Gevulde koolrolletjes

(17)

Deze gevulde koolrolletjes met kruidig gehakt en een tomatensaus bomvol smaak zijn een heerlijk bijgerecht. Extra lekker met bijvoorbeeld brood, rijst of pasta.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-03-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 25 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 23-08-2023

Kooktijd 1 uur 25 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Gevulde koolrolletjes

Ingrediënten


  • 8 grote koolbladeren (savooiekool)
  • 500 gram gehakt (half-om-half)
  • 2 uien
  • 4 knoflooktenen
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 rode paprika
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • halve theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kerrie
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • peper en zout naar smaak

Kookgerei nodig


  • grote pan met deksel
  • optioneel: groot vergiet
  • snijplank & koksmes
  • grote bakpan (gietijzer, ovenbestendig)
  • aluminiumfolie

Gevulde koolrolletjes Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 25 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gevulde-koolrolletjes


Voorbereiding – 15 minuten

Je kunt de koolbladeren koken of stomen. Om ze te koken vul je een grote pan met water en breng aan de kook. Om ze te stomen plaats je een laag water in een grote pan en plaats een passend vergiet en deksel bovenop.

Was de koolbladeren en plaats deze in het vergiet of in het kokende water tot ze vrij zacht zijn geworden, maar nog niet te zacht. Dit zal ongeveer 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte van het blad.

Haal de koolbladeren vervolgens uit het water of het vergiet en laat deze goed uitlekken. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de bladeren.

Pel de uien en knoflooktenen en snijd deze fijn. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd deze in kleine blokjes.

De tomatensaus en koolrolletjes maken – 30 minuten

Verhit een scheut olijfolie in een grote bakpan, bij voorkeur gietijzer. Bak de ui en knoflook tot de ui glazig is en bak de paprika nog enkele minuten mee.

Giet een blik tomatenblokjes erbij samen met 2 eetlepels rode wijnazijn en laat de tomatensaus zachtjes indikken. Breng de tomatensaus op smaak met peper en zout.

Meng ondertussen de rest van de ui en knoflook door het gehakt. Breng het gehakt op smaak met een halve theelepel nootmuskaat, 1 theelepel kerrie, 2 theelepels gedroogde tijm, peper en zout.

Gevulde koolrolletjes maken - stap 1
Gevulde koolrolletjes maken - stap 1
Gevulde koolrolletjes maken - stap 2
Gevulde koolrolletjes maken - stap 2

Snijd het dikste stuk van de harde nerf van de koolbladeren weg. Verdeel het gehaktmengsel in 8 gelijke delen en plaats een deel van het gehakt op een koolblad. Vouw de zijkanten over het gehakt en rol het blad dan strak op.

Gevulde koolrolletjes maken - stap 3
Gevulde koolrolletjes maken - stap 3
Gevulde koolrolletjes maken - stap 4
Gevulde koolrolletjes maken - stap 4

Herhaal voor de resterende koolbladeren en gehakt en knijp eventueel nog eens extra in de rolletjes tijdens het rollen om extra water te verwijderen.  

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Gevulde koolrolletjes maken - stap 5
Gevulde koolrolletjes maken - stap 5

De gevulde koolrolletjes afmaken – 40 minuten

Zodra de tomatensaus is ingedikt en op smaak gebracht leg je de koolrolletjes bovenop de saus. Dek af met aluminiumfolie en bak de koolrolletjes eerst 15 minuten met folie in de voorverwarmde oven.

Gevulde koolrolletjes
Gevulde koolrolletjes

Verwijder het aluminiumfolie en bak nog eens 15 minuten, zo kan het eventueel vrijgekomen vocht nog iets verdampen. 

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 09-03-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 25 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 23-08-2023


Waardeer dit recept!
17 stemmen

Gevulde koolrolletjes: Veel gestelde vragen

Welke kool voor koolrolletjes?

Je kunt behalve savooiekool ook Chinese kool, witte of rode kool gebruiken.

Wat is savooiekool?

Savooiekool wordt ook wel savooikool of groene kool genoemd en is één van de oudste soorten kool.

0 reacties op Gevulde koolrolletjes

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.