Arancello maken

(42)

Deze heerlijke zachte en zoete arancello is een Italiaanse sinaasappellikeur. Arancello maken doe je met maar een aantal ingrediënten! Laat een reactie achter

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 18-11-2021, dit recept is voor 16 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 21-08-2023

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 16 personen Categorie Drankjes Calorieën 70 calorieën p.p.
Arancello maken

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 16 biologische sinaasappels
  • 1 liter 95% alcohol
  • 800 gram kristalsuiker
  • 1.4 liter water
Arancello maken Ingrediënten
↑ Klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 2 grote weckpotten
  • Maatbeker
  • Dunschiller
  • Pannetje
  • Zeef
  • Grote kom

Bereiding


Kooktijd 20 minuten Aantal personen 16 personen Categorie Drankjes Calorieën 70 calorieën p.p.

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/arancello-maken


Voorbereiding – 10 minuten

Maak gebruik van biologische sinaasappels zonder waxlaag. Meestal zit er bij niet-biologische sinaasappels een dunne waxlaag om het fruit te beschermen.

Je kunt ook niet-biologische sinaasappels in een bakje met tamelijk heet water leggen, op deze manier kun je de wax laag er met je vingers afhalen.

Maak een weckpot goed schoon en vul deze met 1 liter 95% of 96% alcohol. Gebruik een dunschiller om de schil van de sinaasappels af te halen.

Tip: Probeer zo min mogelijk wit (vruchtvlees) mee te nemen. Veel wit vruchtvlees kan namelijk voor een bittere nasmaak zorgen!

Zodra je alle sinaasappelschillen in de weckpot met de alcohol hebt toegevoegd doe je de deksel erop. Schud (voorzichtig) een keer goed door en zet de weckpot in een donkere ruimte of plek.

Laat de sinaasappelschillen voor tenminste 3 weken in de weckpot zitten. Stel bijvoorbeeld een herinnering in op je telefoon of schrijf het op de kalender. Ga dan verder met de volgende stap.

Arancello maken
Arancello maken

De arancello afmaken – 10 minuten

Je kunt de sinaasappelschillen na 3 weken uit de weckpot halen. Let op: verwijder de schillen niet met je handen. Gebruik een vergiet en zeef de schillen eruit in een grote kom.

Kleur van de arancello na het zeven
Kleur van de arancello na het zeven

Vul nu een pan met 1.4 liter water en verwarm deze. Voeg al roerend 800 gram kristalsuiker toe, totdat deze opgelost is. Het suikerwater hoef je niet heel erg heet te laten worden, of zelfs te laten koken.

Zodra alle suiker opgelost is laat je het suikerwater afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur. Zet nu ook alvast de tweede (schone) weckpot klaar. 

Voeg 0.5 liter alcohol met sinaasappel toe per weckpot. Giet er dan ook 700 milliliter suikerwater aan toe zodra deze genoeg afgekoeld is. Roer goed door elkaar heen, herhaal deze stap voor de tweede weckpot.

Doe de deksels op de weckpotten en bewaar deze nogmaals 3 tot 4 weken in een koele en donkere plek. Schud af en toe een keer goed door.

Kleur van de arancello na 3 weken
Kleur van de arancello na 3 weken

Je kunt de arancello bewaren en gebruiken vanuit de weckpotten. Het handigste is om deze in een lange en smalle fles te gieten.

Leg de flessen arancello in de vriezer en serveer in een leuk klein glaasje zoals een shotglas, proost!

Bekijk ook eens het recept voor zelfgemaakte limoncello.


Waardeer dit recept!
42 stemmen

Arancello maken: Veel gestelde vragen

Wat is de samenstelling voor zelfgemaakte arancello?

De verhoudingen zijn: 500 milliliter 95% alcohol op 700 milliliter water en 400 gram kristalsuiker.

Is er een alternatief voor 95% alcohol?

Behalve deze sterke alcohol kun je ook vodka (met een zo hoog mogelijk alcoholpercentage) van goede kwaliteit gebruiken.

Wat is de totale hoeveelheid alcohol van de arancello?

Doordat het verdunt wordt met suikerwater houdt je uiteindelijk een drankje van tussen de 35 en 40% alcohol over. Dit is sterk genoeg om niet te kunnen bevriezen in de vriezer!

Waar zijn flessen met 95 of 96% alcohol te koop?

Deze zijn normaal gesproken niet te koop in de supermarkt, meestal kun je deze bij onder andere Makro, Hanos en Sligro vinden. Let er wel op dat je geen gedenatureerde alcohol koopt, koop wel alcohol dat geschikt is voor consumptie.

Je kunt deze flessen met zeer sterke alcohol ook via online webwinkels kopen, hiervoor kun je het beste Google gebruiken.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.