Een Christoffeltaart is een heerlijke chocolade-meringue taart uit de regio Roermond. Extra lekker met kersen, maar zonder ook erg lekker. Te maken met weinig ingrediënten.
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/christoffeltaart
Begin met het maken van de meringues. Teken 3 grote rondjes van ongeveer 26 cm op bakpapier en draai het bakpapier vervolgens om.
Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius.
Ontvet de kom en garde van de elektrische mixer met een paar druppels citroensap en keukenpapier en klop het eiwit tot deze stijve pieken heeft. Voeg dan geleidelijk 300 gram suiker toe en mix tot het eiwit mooi glad is geworden.
Je kunt controleren of het eiwit goed is door een beetje eiwit tussen je vingers te wrijven, als de suiker grotendeels is opgelost is het eiwit goed. Verdeel het eiwit dan in 3 delen en maak ronde plakken en strijk de bovenkant zo vlak en plat mogelijk.
Bak de meringues in ongeveer 2 uur tot ze helemaal krokant zijn geworden. Zet de oven uit en laat ze nog een uur drogen in de oven. Laat de meringues vervolgens helemaal afkoelen.
Smelt ondertussen 100 gram melk chocolade en 200 gram pure chocolade, dit kun je het beste bain-marie doen. Verwarm hiervoor een laag water in een pan en plaats hierop een kom. Breek de chocolade in de kom en door de stoom van het water zal de chocolade langzaam smelten.
Laat de chocolade een beetje afkoelen en klop ondertussen de slagroom samen met 2 eetlepels suiker vrij stijf, maar niet te stijf. Roer de gesmolten chocolade door de slagroom en zet in de koelkast.
Haal de meringues van het bakpapier en verdeel een laag chocolade room over de onderste meringue. Verdeel hier een handvol kersen over en plaats de tweede meringue bovenop.
Verdeel hier wederom een laag chocolade room over en plaats de laatste meringue bovenop. Verdeel de resterende chocolade room over de boven- en zijkant van de taart.
Maak eventueel zelf chocolade schaafsels door met een klein mesje over een reep chocolade te gaan. Verdeel een flinke laag chocolade schaafsels over de boven- en zijkant.
Voor een traditionele Chirstoffeltaart plaats je deze in de vriezer, een uur voor het serveren haal je deze uit de vriezer. Dit is niet perse noodzakelijk. Geniet ervan!
Wat vind jij van dit recept?
Hoe eet je een Christoffeltaart?
Voor een traditionele Chirstoffeltaart plaats je deze in de vriezer, een uur voor het serveren haal je deze uit de vriezer. Het is namelijk een combinatie van een meringuetaart en een ijstaart.
Waar komt de Christoffeltaart vandaan?
Een Christoffeltaart komt uit de regio Roermond, een echte klassieke Limburgse taart dus.
Kan ik de kersen weglaten voor een Christoffeltaart?
De kersen zijn optioneel, maar wat mij betreft horen ze er wel echt bij.
Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.
Profiel aanmakenJe proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.