Franse citroentaart

(54)

Een citroentaart zoals je die in Parijs, Frankrijk ook kunt kopen. Daar heten ze "tarte au citron". Recept voor 8 personen.

Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake
Franse citroentaart

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 4 eieren
  • 2 eidooiers
  • 300 gram suiker
  • 200 ml slagroom
  • 3 citroenen (rasp + ~200 ml. citroensap)

Ingrediënten voor het zoete deeg

  • 350 gram bloem
  • Snufje zout
  • 150 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 eieren
Franse citroentaart Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Oven
  • Taartvorm (28 cm)
  • Deegroller
  • Vork
  • Bakpapier
  • Blindbakbonen
  • Fijne zeef
  • Huishoudfolie
  • Grote kom
  • Garde
  • Citrusrasp en pers

Bereiding


Kooktijd 1 uur 45 minuten Aantal personen 8 personen Categorie Taart en cake

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/franse-citroentaart


Het zoete deeg voorbereiden -- 50 minuten

Zeef de bloem en het zout. Maak een hoopje van de bloem en spreid uit op het werkblad. Maak een gat in het midden van de bloem en voeg 150 gram boter (op kamertemperatuur) toe. Maak zachter door er met je vinger doorheen te wrijven. 

Voeg 100 gram poedersuiker toe en meng alles goed samen. Voeg de eieren toe zodra de boter en bloem goed door elkaar gemengd zijn, kneed tot een deeg. Pak het deeg in met huishoudfolie en plaats tenminste een half uur lang in de koelkast. 

Rol het deeg uit op een met bloem bestuift werkblad tot een grote cirkel. Vet een taartvorm in met boter en bedek deze met het deeg en snijd het overtollige deeg eraf. Prik gaatjes in het deeg met een vork. Plaats de taartvorm met het deeg 10 minuten lang in de koelkast.

De citroenvulling maken -- 10 minuten

Meng de eieren en de eidooiers samen met de suiker met een garde. Voeg slagroom toe tijdens het mengen, en voeg dan als laatste het citroensap en de citroenrasp toe. Het is niet nodig de slagroom eerst op te kloppen. Het mengsel hoeft niet luchtig te worden.

Citroentaart
Citroentaart

De taartbodem bakken -- 15 minuten

Verwarm de oven voor tot een temperatuur van 190 graden Celsius. Dek de citroentaart bodem af met een stuk bakpapier. Leg er dan de blindbakbonen op. Bak de taartbodem 10 minuten lang in de oven, haal dan de blindbakbonen en het bakpapier eraf, en bak 3 - 5 minuten of totdat het deeg gaar is.

De citroentaart bakken -- 40 minuten

Haal de taartbodem uit de oven en stel de temperatuur van de oven in op 150 graden Celsius. 

Giet de citroenvulling voorzichtig op de taartbodem. Bak 35 tot 40 minuten lang op 150 graden Celsius, tot de vulling gestold is. Laat de citroentaart volledig afkoelen na het bakken. Bestrooi eventueel met poedersuiker en geniet ervan!


Wat vind jij van dit recept?
54 stemmen

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Volgend recept →
Gestoofde rode kool

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!