Wil je jus bij de stamppot, maar wil je jus maken zonder vlees? Maak dan deze super makkelijke vegetarische jus, een super smaakvolle variant die prachtig van kleur is.
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/jus-maken-zonder-vlees
Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze fijn. Maak de champignons schoon met een champignonborstel of keukenpapier en snijd deze vervolgens in zeer dunne plakjes.
Verhit een klontje boter in een sauspan en fruit hier de sjalot en knoflook ongeveer 2 minuten in aan. Voeg de plakjes champignons toe samen met de takjes tijm en bak op hoog vuur ongeveer 5 minuten lang.
Zodra de champignons mooi bruin zijn geworden, voeg je 2 eetlepels bloem toe en roer goed. Laat de bloem gaar worden in enkele minuten.
Voeg dan 300 ml groentebouillon en een eetlepel sojasaus toe en breng aan de kook.
Zet het vuur dan lager en laat de saus zachtjes pruttelen voor ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met zwarte peper en zout.
Als je liever een gladde jus wilt, kun je deze pureren met een staafmixer. Verwijder dan wel eerst de takjes tijm. Lekker bij stamppot, eet smakelijk!
Wat vind jij van dit recept?
Kan ik andere champignons gebruiken?
Kastanjechampignons geven de saus niet alleen een extra lekkere smaak, maar ook een prachtige kleur. Je kunt eventueel witte champignons gebruiken.
Kan ik de champignons weglaten?
Je kunt de champignons eventueel weglaten, maar dan zal de jus minder mooi van kleur en minder smaakvol zijn.
Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.
Profiel aanmakenJe proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.