Een typische Hongaarse lekkernij zijn deze Hongaarse kurtos kalacs (schoorsteen-cakes). Leuk om te maken en nóg leuker om te eten!
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 29-05-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 1 uur 35 minuten.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Verwarm de volle melk in de kleine sauspan op middel-hoog vuur tot deze lauwwarm is. Giet de lauwwarme melk in een grote kom en meng goed samen met de gist en suiker.
Zet 5 minuten aan de kant, of totdat er een dik schuim aan de bovenkant van de melk ontstaat. Vermeng bloem en zout in de kom van de keukenmachine.
Maak een gat in het midden van de bloem en giet daar de zonnebloemolie in. Voeg 2 eieren en het melkmengsel toe. Meng op de middelhoge stand 5 tot 10 minuten lang, afhankelijk hoe krachtig de keukenmachine is.
Het deeg is klaar zodra er een stevige en solide massa ontstaat, en niet aan je handen blijft plakken. Voeg geen extra bloem toe als je merkt dat het deeg te plakkerig is. Voeg dan wat extra zonnebloemolie toe.
Dek het kurtos kalacs deeg af met huishoudfolie en laat 1 uur lang rijzen, of totdat het deeg verdubbeld is. Maak in de tussentijd de houders. Dit kun je simpelweg doen door 1 of 2 kartonnen lege keukenrollen in te pakken met aluminiumfolie.
Vouw de aluminiumfolie aan beide uiteinden naar binnen toe. De rollen moeten precies passen op een ovenschaal, probeer dit voor het bakken eerst uit.
Het deeg zal over het aluminiumfolie gevouwen worden, en aangezien de kurtos kalacs over de gehele lengte gebakken moeten worden moet de rol los kunnen hangen.
Zie de foto's hieronder om te zien wat hiermee bedoeld wordt:
Zodra het deeg in volume verdubbeld is plaats je dit op een schoon aanrecht. Besprenkel het werkblad niet met bloem voordat je het deeg gaat kneden. Kneed het deeg glad en verdeel dit in 6 porties.
Rol elke portie in een lange reep en rol dit dan uit op de met aluminiumfolie belegde kartonnen houder. Hoe dikker de reepjes deeg zijn, hoe zachter de schoorsteen-cake zal worden. Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 200 graden Celsius.
Bestrooi elke kortos kalacs met suiker en/of kaneelpoeder. Wij vinden zelf de versie met kaneelpoeder en suiker het lekkerst!
Plaats elke houder op de randen van de ovenschaal en bak de Hongaarse kurtos kalacs 10 tot 15 minuten lang in de oven. Rol elke houder om de 5 minuten een keer om, zodat de kurtos kalacs aan alle kanten mooi bruin gebakken worden.
Eet de Hongaarse kurtos kalacs direct na het bakken, dan komt er ook daadwerkelijk stoom uit de "schoorsteen".
Je kunt de kurtos kalacs tot 2 dagen lang in aluminiumfolie of huishoudfolie bewaren.
Wij hebben de kurtos kalacs voor het eerst gegeten op het Sziget festival in Boedapest in Hongarije, en jij? Geniet ervan!
Per 1 persoonsportie:
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.