Kookgids - Wortel

Kookgids - Wortel

De wortel is er in vele soorten, maten en kleuren. Wat kun je er allemaal mee en hoe bewaar je wortels het beste?


De wortel zoals we hem nu kennen, met zijn prachtige oranje kleur, is tot stand gekomen door kruisingen. De eerste wortels waren namelijk wit, maar deze worden nu gezien als 'vergeten groenten'. Net zoals de gele en paarse wortels.

De wortel is een veelzijdige groente, makkelijk zelf te telen en overal verkrijgbaar. Het bestaat uit een vlezige eetbare wortel en flexibele bladeren die een aromatische geur hebben. 

Het gemiddelde gewicht van een wortel is 125 gram. Deze plant wordt sinds de 16e eeuw in Europa gekweekt.

De gezondheidsvoordelen van wortelen

De wortel heeft ontzettend veel voordelen voor ons lichaam. De wortel is caloriearm, met slechts 30 calorieën per 100 gram. 

Wortels bevatten veel kalium, calcium, magnesium en ijzer die het mogelijk maken om het risico op kanker te beperken. Wortel helpt ook het risico op hart- en vaatziekten te verminderen en slechte cholesterol te bestrijden. Het is namelijk bijzonder rijk aan oplosbare vezels die het mogelijk maken de opname van vetten te reguleren. 

Ten slotte is de wortel dankzij het bètacaroteen dat het bevat uitstekend geschikt voor onze huid. Het geeft ons niet alleen een mooie gouden teint, maar het beschermt ons ook tegen zonnebrand.

Wanneer is wortel verkrijgbaar?

Wortels zijn het hele jaar door verkrijgbaar maar het piekseizoen loopt van augustus tot maart.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXXXXXXXX

Hoe kun je wortel het beste bewaren?

Er zijn verschillende methoden om wortelen te bewaren. In de groentela van de koelkast zijn wortelen zonder blad ongeveer een week houdbaar. Koop je wortelen met blad, ofwel bospenen, dan is het beter om de bladeren te verwijderen om de wortelen langer te bewaren.

Je kunt de wortels ook in een houten kistje gevuld met droog zand doen en op een koele, droge en donkere plek (liefst in een kelder) bewaren.

Wortels kun je ook heel goed invriezen. Schil ze, snijd ze in plakjes en blancheer een paar minuten in een pan met kokend water. Giet ze af en doe ze in diepvrieszakjes. Je kunt ze maximaal een jaar in de vriezer bewaren.

Hoe kies je de juiste wortel?

Controleer de kleur om goede wortels te kiezen. Ze moeten een heldere en glanzende tint hebben. In het geval van wortelen met blad/loof moeten de bladeren groen zijn en niet te zacht aanvoelen.

Wortel soorten

Er worden over de hele wereld meer dan 500 soorten wortelen verbouwd.

VoedingswaardePer 100 gram rauwe wortel
Energiewaarde33 kcal
Vet0,3 gram
Voedingsvezels2,9 gram
Eiwitten1 gram plantaardig
Koolhydraten5,3 gram
Natrium/zout0,029 gram natrium
0,073 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Wortel: Veel gestelde vragen

Hoe lang wortels koken?

Hoe lang wortelen moeten koken is allereerst afhankelijk hoe groot ze zijn. Meestal zijn ze na ongeveer 10 minuten beetgaar.

Hoe bereid je wortel?

Er zijn veel manieren om wortelen te bereiden. Wortels kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten. Als je ze rauw eet, hoef je ze alleen maar in een salade te raspen. Je kunt ze dan mengen met andere groenten, maar enkel met een vinaigrette is geraspte wortel ook al een aanrader. 

Wortels kun je koken, stomen, bakken, roosteren in de oven, wokken en zelfs frituren om er krokante chips van te maken.

Waarom zijn wortels oranje?

In de zestiende eeuw kwam Nederland in opstand tegen de Spanje. Deze opstand werd geleid door Willem van Oranje. Deze oorlog duurde zo'n 80 jaar en in 1648 kwamen de Oranjes aan de macht.

In die tijd was de adel het belangrijkste in het land, dus keek men naar de familie van Oranje. Frederik Hendrik, de zoon van Willem, en zijn vrouw Amalia van Solms, zorgden dat het hele land oranje zou kleuren. Dit zou goede PR zijn voor de van Oranje familie.

Zo kleurden ze hun kastelen oranje en plaatsten ze sinaasappelbomen in de paleistuinen. Sinaasappels waren in die tijd duur, dus aangezien Nederland de grootste verbouwer van wortels was werden er enkel nog oranje wortels geteeld.

Lekkere recepten met wortel


Choucroute garnie - gegarneerde zuurkool

Choucroute garnie - gegarneerde zuurkool

Choucroute garnie is een Frans eenpansgerecht met zuurkool, varkensvlees en witte wijn. Geserveerd met mosterd en klaar in minder dan een uur.

Italiaans stoofvlees

Italiaans stoofvlees

Heerlijk langzaam gegaard Italiaans stoofvlees met rode wijn, tijm, laurier en rozemarijn. Serveer met gekookte pasta en een knapperige salade.

Wok met kip en witte kool

Wok met kip en witte kool

Deze wok met kip en witte kool is een makkelijke doordeweekse maaltijd. Extra lekker met pinda's en te serveren met rijst of noedels.

Wortelsoep met geitenkaas

Wortelsoep met geitenkaas

Een simpele wortelsoep met geitenkaas heeft een warme smaak van een vleugje kruidnagel. Een heerlijke basissoep waarmee je kunt variëren met bijv. appel, spekjes of nootjes.

Poké bowl met zalm en avocado

Poké bowl met zalm en avocado

Maak zelf heel makkelijk deze lekkere poké bowl met zalm en avocado, geserveerd met zelfgemaakte wasabi mayonaise!

Lamskarbonade met hasselback aardappelen

Lamskarbonade met hasselback aardappelen

Heerlijke lamskarbonade met hasselback aardappelen en zachte groenten. Dit gerecht is klaar in 45 minuten, recept voor 2 personen.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.