Een Hollandse bruine bonenschotel is comfort food dat vullend is en bomvol smaakvolle ingrediënten zit zoals gehakt, aardappelen en spekjes.
Een simpele en stevige Hollandse bruine bonenschotel is niet moeilijk om te maken en is een heerlijk eenpansgerecht voor een koude dag. Perfect voor als je op zoek bent naar een makkelijke maaltijd voor een grotere groep.
Je kunt het beste bruine bonen uit pot gebruiken, maar mocht je liever gedroogde bruine bonen gebruiken dien je deze eerst een nacht te wellen in koud water en vervolgens te koken in een pan met ruim kokend water (zonder zout).
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 16-09-2025, dit recept is voor 6 personen en duurt 50 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 24-11-2025
Pel de uien en snijd deze fijn.
Schil de wortelen en snijd deze in dunne plakjes. Schil de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes.

Verhit een grote braadpan op hoog vuur en bak hierin de spekjes ongeveer 2 minuten lang.
Voeg een klontje boter toe en bak de ui nog enkele minuten mee tot ze glazig zijn geworden.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Bak de plakjes wortel nog ongeveer 2 minuten mee en voeg dan de blokjes aardappel samen met 2 blokjes runderbouillon, een halve liter water en 2 eetlepels mosterd toe.
Plaats de deksel op de pan en zet het vuur middelhoog. Laat de wortel en aardappel beetgaar worden in ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de grootte van de blokjes en plakjes.
Laat de bruine bonen uitlekken en voeg deze toe aan de braadpan.
Haal de deksel van de pan zodra de wortel en aardappel gaar zijn en laat de bonenschotel zonder deksel indikken tot het meeste vocht is verdampt.
Breng op smaak met peper, zout en eventueel meer mosterd. Garneer eventueel met verse peterselie, eet smakelijk!
Welke mosterd kun je het beste gebruiken?
Je kunt verschillende soorten mosterd gebruiken, afhankelijk of je van iets scherper of milder houdt.
Daarnaast kun je kiezen voor zowel een gladde mosterd als een grove mosterd, beide zijn erg lekker in een bruine bonenschotel.
Hoe lang kun je een bonenschotel bewaren?
Je kunt deze bruine bonenschotel tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren of tot wel 3 maanden in de vriezer.
Per 1 persoonsportie / stuk:
| Hoeveelheid | Ingrediënt | Allergenen | Kcal | Koolhydraten | Koolhydraten waarvan suikers | Vet | Vet waarvan verzadigd | Eiwit | Vezels | Natrium | Ijzer | Calcium | Magnesium | Kalium | Fosfor | Koper | Zink | Jodium | Seleen | Vitamine C | Vitamine D | Vitamine A | Vitamine B1 | Vitamine B2 | Vitamine B6 | Vitamine B12 | Vitamine B11 | Vitamine E | Vitamine K | Vitamine K1 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 83.33 | gram | gehakt | 174.17 | 0.67 g | - | 12.17 g | 6.17 g | 15.92 g | - | 58.33 mg | 0.33 mg | 8.33 mg | 16.67 mg | 250.00 mg | 150.00 mg | - | 4.00 mg | - | - | 16.67 mg | - | - | 0.02 mg | 0.06 mg | 0.14 mg | - | - | - | - | - | |
| 33.33 | gram | spekjes | 166.67 | - | - | 13.33 g | 5.00 g | 8.33 g | - | 666.67 mg | 0.50 mg | 6.67 mg | 6.67 mg | 100.00 mg | 66.67 mg | 0.03 mg | 0.33 mg | - | 5.00 µg | - | - | 16.67 mg | 0.10 mg | 0.13 mg | 0.17 mg | 0.50 µg | 3.33 µg | 0.33 mg | 0.33 µg | - | |
| 83.33 | gram | bruine bonen | 91.67 | 15.08 g | - | 0.58 g | 0.08 g | 6.33 g | 7.42 g | 0.83 mg | 1.67 mg | 29.17 mg | 16.67 mg | 375.00 mg | 125.00 mg | 0.25 mg | 0.83 mg | - | - | 0.83 mg | - | - | - | - | - | - | 33.33 µg | - | - | - | |
| 116.67 | gram | vastkokende aardappelen | 95.67 | 19.83 g | - | 0.12 g | - | 2.33 g | 2.92 g | 3.50 mg | 0.58 mg | 10.50 mg | 23.33 mg | 513.33 mg | 58.33 mg | 0.12 mg | 0.35 mg | - | - | 9.33 mg | - | - | 0.09 mg | 0.06 mg | 0.29 mg | - | 10.50 µg | - | - | - | |
| 0.33 | uien | 15.00 | 2.54 g | 2.54 g | 0.08 g | 0.04 g | 0.50 g | 1.04 g | 3.75 mg | 0.21 mg | 12.50 mg | 4.17 mg | 72.92 mg | 17.50 mg | 0.03 mg | 0.33 mg | - | - | 2.71 mg | - | - | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.05 mg | - | 4.17 µg | - | - | - | ||
| 66.67 | gram | wortelen | 18.00 | 3.13 g | 2.93 g | - | - | 0.53 g | 1.93 g | 20.00 mg | 0.20 mg | 20.00 mg | 4.00 mg | 120.00 mg | 26.67 mg | - | 0.07 mg | - | - | 1.33 mg | - | 0.73 mg | 0.02 mg | 0.02 mg | 0.03 mg | - | 10.00 µg | - | - | - | |
| 0.33 | eetlepel | mosterd | mosterd | 5.67 | 0.49 g | - | 0.27 g | 0.07 g | 0.33 g | - | 80.00 mg | 0.12 mg | 5.33 mg | 5.33 mg | 8.67 mg | 4.67 mg | 0.01 mg | 0.07 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 0.33 | blokje | runderbouillon | selderij | 0.20 | - | - | 0.02 g | 0.01 g | 0.02 g | - | 12.33 mg | 0.01 mg | 0.13 mg | 0.02 mg | 0.13 mg | 0.10 mg | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
| 0.08 | liter | water | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | |
| 0.17 | klontje | boter | melk | 14.70 | 0.01 g | 0.01 g | 1.65 g | 1.08 g | 0.01 g | - | 0.10 mg | - | 0.26 mg | 0.04 mg | 0.30 mg | 0.40 mg | - | - | - | - | - | 0.02 mg | 0.02 mg | - | - | - | - | - | - | - | - |
| peper en zout | 2.93 | 0.76 g | 0.01 g | 0.04 g | 0.02 g | 0.12 g | 0.30 g | 226.09 mg | 0.06 mg | 2.67 mg | 0.89 mg | 7.39 mg | 1.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.34 µg | 0.01 µg | 0.89 mg | - | - | - | - | - | - | 0.12 µg | 0.05 mg | 1.91 µg | - | |||
| 584.66 | 42.53 g | 5.50 g | 28.25 g | 12.46 g | 34.43 g | 13.60 g | 1071.61 mg | 3.68 mg | 95.56 mg | 77.78 mg | 1447.74 mg | 450.34 mg | 0.45 mg | 5.99 mg | 0.34 µg | 5.01 µg | 31.77 mg | 0.02 mg | 17.42 mg | 0.25 mg | 0.28 mg | 0.69 mg | 0.50 µg | 61.45 µg | 0.39 mg | 2.24 µg | - | ||||
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!