Een courgette cake met amandel en citroen is heerlijk smeuïg en fris met een heerlijke glazuur. Ook zonder glazuur is deze courgette cake erg lekker en makkelijk te maken.
Groente verwerken in een baksel wordt steeds vaker gedaan, een courgette cake is makkelijk om te maken en door de courgette wordt de cake extra smeuïg.
Courgette in combinatie met chocolade is bijvoorbeeld ook een top combinatie. Ook rode biet in een cake, brownie of pannenkoek is een aanrader, met of zonder chocolade.
Het amandelmeel is een must in deze courgette cake. Het amandelmeel volledig vervangen door patentbloem heb ik geprobeerd, de cake met amandelmeel heeft naar mijn idee een betere textuur.
Ik heb de courgette cake ook gemaakt in een standaard cakeblik i.p.v. in een springvorm, hierdoor is de cake minstens dubbel zo hoog. De courgette cake vond ik persoonlijk beter in een ronde springvorm, omdat deze dan luchtiger is.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 28-08-2023, dit recept is voor 8 personen en duurt 1 uur.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Was de courgette, verwijder de uiteindes en rasp de courgette fijn. Plaats de geraspte courgette in een vergiet en bestrooi met zout.
Zout zal het vocht uit de courgette onttrekken, laat deze ongeveer een kwartier in het vergiet staan.
Verwarm ondertussen de oven voor tot 180 graden Celsius en vet een springvorm in met boter. Bekleed de bodem eventueel met bakpapier. Rooster ondertussen het amandelschaafsel enkele minuten in een droge bakpan.
Knijp dan zoveel mogelijk vocht uit de courgette, weeg de uitgeknepen courgette en gebruik 200 gram uitgeknepen courgette rasp.
Meng 4 eieren samen met 75 gram suiker tot deze luchtig zijn. Voeg de rasp van een citroen en het sap van een halve citroen toe samen met 50 gram kwark en de uitknepen courgette.
Voeg 150 gram amandelmeel samen met 50 gram bloem toe en meng tot een glad beslag.
Verdeel het beslag evenredig in de springvorm en bak de gare goudbruin en gaar in ongeveer 30 minuten. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven en dikte van de cake.
Controleer met een houten prikker, wanneer deze er schoon uitkomt is de cake gaar. Laat de cake volledig afkoelen en maak ondertussen het glazuur.
Meng hiervoor 80 gram poedersuiker samen met 1 eetlepel citroensap. Verdeel het glazuur over de cake en maak af met het amandelschaafsel. Geniet ervan!
Waarom courgette in een cake?
Geraspte courgette geeft de cake een extra smeuïge textuur, daarnaast is het ook nog eens gezond omdat courgette vezels, vitamine C en kalium die zorgen voor een gezond darmstelsel.
Proef je de courgette in een courgette cake?
Na het bakken zul je de courgette niet meer proeven en geeft deze vooral een smeuïge textuur aan de cake.
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.