Een hartige galette met rode biet is een heerlijk lunch gerecht met een makkelijk te maken deeg, bieten en geitenkaas. Voor het maken van een rode bieten galette heb je geen bakvorm nodig.
Een galette kun je vullen met een zoete of een hartige vulling, meestal wordt dit gedaan met fruit. De deegranden worden over de randen van de vulling gevouwen, zodat je geen bakvorm nodig hebt.
Een galette wordt gemaakt van een makkelijk deeg met bloem, boter en water. Voor een zoete variant wordt suiker aan het deeg toegevoegd, voor een hartige galette kun je de suiker weglaten.
Rode bieten zijn een gezonde en lekkere groentesoort, ze bevatten o.a. veel vezels, mineralen en vitamines. Je kunt eventueel ook gele bieten of chioggia bieten gebruiken.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 26-10-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-08-2024
Meng bloem en een snuf zout in de kom van je elektrische mixer. Snijd de koude boter direct vanuit de koelkast in blokjes. Voeg de blokjes boter beetje bij beetje bij het bloemmengsel en meng op middelhoge snelheid tot een kruimelig deeg ontstaat.
Voeg voorzichtig het ijswater toe en blijf mengen tot een deeg ontstaat. Als het nog geen mooie deegbal is, kun je het even kort met je handen kneden. Verpak de deegbal met plastic folie en leg ongeveer een half uur in de koelkast.
Snijd ondertussen de gekookte bieten in dikke plakken. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een cirkel. Het deeg behoort niet te dik te zijn, maar ook zeker niet te dun.
Verdeel de plakken biet in het midden en breng de bieten op smaak met peper, zout en een eetlepel honing. Vouw het deeg naar binnen, druk het deeg goed aan en bestrooi de randen met fijngeraspte Parmezaanse kaas.
Bak de galette in de oven voor ongeveer 30 tot 40 minuten, de exacte baktijd is afhankelijk van de oven en dikte van het deeg. Het deeg is goed als deze mooi goudbruin is.
Maak de hartige galette af met zachte geitenkaas, verse salie en balsamico crème. Serveer bijvoorbeeld met een groene salade, eet smakelijk!
Wat is een galette?
Een galette is een taart van deeg met een vulling die meestal bestaat uit fruit. Je kunt het fruit ook vervangen door groente voor een hartige galette.
Het deeg wordt deels over de vulling gevouwen, waardoor er geen bakvorm nodig is en het een extra makkelijke taart is.
Er bestaan ook nog Bretonse galettes, dit heeft niets met de standaard galette in taartvorm te maken. Dit zijn hartige crêpes (dunne pannenkoeken) gemaakt van o.a. boekweitmeel, een specialiteit uit Bretagne, Frankrijk.
Welke vulling voor een hartige galette?
Behalve rode bieten kun je een hartige galette ook vullen met bijvoorbeeld gebakken paddenstoelen, geroosterde pompoen, gegrilde courgette of andere gegrilde groenten.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.