Savooiekool is een mooiere naam voor groene kool. Een grote kool met een donkergroene kleur en een gebobbeld blad.
Een savooiekool heeft mooi gekrulde blad en wordt ook wel groene kool genoemd. Een kool die je in veel soorten gerechten kunt verwerken.
Savooiekool bestaat voor 90% uit water, waardoor het een caloriearme groente is.
Savooiekool bevat vitamine C en B9, zwavel, kalium en natrium. Daarnaast is de groene kool ook rijk aan vezels en antioxidanten, deze zijn goed voor het darmstelsel.
Het seizoen voor savooiekool in de herfst en winter, van oktober tot april.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X | X | X |
Savooiekool blijft een week vers in de groentelade van de koelkast. Als de groene kool al gewassen is, kun je deze beter in een luchtdichte doos of zak in de groentelade bewaren.
Je kunt de groene kool ook invriezen. Was en snijd de kool in stukken en blancheer de stukken dan kort.
Let op het uiterlijk van de kool, het blad moet mooi groen zijn en zonder beschadigingen. De kern moet strak van vorm zijn.
Een savooiekool weegt rond de 2 kilo, dus als deze te licht is zal de kern niet mooi compact zijn.
Er zijn 2 soorten savooiekool, de groene en de gele savooiekool.
De groene savooiekool is donkergroen met een lichte kern. De bladeren zijn sterk gebobbeld.
De gele savooiekool is lichtgeel van kleur. De krop is veel dichter dan bij de groene kool en het blad is minder sterk gebobbeld.
Voedingswaarde | Per 50 gram savooiekool |
---|---|
Energiewaarde | 18 kcal |
Vet | 0,1 gram |
Voedingsvezels | 2 gram |
Eiwitten | 1,2 gram plantaardig |
Koolhydraten | 2 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Is groene kool hetzelfde als savooiekool?
Ja, groene kool en savooiekool zijn precies hetzelfde.
Is boerenkool hetzelfde als savooiekool?
Nee, boerenkool heeft geen krop en enkel blad terwijl een savooiekool wel een grote krop heeft.
Deze witte bonen stoofpot met kalfsvlees wordt gemaakt met weinig ingrediënten. Heerlijk met tomaat, rozemarijn, tijm en meer. Klaar in iets meer dan een uur.
Een heerlijke combinatie van aardappel, romige kool, kruidig gehakt en kaas in deze savooiekool ovenschotel. Boordevol groenten en kruiden.
Een simpele knolselderij stamppot met extra groenten en knapperige spekjes is de perfecte doordeweekse maaltijd tijdens een koude dag.
Deze gewokte savooiekool met kip is snel klaar en heerlijk met een zelfgemaakte woksaus. Boordevol smaken van sojasaus, gember en een vleugje chili.
Een Feijoada stoofpot kan op verschillende manieren worden bereid. Traditioneel wordt deze geserveerd met sinaasappel, rijst en gekookte kool.
Een heerlijke doordeweekse maaltijd gemaakt in één pan. Deze pittige couscous met gehaktballetjes en pompoen is een echte smaakexplosie.
Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.