Ohmydish.nl


Chalupas met kip

Een chalupa is een heerlijke Mexicaanse tortilla, makkelijk zelf te maken en deze wordt gefrituurd voor extra smaak. Deze chalupas met kip en kruiden zijn mega lekker!

50 minuten 4 personen Hoofdgerechten
Chalupas met kip

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 375 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • ½e theelepel fijn zout
  • 2 eetlepels roomboter
  • 250 ml volle melk
  • zonnebloem- of andere neutrale olie

Ingrediënten vulling

  • 2 grote kipfilets
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • ½e theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel zout
  • ¼e ijsbergsla
  • 3 tomaten
  • flinke handvol cheddar kaas
  • optioneel: crème fraîche of knoflooksaus
Chalupas met kip ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • snijplank & koksmes
  • optioneel: kaasrasp
  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • kleine sauspan of magnetron
  • deegroller
  • brede pan
  • tang
  • bord bekleed met keukenpapier
  • schone theedoek
  • middelgrote bakpan
  • houten lepel
  • middelgrote pan
  • 2 vorken

Bereiden


50 minuten 4 personen Hoofdgerechten

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/chalupas-met-kip


Voorbereiding – 30 minuten

Vul een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Verwijder overtollig vet en spieren van de kipfilets en kook deze gaar in 20 minuten in het kokende water.

Snijd ondertussen de ijsbergsla vrij fijn en snijd de tomaten in kleine blokjes. Rasp eventueel de cheddar kaas en zet de toppings opzij.

Meng bloem, bakpoeder en zout. Smelt de boter in een kleine sauspan of magnetron. Meng ondertussen de melk geleidelijk bij het bloemmengsel terwijl je kneed. Je kunt dit deeg met de hand kneden of gebruik een elektrische mixer.

Voeg dan de gesmolten boter toe en kneed het deeg goed. Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en rol elk deel uit tot een rondje, net zoals een tortilla. Plaats ze dan direct onder een schone theedoek om te voorkomen dat ze gaan uitdrogen.

Gebruik 2 vorken om de gekookte kip in stukjes te verdelen, zet de ‘pulled chicken’ dan opzij.

Chalupas met kip
Chalupas met kip

Chalupas met kip afmaken – 20 minuten

Verhit een flinke laag zonnebloem- of andere neutrale olie in een brede pan. Plaats het uitgerolde deeg voorzichtig in de olie en bak aan beide kanten mooi goudbruin. Vouw de chalupa dubbel zodra deze bijna klaar is. 

Verplaats deze dan naar een bord met keukenpapier om overtollige olie op te vangen. Herhaal voor het resterende deeg en plaats de gefrituurde chalupas onder een schone theedoek zodat ze warm blijven.

Chalupas frituren
Chalupas frituren

Verhit een scheutje olie in een bakpan en bak de ‘pulled chicken’ enkele minuten samen met alle kruiden.

Schep de kip in de chalupas en maak af met ijsbergsla, tomaten, cheddar en eventueel knoflooksaus of crème fraîche. Serveer direct, smakelijk!

Chalupas met kip: veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een chalupa en een tortilla?

Een tortilla is zacht en dun terwijl een chalupa dikker en gefrituurd is. Een chalupa heeft de vorm van een boot, terwijl een tortilla plat is.

Wat betekent chalupa?

Chalupa is een gefrituurde tortilla in de vorm van een boot. Chalupa betekent namelijk ‘kleine lichte boot’ of ‘kano’ in het Spaans en Latijns Amerikaans.

Wat vind jij van dit recept?
9 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Gestoofde sukadelappen
Volgend recept →
Rucolasoep

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.