Blauwe bessentaart

(13)

Een frisse blauwe bessentaart met yoghurt, vanille en meer. Een heerlijke taart voor de feestdagen, of zonder de sterren voor elke andere gelegenheid. Laat een reactie achter

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 04-12-2021, dit recept is voor 12 personen en duurt 1 uur 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 16-11-2022

Kooktijd 1 uur 20 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake Calorieën 245 calorieën p.p.
Blauwe bessentaart

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 300 gram bloem
  • snuf zout
  • 80 gram suiker
  • 125 gram koude roomboter
  • 1 groot ei

Ingrediënten vulling

  • 450 gram blauwe bessen (vers of diepvries)
  • 375 gram Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 3 grote eieren
  • 100 gram suiker
Blauwe bessentaart Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • huishoudfolie
  • oven
  • taartvorm
  • siliconen keukenkwast
  • deegroller
  • optioneel: stervormige koekjes uitstekers
  • middelgrote kom
  • garde

Bereiding


Kooktijd 1 uur 20 minuten Aantal personen 12 personen Categorie Taart en cake Calorieën 245 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/blauwe-bessentaart


Voorbereiding – 20 minuten + wachttijd

Begin met het maken van de taartbodem. Meng bloem, een snuf zout en 80 gram suiker. Snijd de koude boter in blokjes en voeg deze 1 voor 1 toe aan het bloemmengsel.

Het deeg zal er kruimelig uitzien. Voeg 1 ei toe en blijf kneden tot het een deegbal is geworden. Pak de deegbal in met folie en laat ongeveer een uur rusten in de koelkast. Als het deeg koud is kun je deze namelijk makkelijker uitrollen.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en vet een taartvorm in met boter.

Bestuif je aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit. Bekleed de taartvorm met het deeg en druk het goed aan met je handen.

Het deeg is erg zacht, dus als het is gaan scheuren kun je dit makkelijk met je vingers weer aandrukken in de vorm. Het deeg dat je overhoudt kun je gebruiken voor de sterren.

Blauwe bessentaart
Blauwe bessentaart

Blauwe bessentaart afmaken – 1 uur + wachttijd

Meng de eieren samen met suiker, yoghurt en vanille extract tot een glad mengsel. Roer er dan de blauwe bessen door en schenk dit op de taartbodem. 

Steek eventueel sterren uit het resterende deeg en leg deze voorzichtig bovenop de vulling. 

Plaats de blauwe bessentaart voorzichtig in de oven en bak deze ongeveer 45 minuten. De taart is gaar als de vulling stevig is geworden en het deeg mooi goudbruin is geworden.

De vulling stijft nog ietsjes op in de koelkast, maar zorg er wel voor dat deze niet meer vloeibaar is na het bakken. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven. 

Laat de blauwe bessentaart volledig afkoelen, bestuif eventueel met een beetje poedersuiker. Geniet ervan!


Waardeer dit recept!
13 stemmen

Blauwe bessentaart: Veel gestelde vragen

Welke blauwe bessen kan ik het beste gebruiken?

Je kunt voor deze blauwe bessentaart (goedkope) diepvries bessen gebruiken, maar verse blauwe bessen kan ook.

Kan ik gewone yoghurt gebruiken?

Je kunt eventueel gewone naturel yoghurt gebruiken, voeg dan wel een extra ei toe want Griekse yoghurt is een stuk dikker.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.