Deze Italiaanse focaccia met ansjovis is een heerlijk luchtig brood met een knapperige buitenkant. Vol van smaak, makkelijk om te maken en heerlijk bij soep of een salade.
Ansjovis zijn heerlijke smaakvolle visjes die een beetje zoutig zijn, dit komt omdat ansjovis meestal in zout worden ingelegd worden. De zoute en ziltige smaak van ansjovis past goed bij een zachte en luchtige focaccia.
Door de zoute smaak van ansjovis strooi je het beste geen extra zout over het brood, dit wordt namelijk meestal wel gedaan met grof zeezout of maldon zout.
Een focaccia wordt extra luchtig doordat er in verhouding veel water en olie in zit. Het is een Italiaans platbrood wat zijn oorsprong kent in de Italiaanse streek Ligurië, gelegen aan de kust in het noordwesten.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 29-02-2024, dit recept is voor 6 personen en duurt 50 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 09-11-2024
Meng gist, 1 theelepel suiker en 150 ml lauwwarm water en wacht ongeveer 10 minuten tot het mengsel gaat schuimen. Zorg ervoor dat het water niet te heet of te koud is, dat zal de werking van de gist verminderen.
Meng bloem en een snuf zout in de kom van de elektrische mixer. Meng olie van de ansjovis met olijfolie tot je 65 ml hebt bereikt.
Voeg 65 ml olie toe aan het gistmengsel en schenk het mengsel langzaam bij de bloem terwijl je blijft mengen met de deeghaak.
Blijf kneden tot er een deegbal ontstaat en het deeg soepel is geworden. Leg de deegbal in een kom en dek deze af met een vochtige theedoek.
Laat het deeg ongeveer uur rijzen op een warme plek, of tot het deeg verdubbeld is.
Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en druk het deeg met je vingers plat. Verdeel de ansjovis filets over het deeg en laat het deeg nogmaals een half uur rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
Verplaats het deeg naar een bakplaat bekleed met bakpapier en druk eventueel nogmaals platter.
Besprenkel met een beetje olijfolie en bak de focaccia met ansjovis mooi gaar en goudbruin in ongeveer 20 minuten. Eet smakelijk!
Hoe lang kun je focaccia bewaren?
Je kunt focaccia in een afgesloten zak tot wel 3 dagen bewaren. Je kunt deze dan besprenkelen met een beetje water en kort verwarmen in de oven (180 graden Celsius), zo zal hij weer verser worden.
Je kunt een focaccia ook invriezen, dan kun je deze tot wel 3 maanden bewaren.
Kun je focaccia koud eten?
Je kunt focaccia warm of koud eten, warm uit de oven is het brood het lekkerste maar ook koud is dit brood ontzettend smaakvol.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.