Deze ouderwetse karnemelkse pap is extra lekker met peer, maar je kunt er ook pruimen of rozijnen bij serveren. Een heerlijke pap voor liefhebbers van karnemelk.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 04-11-2021, dit recept is voor 6 personen en duurt 30 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Houd een klein scheutje karnemelk apart in een klein kommetje en verwarm de rest van de karnemelk in een middelgrote pan op laag vuur.
Zodra de karnemelk warm is voeg je de rijst toe. Kook zachtjes tot de rijst bijna gaar is.
Roer de bloem in de achtergehouden koude karnemelk tot een papje en roer dit bij de warme karnemelk samen met de rietsuiker. Roer glad met een garde om klontjes te voorkomen.
Laat de karnemelkse pap zachtjes garen tot de rijst volledig gaar is en de pap dik geworden is. Deze zal nog dikker worden tijdens het afkoelen.
Breng op smaak met de rasp van een halve sinaasappel en eventueel meer rietsuiker. Laat de karnemelksepap dan volledig afkoelen in de koelkast.
Schil de peren en snijd deze in stukjes, serveer de karnemelkse pap met de perenstukjes en rietsuiker. Geniet ervan!
Hoe wordt karnemelkse pap ook wel genoemd?
Karnemelkse pap wordt ook wel karnemelkse bloempap of kortweg bloempap. Een oud-Nederlandse pap gemaakt van o.a. karnemelk en bloem.
Kan ik de rijst ook weglaten?
Je kunt de rijst ook weglaten, gebruik dan meer bloem om de pap alsnog dikker te maken. Gebruik dan 7 eetlepels bloem i.p.v. 3 eetlepels.
Kan ik de rijst ook vervangen?
Je kunt de rijst vervangen door gort, dan wordt het een karnemelkse gortepap. Gort heeft een langere kooktijd dan rijst, dus hou hier rekening mee.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.