Een heerlijke krokante croque monsieur is een perfect lunch gerecht. Extra lekker met bechamelsaus, dubbel kaas en een frisse salade voor erbij.
Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/croque-monsieur
Smelt 15 gram boter in een kleine sauspan en roer er dan 15 gram bloem bij om een roux te maken. Laat dit kort garen om de bloemsmaak te verwijderen en schenk dan geleidelijk de melk erbij terwijl je roert met een garde om klontjes te voorkomen.
Laat de béchamelsaus indikken en breng op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Verwarm een grillpan op hoog vuur. Snijd het brood in 8 plakken en besmeer beide kanten met een beetje boter. Grill het brood aan beide kanten tot deze een beetje krokant is geworden.
Besmeer de helft van de sneetjes brood met een dun laagje bechamelsaus en leg deze op een ovenvaste schaal. Beleg de sneetjes dan met een plak ham en 2 plakken kaas per snee.
Leg een snee brood bovenop en verdeel hier een flinke lepel béchamelsaus over. Gebruik niet té veel saus, dan zal de tosti te nat en zacht worden. Maak af met een kleine handvol geraspte Gruyère kaas en bak de tosti's dan in de oven mooi goudbruin in ongeveer 10 minuten.
De exacte baktijd is o.a. afhankelijk van de oven. Serveer direct met bijvoorbeeld een handvol gemengde salade met een simpele vinaigrette. Eet smakelijk!
Welke kaas voor een croque monsieur?
Voor een echte croque monsieur wordt er meestal gebruik gemaakt van emmentaler, gruyère en/of comté.
Wat is het verschil tussen een croque monsieur en een croque madame?
Een croque monsieur is een tosti met béchamelsaus. Een croque madame is een tosti met een spiegelei bovenop.
Er bestaat ook een croque mademoiselle, dit is een lichtere versie van een tosti met smeerkaas, komkommer, ham en salade.
Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.
Profiel aanmakenJe proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.