Jus maken zonder vlees

(24)

Wil je jus bij de stamppot, maar wil je jus maken zonder vlees? Maak dan deze super makkelijke vegetarische jus, een super smaakvolle variant die prachtig van kleur is.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 08-12-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-10-2023

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Sauzen
Jus maken zonder vlees

Ingrediënten


  • 1 sjalot
  • 2 knoflooktenen
  • 200 gram kastanjechampignons
  • klontje boter
  • paar takjes verse tijm
  • 2 eetlepels bloem
  • 300 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel zoute sojasaus
  • zwarte peper naar smaak
  • zout naar smaak

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • champignonborstel of keukenpapier
  • sauspan
  • houten lepel

Jus maken zonder vlees Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Sauzen

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/jus-maken-zonder-vlees


Voorbereiding – 5 minuten

Pel de sjalot en knoflooktenen en snijd deze fijn. Maak de champignons schoon met een champignonborstel of keukenpapier en snijd deze vervolgens in zeer dunne plakjes.

Jus maken zonder vlees
Jus maken zonder vlees

Jus zonder vlees maken – 15 minuten

Verhit een klontje boter in een sauspan en fruit hier de sjalot en knoflook ongeveer 2 minuten in aan. Voeg de plakjes champignons toe samen met de takjes tijm en bak op hoog vuur ongeveer 5 minuten lang.

Zodra de champignons mooi bruin zijn geworden, voeg je 2 eetlepels bloem toe en roer goed. Laat de bloem gaar worden in enkele minuten.

Voeg dan 300 ml groentebouillon en een eetlepel sojasaus toe en breng aan de kook.

Zet het vuur dan lager en laat de saus zachtjes pruttelen voor ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met zwarte peper en zout.

Als je liever een gladde jus wilt, kun je deze pureren met een staafmixer. Verwijder dan wel eerst de takjes tijm. Lekker bij stamppot, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 08-12-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 30-10-2023


Waardeer dit recept!
24 stemmen

Jus maken zonder vlees: Veel gestelde vragen

Kan ik andere champignons gebruiken?

Kastanjechampignons geven de saus niet alleen een extra lekkere smaak, maar ook een prachtige kleur. Je kunt eventueel witte champignons gebruiken.

Kan ik de champignons weglaten?

Je kunt de champignons eventueel weglaten, maar dan zal de jus minder mooi van kleur en minder smaakvol zijn.

0 reacties op Jus maken zonder vlees

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.