Ohmydish.nl


Blauwe bessentaart

(8)

Een frisse blauwe bessentaart met yoghurt, vanille en meer. Een heerlijke taart voor de feestdagen, of zonder de sterren voor elke andere gelegenheid.

1 uur 20 minuten 12 personen Taart en cake
Blauwe bessentaart

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 300 gram bloem
  • snuf zout
  • 80 gram suiker
  • 125 gram koude roomboter
  • 1 groot ei

Ingrediënten vulling

  • 450 gram blauwe bessen (vers of diepvries)
  • 375 gram Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 3 grote eieren
  • 100 gram suiker
Blauwe bessentaart ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • elektrische mixer of kneed het deeg met de hand
  • huishoudfolie
  • oven
  • taartvorm
  • siliconen keukenkwast
  • deegroller
  • optioneel: stervormige koekjes uitstekers
  • middelgrote kom
  • garde

Bereiden


1 uur 20 minuten 12 personen Taart en cake

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/blauwe-bessentaart


Voorbereiding – 20 minuten + wachttijd

Begin met het maken van de taartbodem. Meng bloem, een snuf zout en 80 gram suiker. Snijd de koude boter in blokjes en voeg deze 1 voor 1 toe aan het bloemmengsel.

Het deeg zal er kruimelig uitzien. Voeg 1 ei toe en blijf kneden tot het een deegbal is geworden. Pak de deegbal in met folie en laat ongeveer een uur rusten in de koelkast. Als het deeg koud is kun je deze namelijk makkelijker uitrollen.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en vet een taartvorm in met boter.

Bestuif je aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg uit. Bekleed de taartvorm met het deeg en druk het goed aan met je handen.

Het deeg is erg zacht, dus als het is gaan scheuren kun je dit makkelijk met je vingers weer aandrukken in de vorm. Het deeg dat je overhoudt kun je gebruiken voor de sterren.

Blauwe bessentaart
Blauwe bessentaart

Blauwe bessentaart afmaken – 1 uur + wachttijd

Meng de eieren samen met suiker, yoghurt en vanille extract tot een glad mengsel. Roer er dan de blauwe bessen door en schenk dit op de taartbodem. 

Steek eventueel sterren uit het resterende deeg en leg deze voorzichtig bovenop de vulling. 

Plaats de blauwe bessentaart voorzichtig in de oven en bak deze ongeveer 45 minuten. De taart is gaar als de vulling stevig is geworden en het deeg mooi goudbruin is geworden.

De vulling stijft nog ietsjes op in de koelkast, maar zorg er wel voor dat deze niet meer vloeibaar is na het bakken. De exacte baktijd is afhankelijk van de oven. 

Laat de blauwe bessentaart volledig afkoelen, bestuif eventueel met een beetje poedersuiker. Geniet ervan!

Blauwe bessentaart: veelgestelde vragen

Welke blauwe bessen kan ik het beste gebruiken?

Je kunt voor deze blauwe bessentaart (goedkope) diepvries bessen gebruiken, maar verse blauwe bessen kan ook.

Kan ik gewone yoghurt gebruiken?

Je kunt eventueel gewone naturel yoghurt gebruiken, voeg dan wel een extra ei toe want Griekse yoghurt is een stuk dikker.

Wat vind jij van dit recept?
8 stemmen

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenu’s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Daging Roedjak
Volgend recept →
Strammer max

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.