Goma dare is een Japanse sesamsaus die romig, hartig en vol van smaak is. Heerlijk als dipsaus met groenten, noedels en eigenlijk alles wel!
Goma dare saus maak je met weinig ingrediënten en is een heerlijke combinatie van nootachtig, zout, hartig en umami. Een fantastische saus die je op veel manieren kunt gebruiken: als dipsaus, bij noedels, allerlei soorten groenten en zelfs als dressing voor een salade.
Mocht je sesampasta erg hard zijn is het lastiger te mengen met de andere ingrediënten. De sesampasta is makkelijker glad te mengen zijn als je de dashi (of het water) eerst zult verwarmen.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 09-09-2025, dit recept is voor 4 personen en duurt 10 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 08-10-2025
Meng de sesampasta samen met suiker en meng goed met een kleine garde tot de suiker is opgelost.
Voeg geleidelijk dashi, rijstazijn en sojasaus toe terwijl je blijft mengen tot een gladde saus.
Door het snel toevoegen van het vocht kan de sesampasta namelijk gaan klonteren, en dat wil je juist niet.

Voeg eventueel een beetje extra dashi of water toe wanneer de saus te dik is.
Gebruik de sesamsaus als dipsaus met bijvoorbeeld springrolls of koolrolletjes, serveer met noedels of maak deze dunner om als dressing te gebruiken.
Je kunt deze sesamsaus nu tot wel een week in de koelkast bewaren. Geniet ervan!
Is een goma dare saus vegetarisch?
Nee, maar je kunt de goma dare saus gemakkelijk vegetarisch (en zelfs veganistisch) maken door de dashi te vervangen door water. Dashi is namelijk gemaakt van o.a. gedroogde bonito vlokken, vergelijkbaar met tonijn.
Welke sesampasta voor goma dare?
Voor een traditionele goma dare wordt gebruik gemaakt van Japanse sesampasta, ofwel nerigoma. Maar je kunt deze ook vervangen door tahin, het grootste verschil tussen nerigoma en tahin is de manier van bereiden. Nerigoma wordt gemaakt van geroosterde sesamzaadjes terwijl tahin wordt gemaakt van ongeroosterde (of zeer licht geroosterde) sesamzaadjes.
Er bestaan ook tahin versies waar gebruik wordt gemaakt van geroosterde sesamzaadjes, deze versie zal qua smaak dus dichter bij nerigoma komen.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 0.5 | eetlepel | sesampasta | sesamzaad | 56.80 | 0.65 g | - | 5.15 g | 0.75 g | 2.15 g | 1.25 g | 35.00 mg | 1.15 mg | 90.00 mg | 35.00 mg | 50.00 mg | 56.00 mg | 0.15 mg | 0.50 mg | - | - | - | - | - | 0.03 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | - | 7.00 µg | - | - | - |
| 0.13 | eetlepel | suiker | 7.54 | 1.86 g | 1.86 g | - | - | - | - | - | - | - | 0.04 mg | 0.08 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.25 | eetlepel | sojasaus | soja, gluten | 6.40 | 1.00 g | 1.00 g | 0.01 g | - | 0.58 g | - | 275.00 mg | 0.25 mg | 3.00 mg | - | 25.00 mg | 2.50 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | 0.40 µg | - | - | - |
| 0.13 | eetlepel | rijstazijn | 0.38 | 0.08 g | 0.04 g | - | - | - | - | 0.19 mg | - | 0.08 mg | 0.02 mg | 0.38 mg | 0.15 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.75 | eetlepel | dashi | 0.45 | 0.09 g | - | - | - | 0.03 g | - | 150.00 mg | 0.02 mg | 0.53 mg | 0.22 mg | 2.63 mg | 0.90 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 71.56 | 3.67 g | 2.89 g | 5.16 g | 0.75 g | 2.76 g | 1.25 g | 460.19 mg | 1.42 mg | 93.60 mg | 35.28 mg | 78.08 mg | 59.55 mg | 0.15 mg | 0.50 mg | - | - | - | - | - | 0.03 mg | 0.01 mg | 0.02 mg | - | 7.40 µg | - | - | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.