bonen. Oudere bonen hebben bijvoorbeeld namelijk vaak iets langer nodig om gaar te worden.
Laat de blikjes mais uitlekken en voeg de mais op het einde toe. Breng de bonenstoof op smaak met peper, zout en eventueel meer kruiden.
Serveer de Mexicaanse bonenstoof met limoenpartjes, zure room, jalapeño plakjes en tortilla chips. Eet smakelijk!
Wat zijn chipotle pepers?
Een chipotle peper is een jalapeño peper die is gerookt, ze zijn pittig en een beetje zoet tegelijk. De jalapeño pepers zijn eerst volledig gerijpt, hierdoor zijn ze zoeter dan de groene jalapeños.
Wat zijn pintobonen?
Pintobonen worden ook wel kievitsbonen of borlotti bonen genoemd. Al zijn borlotti niet exact hetzelfde. Ze zien er rauw prachtig uit, wit-roze met een donkerrode tekening. Deze verdwijnt tijdens het koken volledig, hierdoor houd je een roodbruine boon over.
Kievitsbonen zijn een beetje nootachtig met een zoete ondertoon.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 83.33 | gram | gedroogde pintobonen | gluten, soja | 220.83 | 35.83 g | - | 1.25 g | - | 16.67 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 46.67 | gram | mais | 56.47 | 10.50 g | 0.47 g | 0.47 g | - | 1.63 g | 1.63 g | 2.33 mg | 0.33 mg | 2.33 mg | - | 140.00 mg | 51.33 mg | - | - | - | - | 4.67 mg | - | - | 0.07 mg | 0.06 mg | 0.05 mg | - | - | - | - | - | |
| 0.33 | uien | 15.00 | 2.54 g | 2.54 g | 0.08 g | 0.04 g | 0.50 g | 1.04 g | 3.75 mg | 0.21 mg | 12.50 mg | 4.17 mg | 72.92 mg | 17.50 mg | 0.03 mg | 0.33 mg | - | - | 2.71 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | - | 4.17 µg | - | - | - | ||
| 0.5 | knoflooktenen | 4.90 | 0.98 g | 0.03 g | - | - | 0.21 g | 0.07 g | 0.14 mg | 0.05 mg | 5.95 mg | 0.70 mg | 21.00 mg | 4.55 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | 0.05 µg | - | 0.49 mg | - | - | 0.01 mg | - | 0.01 mg | - | 0.14 µg | - | - | - | ||
| 83.33 | gram | gehakt | 174.17 | 0.67 g | - | 12.17 g | 6.17 g | 15.92 g | - | 58.33 mg | 0.33 mg | 8.33 mg | 16.67 mg | 250.00 mg | 150.00 mg | - | 4.00 mg | - | - | 16.67 mg | - | - | 0.02 mg | 0.06 mg | 0.14 mg | - | - | - | - | - | |
| 0.17 | chipotle peper | 0.61 | 0.06 g | - | 0.03 g | - | 0.02 g | 0.03 g | 1.83 mg | 0.02 mg | 0.50 mg | - | 3.33 mg | 0.50 mg | - | - | - | - | 0.10 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | ||
| 23.33 | gram | tomatenpuree | 17.73 | 3.27 g | 2.33 g | - | - | 0.82 g | 0.68 g | 105.00 mg | 0.93 mg | 7.00 mg | 12.83 mg | 198.33 mg | 16.33 mg | 0.12 mg | 0.35 mg | - | - | 7.00 mg | - | 0.05 mg | 0.02 mg | 0.02 mg | 0.05 mg | - | 7.00 µg | - | - | - | |
| 66.67 | gram | tomatenblokjes | 13.33 | 2.73 g | 1.73 g | 0.13 g | - | 0.60 g | 0.80 g | 157.33 mg | 0.27 mg | 6.00 mg | 7.33 mg | 158.00 mg | 16.00 mg | 0.07 mg | 0.13 mg | - | 0.20 µg | 10.00 mg | - | 340.00 mg | 0.02 mg | 0.02 mg | 0.05 mg | - | 10.00 µg | 0.33 mg | 5.27 µg | - | |
| 10 | ml | espresso | 0.10 | - | - | - | - | 0.01 g | - | 0.20 mg | 0.01 mg | 0.40 mg | 0.30 mg | 9.50 mg | 0.80 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.25 | theelepel | gemalen korianderzaad | 2.24 | 0.41 g | - | 0.13 g | 0.01 g | 0.09 g | 0.31 g | 0.26 mg | 0.12 mg | 5.32 mg | 2.48 mg | 9.50 mg | 2.24 mg | 0.01 mg | 0.04 mg | - | - | 0.16 mg | - | - | - | - | - | - | 0.08 µg | 0.02 mg | 2.32 µg | - | |
| 0.17 | theelepel | gemalen komijnzaad | 2.13 | 0.17 g | - | 0.11 g | 0.01 g | 0.09 g | 0.05 g | 0.85 mg | - | 4.50 mg | - | 9.00 mg | 0.33 mg | - | - | - | - | 0.04 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| olijfolie | 1.35 | - | - | 0.15 g | 0.02 g | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |||
| peper en zout | 2.93 | 0.76 g | 0.01 g | 0.04 g | 0.02 g | 0.12 g | 0.30 g | 226.09 mg | 0.06 mg | 2.67 mg | 0.89 mg | 7.39 mg | 1.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.34 µg | 0.01 µg | 0.89 mg | - | - | - | - | - | - | 0.12 µg | 0.05 mg | 1.91 µg | - | |||
| 0.33 | limoenen | 5.33 | 0.33 g | 0.32 g | 0.42 g | - | 0.08 g | - | 0.33 mg | 0.03 mg | 2.50 mg | - | 13.33 mg | 1.83 mg | - | - | - | - | 7.50 mg | - | - | 0.01 mg | - | - | - | - | - | - | - | ||
| 20.83 | gram | zure room | melk | 38.54 | 0.73 g | 0.73 g | 3.75 g | 2.50 g | 0.58 g | - | 10.42 mg | 0.02 mg | 20.83 mg | 2.08 mg | 29.17 mg | 16.67 mg | - | 0.06 mg | - | - | 0.21 mg | 0.10 mg | 0.04 mg | 0.01 mg | 0.03 mg | - | 0.06 µg | 2.08 µg | - | - | - |
| 0.17 | handvol | jalapeño plakjes | 2.42 | 4.75 g | 0.34 g | 0.03 g | 0.01 g | 0.08 g | 0.23 g | 0.25 mg | 0.03 mg | 1.25 mg | 1.17 mg | 21.25 mg | 1.92 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | - | 0.03 µg | 9.83 mg | - | 86.08 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | - | 2.25 µg | 0.06 mg | 1.17 µg | - | |
| 33.33 | gram | tortilla chips | soja | 169.67 | 22.17 g | 0.50 g | 7.87 g | 3.37 g | 2.37 g | 0.37 g | 216.67 mg | 0.60 mg | 36.67 mg | 25.00 mg | 60.00 mg | 70.00 mg | 0.13 mg | 0.27 mg | - | - | - | - | 0.01 mg | 0.04 mg | 0.04 mg | 0.12 mg | - | 5.00 µg | - | - | - |
| 727.74 | 85.89 g | 9.00 g | 26.63 g | 12.15 g | 39.79 g | 5.52 g | 783.79 mg | 3.02 mg | 116.75 mg | 73.61 mg | 1002.73 mg | 351.01 mg | 0.39 mg | 5.24 mg | 0.40 µg | 0.25 µg | 60.26 mg | 0.10 mg | 426.19 mg | 0.22 mg | 0.26 mg | 0.50 mg | 0.06 µg | 30.83 µg | 0.46 mg | 10.67 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!