Bloemkoolschotel met gehakt

(31)

Een heerlijke bloemkoolschotel met gehakt en een smeuïge laag aardappelpuree. Een ideale doordeweekse maaltijd tijdens koudere dagen.

Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten
Bloemkoolschotel met gehakt

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 1 bloemkool
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • scheut melk
  • boter
  • olijfolie
  • 1 eetlepel kerrie
  • peper en zout naar smaak
  • handvol geraspte kaas
Bloemkoolschotel met gehakt Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • grote pan
  • dunschiller
  • snijplank & koksmes
  • middelgrote pan
  • oven
  • grote ovenschaal
  • houten lepel
  • vergiet
  • fijne zeef & grote lepel of aardappelstamper

Bereiding


Kooktijd 1 uur Aantal personen 4 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/bloemkoolschotel-met-gehakt


Voorbereiding – 20 minuten

Vul een grote pan met water en zout en breng aan de kook. 

Schil de aardappels en snijd deze in stukken, kook deze in een middelgrote pan tot deze gaar zijn. Verdeel ondertussen de bloemkool in roosjes en kook deze in de grote pan met kokend water tot de bloemkool beetgaar is.

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Bloemkoolschotel met gehakt
Bloemkoolschotel met gehakt

De bloemkoolschotel met gehakt afmaken – 40 minuten

Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een grote bakpan en fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. Voeg het gehakt toe en bak deze enkele minuten.

Bak de tomatenpuree nog even mee om deze te ontzuren en breng op smaak met ketjap, peper en zout. Verdeel het gehakt over de bodem van de ovenschaal.

Giet de bloemkoolroosjes af zodra deze beetgaar zijn en verdeel deze over het gehakt.

Giet de aardappelen af en maak er puree van, dit kun je met een aardappelstamper of druk ze door een fijne zeef voor een gladde puree. Voeg een klont boter en een scheut melk toe tot de aardappelpuree smeuïg is. 

Breng de puree op smaak met peper, zout en een eetlepel kerrie. Verdeel de aardappelpuree over de bloemkool en maak af met een handvol geraspte kaas.

Bak de bloemkoolschotel mooi goudbruin in ongeveer een half uur.

Wat vind jij van dit recept?

31 stemmen

Bloemkoolschotel met gehakt: Veel gestelde vragen

Welke ketjap kan ik het beste gebruiken?

Je kunt voor deze bloemkoolschotel ketjap manis of ketjap medja gebruiken, alle zoete soorten ketjap kun je voor dit recept gebruiken.

Hoe wordt aardappelpuree geel van kleur?

Voor deze ovenschotel heb ik kerrie gebruikt, dit geeft direct een heerlijke smaak. Je kunt eventueel ook kurkuma gebruiken.

Gratis profiel aanmaken op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.