Een heerlijk mals stukje vlees, hoe kies je de beste entrecôte en hoe bak je een entrecôte? Een entrecôte bakken duurt maar een aantal minuten, maar waar moet je op letten?
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 20-07-2022, dit recept is voor 1 persoon en duurt 40 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 18-11-2024
Het belangrijkste bij het perfect bakken van entrecote of ander vlees is de keuze van het vlees en de temperatuur van het vlees.
Haal het vlees minimaal een half uur vooraf uit de koelkast. Als het vlees te koud is zal de pan te snel afkoelen, waardoor deze minder mooi zal bakken.
Gebruik altijd een vleestang en geen vork om het vlees om te draaien. Gebruik bij voorkeur een combinatie van roomboter en olijfolie, olie kan namelijk op hogere temperatuur verhit worden.
Dep de entrecote droog met keukenpapier. Je kunt het vlees nu eventueel al bestrooien met peper en zout, of doe dit na het bakken.
Verhit de pan op hoog vuur en voeg pas een klontje boter en een scheut olijfolie toe als de pan heet is.
Wacht tot de boter klaar is met bruisen en leg dan de entrecote in de pan. Beweeg het vlees niet en laat dit mooi dichtschroeien. Zo blijven de sappen mooi in het vlees, waardoor deze mals zal blijven.
Draai de entrecote na ongeveer anderhalve tot 2 minuten om en schroei de andere kant ook mooi dicht in anderhalve tot 2 minuten.
Een entrecote is niet heel dik, dus heeft weinig gaartijd nodig. Als je een mooie rosé entrecote wil, haal je deze direct na het dichtschroeien aan beide kanten uit de pan.
Als je de entrecote liever iets meer doorbakken wilt, bak je deze nog eens anderhalve tot 2 minuten extra per kant.
Pak de entrecote in met aluminiumfolie en laat deze minimaal 5 minuten rusten.
Als je de entrecote laat rusten zullen de sappen er niet direct uitlopen tijdens het aansnijden. Hierdoor zal de entrecote malser zijn.
Serveer bijvoorbeeld met frietjes, mayonaise en een simpele salade. Entrecote wordt klassiek vaak met bearnaisesaus geserveerd. Eet smakelijk!
Wat is entrecote?
Entrecote is een biefstuk met een stukje vet eraan. Het wordt gesneden uit de rug, tussen de ribben.
Waar moet ik op letten bij het kopen van entrecote?
Een entrecote is een smaakvol stuk vlees door het vet, maar let erop dat het niet teveel vet bevat. Een mooi stuk entrecote heeft een beetje vet, dit is juist wat een entrecote mals en smaakvol maakt.
Je kunt eventueel teveel vet aan de randen eraf snijden, maar als het vlees doorregen is met veel vet kun je dit niet wegsnijden en het zal niet smelten tijdens het bakken als het teveel is. Je kunt het afgesneden vet gebruiken, smelt dit dan in de pan en bak hierin de entrecote.
Hoeveel gram entrecote per persoon?
Voor een hoofdgerecht wordt er uitgegaan van 180 tot 200 gram vlees per persoon.
Hoe lang moet entrecote bakken?
De dikte van een entrecôte kan verschillen, maar over het algemeen voor een vrij dunne entrecôte:
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.