Hele kip uit de oven met knoflookboter
😍 10Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Hele kip uit de oven met knoflookboter

Deze hele kip uit de oven met knoflookboter is ideaal tijdens een etentje. Met deze tips krijg je perfect malse kip, te maken met kant-en-klaar knoflookboter of maak deze zelf.

1 uur 35 minuten
4 personen
Hele kip uit de oven met knoflookboter ingrediënten

Recept hele kip uit de oven met knoflookboter

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 15-06-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 35 minuten.

Bijgewerkt op: 05-10-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
1 uur 5 minuten
Totale tijd
1 uur 35 minuten

Voorbereiding – 30 minuten

Haal de kip een half uur vooraf uit de koelkast. Je kunt eventueel keukentouw gebruiken om de poten dicht te binden als dit nog niet het geval is.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Hele kip in de oven roosteren – 1 uur + 5 minuten

Verdeel de knoflookboter over de kip. Bestrooi de kip vervolgens met peper en grof zout.

Plaats de kip in een ovenschaal en rooster de kip een half uur in de oven. Besprenkel de kip met de sappen uit de ovenschaal, zodat de kip nog meer smaak krijgt.

Rooster de kip nogmaals een half uur in de oven, de kip is gaar en mals binnen ongeveer een uur. Wanneer je de kip te lang zal roosteren, zal deze droog worden.

Gebruik bij voorkeur een thermometer om te controleren of de kip gaar is. Steek de thermometer in het dikste deel van de kip, zodra de kerntemperatuur minimaal 70 graden is, is de kip gaar.

De beste temperatuur is niet warmer dan 72 graden, omdat de kip dan minder mals zal zijn.

Hele kip uit de oven met knoflookboter
Hele kip uit de oven met knoflookboter

Kip aansnijden

Gebruik een warm bord of warme schaal om het vlees tijdens het snijden op te leggen. Dit voorkomt dat de gesneden stukken kip te snel zullen afkoelen.

  • Leg de kip op een snijplank en bedek met aluminiumfolie. Laat de kip 5 tot 10 minuten rusten alvorens aan te snijden, zo blijven de sappen in de kip.
  • Verwijder als eerste beide poten. Trek aan de dij en draai deze weg van de kip, zo wordt het gewricht zichtbaar en zie je precies waar je het mes moet plaatsen om de poot eraf te snijden.
  • Verwijder de vleugels, dit kun je op dezelfde manier doen als de poten.
  • Verwijder nu de filets door met een scherp mes langs het bot te snijden aan één kant. Voel met de punt van het mes langs het bot zodat je zo veel mogelijk vlees van de ribben af zal snijden. Herhaal voor de tweede kipfilet.
  • Draai het kippenkarkas om en haal de kippenoesters uit het karkas. Deze vind je in 2 kuiltjes bij de ruggengraat en zijn ontzettend mals.
Tips!

Hoe lang moet een hele kip garen?

Een hele kip van ongeveer 1,5 kip is gaar binnen 60 tot 70 minuten, afhankelijk van de oven.

Voor hoeveel personen is een hele kip?

Een hele kip van ongeveer 1,5 kg is genoeg voor 4 personen.

Wat vind je van dit recept?

10 waarderingen
😍
10
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
416.89 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
1.13 g
0.01 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
24.81 g
6.27 g
Eiwitten
48.43 g
Vezels
0.44 g
Natrium
514.13 mg
Mineralen
Ijzer
1.84 mg
Calcium
29 mg
Magnesium
51.33 mg
Kalium
51.33 mg
Fosfor
401.51 mg
Koper
0.38 mg
Zink
3.51 mg
Jodium
0.52 µg
Selenium
32.52 µg
Vitamines
Vitamine C
1.34 mg
Vitamine D
3.5 mg
Vitamine A
0.13 mg
Vitamine B1
0.08 mg
Vitamine B2
0.13 mg
Vitamine B6
1.01 mg
Vitamine B12
0.5 µg
Foliumzuur
25.18 µg
Vitamine E
0.83 mg
Vitamine K
6.61 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Hele kip uit de oven met knoflookboter"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.